Udover de lækre müslibrud, som jeg omtalte i sidste indlæg, så fik jeg også bagt en ordentlig omgang gulerodsboller med solsikkekerner. Jeg elsker gulerodsboller og kan rigtig godt lide den variant fra Claus Meyer, som jeg tidligere har blogget om her. Desværre synes jeg det sviner lige lovlig meget, at lave dem a la Claus Meyer og smide hele dejklumpen ud på køkkenbordet, hælde æg, kerner og gulerod oven i dejen og derpå skære det hele sammen til en sammenhængende masse. Det tager simpelthen en krig, at gøre køkkenbordet (og også lidt mig) ren bagefter. Derfor har jeg arbejdet på en opskrift, som smagsmæssigt var på højde med dem fra Claus Meyer, men oprydnings og tidsmæssigt var på højde med mit normale energiniveau.

Efter lidt finjusteringer har jeg arbejdet mig frem til denne her opskrift, som har samme gode smag og er meget nemmere at lave. Og Claus Meyers gulerodsboller er hermed forbeholdt meget specielle lejligheder.

Jeg har tilsat havregryn til dejen. For det første fordi jeg har fundet ud af, at næsten uanset hvor jeg tilsætter havregryn, så forsvinder de på magisk vis under opvarmningen : bolle og franskbrødsdej, fars, rugbrødsdej you name it. Og så opdager man dem jo alligevel slet ikke. For det andet, fordi det sundt og giver en god fylde til bagværket og binder farsen til frikadeller og farsbrød lige så godt som hvidt mel.

Desuden kan jeg rigtig godt lide solsikkekerner, så dem er der også kommet en pæn sjat af i dejen. Man kan enten vælge at pensle bollerne med sammenpisket æg eller vand. Jeg synes blanke boller er super flotte, men skal de ligne de “bager-gulerodsbrud” jeg kender, så skal de pensles med vand, så de forbliver matte.

Dette er en meget stor portion. Det gik først op for mig, hvad jeg havde gang i, da jeg tømte det meste af 1 kg. mel ned i dejskålen. Jeg fik 20 pæne store boller af denne opskrift og den vil jeg nok vælge af halvere i fremtiden – medmindre jeg står og mangler boller til 20 pers.
selvfølgelig.

Gulerodsboller med solsikkekerner.

20 stk.

250 gr. havregryn
4 dl. kogende vand
3 dl. lunkent vand
50 gr. gær
45 gr. smør, smeltet
2-3 spsk. flydende honning
2-3 tsk. havsalt
4 store gulerødder, skrællede og groftrevne
250 gr. solsikkefrø
ca. 1 kg. hvedemel

Start med at hælde havregrynene i en skål og hæld det kogende vand over. Lad blandingen stå og trække mens gulerødderne skrælles og rives.
Bland det lunkne vand og smørret i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt honning, salt, gulerødder, solsikkefrø og havregrynsblandingen og bland det hele godt. Tilsæt mel, til dejen kan æltes blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket i skålen et lunt sted til dobbelt størrelse.
Dejen slåes ned, æltes igennem og formes til boller. Sæt bollerne på en bageplade og lad dem efterhæve ca. 45 minutter. Pensl med sammenpisket æg eller vand og bag dem 15-20 min. ved 200 grader, til de er gyldne og gennembagte.
Lad bollerne køle af på risten

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)