De fineste små madeleinekager…

8 kommentarer
Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

I dag var det så madeleineformen, der skulle afprøves. Ovnen har næsten ikke stået stille, siden jeg hjembragte pakken fra Kunst og Køkkentøj fra posthuset i lørdags og vi mæsker os i lækre, små kager.

Madeleinekager er små franske kager, der bliver bagt i forme som små muslingeskaller. Dejen minder lidt om en sandkagedej og den færdige kage minder da også ret meget om en lille luftig sandkage, men citronskallen gør, at smagen bliver noget mere frisk. Desuden er en lille madeleinekage jo, i sagens natur, ikke helt så “tung” i det, som en skive af en normal sandkage.

Jeg kan godt lide sandkage og jeg kan rigtig, rigtig godt lide madeleinekager, kan jeg hermed konstatere. Den nye form vil blive flittigt brugt – og hvor er de altså bare fine at se på.

Jeg gik ud fra en helt klassisk opskrift, men syntes den virkede lidt tyk og endte derfor med, at tilsætte et ekstra æg og lidt mælk. Ikke noget der på nogen måde ødelagde smagen, men da det jo er første gang jeg bager madeleinekager, ved jeg ikke, om de ville ha smagt anderledes, hvis ikke jeg havde tilsat mælken. Jeg har ikke fundet nogen opskrifter med mælk, men huskede til gengæld, at jeg altid har kommet mælk i sandkage og mente derfor ikke, at det kunne skade. Under alle omstændigheder ville jeg ha fået store problemer med, at “hælde” dejen i formene, som opskriften dikterede, hvis ikke jeg havde tilsat lidt væde.

Jeg kan kun opfordre Jer til, at prøve at lave disse kager. Hvis ikke I har en madeleineform, kan den bestilles på nettet og ellers kan små linseforme formentlig også sagtens bruges. Når alt kommer til alt, så er det jo smagen og ikke faconen det kommer an på.

Madeleinekager.

25-30 stk

75 gr. blødt smør
3 æg
75 gr. sukker
1 tsk. vanille
reven skal af 1 øko. citron
150 gr. hvedemel
1 tsk bagepulver
1 dl mælk

Smørret røres skummende med æg, sukker og vanille. Citronskallen tilsættes. Mel og bagepulver vendes sammen og tilsættes skiftevis med mælken.
Hæld dejen i madeleineformene og bag dem 15-20 min, afhængigt af størrelsen, ved 175 grader. Lad kagerne køle på risten og spis dem afkølede. Evt. med et drys flormelis.

NB. I mange af de opskrifter jeg fandt stod der, at formene kun måtte fyldes 1/3 op med dejen, da de ellers ville flyde over. Den første portion fyldte jeg derfor kun 1/3, men da det gav nogle underlige små, flade kager fyldte jeg helt op. det gav flotte, hvælvede muslingeskaller og dejen flød ingen steder – den hævede bare lidt under bagningen, ligesom ved muffins og gav som sagt flotte, buttede kager.

8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
12 år siden

Hej Vibeke.

Mht. cannelés, så skal de vist helst spises samme dag, som de er bagt. De er jo sprøde og karamelliserede udenpå og det går nok lidt af dem, hvis man gemmer dem flere dage. Til gengæld skulle det ikke gå ud over smagen, hvis man gemmer nogen.

Madeleinekagerne er nok lidt nemmere at gemme. De er jo ligesom små sandkager, så jeg vil tro de sagtens kan gemmes i en plastpose, hvor de kan holde sig fugtige og luftige i et par dage.

Knuser fra Anne.

Vibeke
12 år siden

Jeg sad og kikkede på dine kager de sidste dage, de ser dejlige ud, men kan de gemmes i en kagedåse eller skal de spises med det samme?
Knus
Vibeke

LaTascha
12 år siden

De er så gode og ret vanedannende. Desværre er de også meget luftige og lette og derfor er det meget svært at stoppe med at spise dem. Der er ligesom ikke en naturlig grænse for, hvor mange, i hvert fald jeg, kan klare.

Så nu har jeg gemt dem lidt væk, så jeg i det mindste ikke kan se dem:-)

Litzy
12 år siden

Dem skal jeg da helt klart prøve – lyder som noget lige for mig 🙂

Bente Bonderup
8 år siden

Endnu engang har jeg afprøvet en af dine opskrifter – denne gang blev det Madeleine kager. Mums siger jeg bare. Sønnike på 10 som var med til bagningen – gav mig efterfølgende en ide – da han sagde, at man kunne spise dem snack. Jeg tænker derfor, at jeg skal udvikle/afprøve forskellige “Madeleines” med fx. Ost – pølse – mv. Kh Bente

Bente Bonderup
8 år siden

Du må med glæde stjæle ideen – er bare glad hvis jeg kan give lidt tilbage for alt den inspiration du giver. Jeg savler stadig over din flæskestegs sandwich – den skal på madplanen meget snart 🙂 god sommer til dig.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)