015-1024x819

På det sidste har jeg haft voldsomt lyst til en omgang maskeret blomkål eller kold blomkålsret, som det hedder her i huset. Rigtig sommermad. Det må skyldes det lune forårsvejr, vi pludselig har fået. Desværre er det jo ikke just sæson for blomkål. Jeg synes, de sidste jeg har forsøgt mig med, har været noget skarpe og nærmest bitre i smagen, men nu kunne jeg altså ikke vente længere. Heldigvis viste det sig, at det blomkålshoved der blev brugt til denne ret, var det hidtil bedste jeg har fået fingre i i lange tider, så det var jo dejligt.

Retten stammer vist oprindeligt fra en gammel Karoline kogebog, det er i hvert fald der, jeg kan mindes at have set billeder af den første gang, men jeg tror der findes mange forskellige varianter. Jeg mener, at der kun var rejer, salat, grønne ærter i Karolines variant og det har vi, i hvert fald i min familie, opdateret med lidt mere grønt i tidens løb.

 

 

Dressingen varierer fra gang til gang, efter hvad vi har lyst til og denne gang blev det en helt simpel creme fraiche dressing med sød chili sauce, salt og peber – enkelt, ligetil og lækkert.

Kold blomkålsret med rejer og grønt.

1 blomkålshoved
Løse majs
Fine ærter, optøede
Tomater i både
1 bdt. asparges i snitter
Agurk i tern
Peberfrugt i tern
Rejer

Dressing.
2-3 dl. creme fraiche
sød chili sauce, efter smag

salt og friskkværnet peber

Blomkålshovedet befries for blade og dampes mørt i letsaltet vand. Vandet hældes fra blomkålshovedet og det afkøler. Rør ingredienserne til dressingen sammen imens.

Læg blomkålshovedet på et fad og fordel en passende mængde majs, ærter, tomater, asparges, agurk og peberfrugt rundt om. Drys rejer over og dryp dressing øverst. Server evt. med et godt brød.

I går var vi nede ved vores naboer for at takke for hjælpen i forbindelse med indbrudet i vores hus, som jeg skrev om forleden dag. Vi havde købt en æske lækker Lindt chokolade til dem og den faldt tilsyneladende i meget god jord 🙂 I hvert fald endte det med, at vi blev der i ca. 2 timer og samtalen stod ikke stille noget af tiden – faktisk var vi nødt til at gå til sidst, de hverken de eller vi havde fået noget at spise og vi var ved at være pænt sultne, så det gik vi ud fra de også var. Ikke at de var nemme at slippe fra, men hvor var de søde. To pensionister, der holder øje med alt og kender alle og derfor kunne fortælle os præcist, hvordan indbrudet var foregået og hvordan de havde hjulpet med at fange tyvene.

Det viste sig nemlig, at vores naboer, som har en glimrende udsigt over hele nærområdet, det har vi jo alle i det område, havde siddet og spist morgenmad, da to østeuropæere pludselig var kommet gående hen af grusstien langs søen. I sig selv ikke en forbrydelse, men når to unge fyrer i starten af 20’erne, iført hættetrøjer, hængerøvsbukser og kasketter er ude at gå morgentur i et villaområde en onsdag morgen klokken 7.30, så ville jeg sgu også blive mistænkelig.

Pludselig standsede de ud for vores baghave, som jo går helt ned til stien ved søen og kiggede. Derefter gik de op gennem haven, over alt vores ombygningsrod, op foran huset og kiggede ind ad vinduerne. Herefter satte den ene sig ud foran på stien på en bænk med og snakkede i sin mobiltelefon og den anden forsvandt om bag huset. Vores naboer var hele tiden med på sidelinien, og måtte på dette tidspunkt løbe ud på badeværelset for ikke at tabe dem af syne, mens de hele tiden overvejede om de skulle ringe til politiet. Det eneste der stoppede dem var, at vi har haft mange håndværkere og en del af vores venner gående derovre og hjælpe os, og de kunne jo ikke vide, om de skulle ind og arbejde. Desuden opførte de to fyrer sig virkelig som om de havde ret til at være der, men det er jo også ofte det bedste, at virke som om man har retten på sin side. Lidt efter kom der en varevogn kørende og bakkede op på en lille vej lige overfor vores hus.

Pludselig kom politiet dog kørende og ham der sad på bænken tog flugten, men blev hurtigt fanget. Herefter har vores naboer fortalt, at politiet holdt nede på gaden foran deres hus og diskuterede, hvad de nu skulle gøre – de havde fået at vide, at der skulle være to, men de kunne kun finde en. Vores nabo gik så ned og sagde, at ham kunne han da sagtens hjælpe dem med at finde, for han måtte jo gemme sig indeni huset endnu. Vores teori går på, at da politiet er kommet efter den ene fyr har han, gennem mobilen, advaret den anden og sagt han skulle gemme sig. De anede jo ikke, at vores naboer havde fulgt hele optrinnet.

Den ene betjent blev herefter i politibilen og holdt øje med den ene tyv mens vores nabo og den anden betjent gik til hhv. kælder og hoveddør i vores hus for at snuppe tyven, som gemte sig derinde. Han slap desværre fri og så gik den vilde kamp, henover vandløb og åen, indover hække og bede med roser indtil betjenten fik ham væltet omkuld på naboens græsplæne og lagt ham i håndjern. Det kostede naboen en enkelt somcellelampe og en lille granitstatue, men dem får de heldigvis erstattet og tyvene blev herefter ført væk.

Det mest skumle er så, at vi kunne læse i avisen i går, at politiet havde anholdt de samme tyve en gang mere sammen dag. Nemlig ved 18-tiden om aftenen, hvor de var brudt ind i en bil ca. 200 meter fra vores politistation. Det var nok ikke lige studenterhuen der trykkede der. Og hvor må man nogle gange føle at man spilder sin tid som politibetjent.

Og varevognen, som kom kørende og bakkede op på den lille vej overfor vores hus? Det var en håndværker på vej til arbejde, som havde set 2 fyre kigge ind ad vinduerne og derefter gå ned og smadre en rude i kælderdøren, på modsatte side af huset, så det kunne vores naboer ikke se. Han havde underrettet politiet og var blevet holdende på vejen for at holde øje med tyvene indtil politiet kom, men mere ved vi ikke, så ham kan vi desværre ikke takke.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)