I september og oktober er det som bekendt højsæson for æbler, men selvom man tænker kreativt, så kan det godt nogle gange knibe med inspiration til at få brugt alle de mange, dejlige æbler – især hvis man er den heldige ejer af et æbletræ, som barer bugner af moden frugt – og det er jo også synd, bare at lade æblerne ligge på jorden og gå til spilde.
Derfor har jeg i dag lavet dette her inspirationsindlæg og samlet ikke mindre end 18 skønne opskrifter med æbler og vi starter selvføgelig med noget så klassisk som en gammeldags æblekage med makroner og flødeskum.
Æbleboller er ikke bare saftige, lækre og nemme at lave. De har også en let sødlig smag af æbler og kanel, hvilket gør det oplagte som er sundere alternativ, når den lille (lækker)sult melder sig.
Om efteråret og vinteren er det nogle gange rart at starte dagen med en portion varm morgenmad og denne her morgenmadscrumble med æble og kanel er ikke bare sund og dejligt mættende – det smager også som at spise kage til morgenmad.
Ingen indlæg om æbler uden et par opskrifter på skønne æbletærter og den første kommer her – den her æblekage med kanel er så nem at lave, at man tror det er løgn. Den indeholder kun ganske få ingredienser og ingen fedtstof overhovedet, men den smager forrygende.
Pep den klassiske broccolisalat lidt op – broccolisalat med æbler, druer og bacon er et hit og den passer perfekt til flere af efterårets skønne retter, som fx forloren hare og vildt.
Bagte æbler med marcipan og kanel creme fraiche er en relativ simpel og nem lille dessert, men ikke desto mindre er den skøn. Faktisk hører bagte æbler til blandt nogle af de allerførste retter, som jeg og min lillebror begyndte at lave derhjemme, da vi var små, så her kan alle altså være med.
Krydret æblesmør med kanel og vanille – lækker marmelade som er perfekt på brød og boller, i pandekager og på yoghurt eller skyr og på trods af navnet, så har det altså ikke noget med smør at gøre. Der er blot tale om en kompot, der er kogt ind så længe, at den er blevet cremet og smørbar.
Indlæggets æbletærte nummer 2 bliver denne her skønne makronæblekage. En forrygende lækker kage med en dejlig smag af makroner og æbler. Server med creme fraiche, vanilleis eller flødeskum.
Hvis man har mange æbler i haven og desuden har en saftpresser til rådighed, så er det oplagt at lave en ordentlig omgang æblemost. Saften kan holde sig hele vinteren, hvis den fyldes på plastflasker og opbevares i fryseren og noget af saften kan man så passende bruge til at lave en portion varm og krydret æbledrik. En perfekt sjælevarmer på en kølig efterårsdag.
Indrømmet – der er absolut flest søde opskrifter i det her indlæg, men der er også blevet plads til et par af de salte. Her er den en lækker efterårstærte med fyld af kylling, bacon, kål og æbler.
Breadpudding med æble og kanel – en skøn dessert, som smager ret meget a la “arme riddere” og særdeles oplagt, hvis man har en rest franskbrød, som skal bruges.
Denne her æble-karamel tærte er ikke bare lækker, den er også dejlig nem at lave – især fordi at karamellen består af en dåse kondenseret mælk, som fordeles på tærtebunden sammen med æblerne, hvorefter den på magisk vis laves om til karamel under bagningen.
Der er ikke meget, der slår et hjemmebagt kanelbrød fyldt med kanel-remonce, men skal det alligevel være lidt sundere og stadigvæk lækkert, så kan jeg anbefale det her fuldkorns-kanelbrød med æble og mandler.
Er der noget, der fungerer, så er det kombinationen af æbler, kanel og marcipan og det er lige hvad der er i denne her æbletærte med kanel, som langt henad vejen minder om en skøn mazarintærte.
Et andet “perfect match” er karry og æbler, så overvej gerne at lave en portion boller i karry med æbler og løg. Er det ikke alle i familien, der bryder sig om frugt i maden, så server æblerne i en skål for sig og drys dem over retten ved servering.
Jeg lærte at lave de her sprøde “æblefisk” med marcipan, da jeg havde hjemkundskab i skolen. Dengang var det godt nok uden marcipan, så det har jeg selv tilføjet sidenhen, hvilket absolut ikke gør dem ringere, hvis jeg selv skal sige det.
Æbleflæsk med timian – den klassiske frokostret, som efter min mening hører både efteråret og ikke mindst julen til.
Og endelig det seneste skud på æbletræet, denne her amerikanske apple pie, som jeg bagte for nyligt og som jeg allerede leder efter en undskyldning for at bage igen. Hold nu op hvor var den sprøde tærte med de lune, karamelliserede æbler lækre.
Jeg vil gerne modtage madplaner
Inge – Det lyder godt – jeg har netop tilmeldt dig, så du skulle gerne have modtaget en bekræftelsesmail 😀
Jeg ønsker alt modtager de opskrifter
Angelina – Hvis du mener de 18 æbleopskrifter, så ligger de alle klar i indlægget – du skal bare klikke på de forskellige links (den lyserøde tekst) under hvert billede, så kommer du ind på opskriften 🙂
Jeg vil rigtig gerne modtage dine. mad planer🤗
Lene – Jeg har netop tilmeldt dig til min mail liste 😀
Jeg synes de er er helt helt skønne opskrifter tak
Visti – Tusind tak – dejligt at høre 😀
Jeg vil gerne modtage opskrifter og madplaner
Else Marie – Jeg har netop tilmeldt dit navn og mail til listen, så nu skulle du gerne modtage en bekræftelsesmail 🙂