Så nærmer vi os fastelavn, og det er endnu engang tid til at svælge i lækre, hjemmebagte fastelavnsboller. Denne her opskrift er en genganger, faktisk har jeg ikke brugt andre, end denne her model siden jeg fandt den, og det er efterhånden en del år siden, men inden da havde jeg sandelig også bagt min del af de knap så gode fastelavnsboller…..

Dem hvor fyldet løber ud på pladen under bagningen, uanset hvor meget man så presser dejen sammen og pensler med æg. Dem som ikke hæver nok, og bliver tunge og lidt klæge istedet for lette og luftige. Dem hvor dejen på mystisk vis formår at suge fyldet til sig under bagningen, så man bare står tilbage med en bolle med et rundt hul i midten. For slet ikke at tale om den opskrift jeg prøvede, som indeholdt alt for meget smør, hvilket bevirkede, at bollen simpelthen “smeltede” under bagningen, og jeg stod tilbage med nogle fastelavnsboller, der lignede en vulkan, der var gået i cremeudbrud.

Tjaaa, er der nogle derude, der kan nikke genkendende til et par stykker af mine knap så succesrige fastelavnsbolle- projekter, så er det måske på tide at prøve denne her opskrift. Den er som sagt blevet blogget herinde et par gange før, men jeg ændrer altså lidt hvert år, så det er aldrig helt den samme. Til gengæld er der dømt 100 % vellykkede fastelavnsboller, og det har endnu ikke ændret sig 😉


Jeg fylder bollerne med hjemmelavet vanillecreme og et lille stykke marcipan, men det står selvfølgelig enhver frit for, at komme det i som man har lyst til. Creme og hindbærmarmelade eller hindbærmarmelade alene er også godt, ligesom også marcipan, nougat, eller æblemos fungerer rigtig fint.

Da jeg ikke bryder mig så meget om glasur, drysser jeg istedet bollerne med rørsukker inden bagningen. Det gør som sådan ikke noget ved smagen, men det ser vældig fint ud. Kan man derimod godt lide glasur, er det jo oplagt at give de færdige og afkølede boller en klat hvid, brun eller måske endda lyserød glasur, evt. efterfulgt af lidt krymmel eller glimmer – det er jo fastelavn 🙂

Fastelavnsboller med vanillecreme og marcipan.

12 stk.

2 dl mælk

1 pk gær

50 gr sukker

1 knsp salt

1/2 – 1 tsk stødt kardemomme

1/2 tsk vanillepulver

1 dl fløde

100 gr smør, smeltet og afkølet

500 gr hvedemel

6 skiver marcipan af ca. 1 cm tykkelse

rørsukker til drys

Lun mælken og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og vanillepulver, fløden og det smeltede, afkølede smør. Til sidst vendes melet i og dejen æltes godt sammen. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca 1 time. Imens laves cremen.

Vanillecreme.

2,5 dl mælk

50 gr sukker

2 æg

kornene af 1 vanillestang + den tomme stang

2 spsk maizena

2 dl mælk, sukker, æg, vanillekorn og den tomme vanillestang kommes i en lille gryde ved svag varme. Maizena opløses i resten af mælken og hældes i gryden. Cremen koges under jævnlig omrøring til den tykner – det tager ca. 10 minutter. Lad cremen køle af og fisk den tomme vanillestang op og kassér den.

Slå dejen ned og skær den i 12 lige store stykker. Hvert stykke rulles fladt og en klat creme og 1/2 skive marcipan lægges på midten. Saml dejen og fyldet, luk bollen godt til og læg den på en bageplade med sammenføjningen nedad.
Lad bollerne efterhæve i ca. 30 minutter, hvorefter der pensles med vand og drysses med rørsukker. Bag bollerne ved 200 grader i 12-15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad fastelavnsbollerne køle af på ovnristen inden servering.

Note. Vil man hellere have glasur på bollerne, nøjes man med at pensle dem med vand inden bagningen og dropper rørsukkeret. Efter bagningen skal bollerne køle helt af, inden der kommes glasur på, det giver det pæneste resultat.