I de sidste par dage har jeg haft meget lyst til koldskål. Det er da om noget en sommerdessert og vi har altså endnu ikke fået det i år. I dag blev det så og da jeg alligevel ikke havde andet på programmet kunne jeg jo lige så godt selv bage nogle lækre kammerjunkere.

Jeg holder på, at kammerjunkere skal smage af vanille. Der er vanillesukker i disse, men en anden gang kunne jeg godt finde på at tilsætte måske 1-2 tsk mere, eller bruge en vanillestang i stedet, hvilket jo nok vil give den optimale vanillesmag, men dem havde jeg altså ikke lige ved hånden i dag. Egentlig tror jeg også lidt friskrevet citronskal ville pynte, men variationerne må vente til næste gang.

Kammerjunkerne er super nemme at lave og smager dejligt. De er ikke så søde som de kammerjunkere man normalt køber i supermarkedet eller hos bageren, men de har en fin smag af vanille. Hvis man ønsker lidt sødere kammerjunkere kan man jo tilsætte lidt mere sukker. Jeg tror det tog i alt 30 minutter fra jeg gik ud i køkkenet, til jeg stod og kiggede på de færdigbagte kammerjunkere og det kan jo ikke siges at være lang tid.

Jeg lavede en halv portion, som gav 24 hele kammerjunkere (48 halve), da vi kun er kæresten og mig og jeg hellere vil bage en ny omgang næste gang den står på koldskål end spise halvgamle, tørre skorper fra kagedåsen.

Koldskål har jeg ikke en decideret opskrift på. Den skal bare være cremet og smage af vanille og citron. Og så gider jeg ikke bruge past. æggeblommer, for jeg synes ikke det smager så godt i koldskål. I mange år har jeg lavet koldskål på nogenlunde samme måde, en opskrift jeg selv har komponeret, jeg ved ikke om der er rigtige eller forkerte måder at lave koldskål på, men denne smager i hvert fald dejligt og er meget nem at lave og at huske. Målene er som sagt ca. mål, da jeg smager mig frem og tilsætter syre eller sødme efter behov.

Koldskål med vanille og citron.

1/2 L kærnemælk
1/2 L tykmælk eller ymer
ca 2 spsk citronsaft
ca 2 spsk vanillesukker
ca 4 spsk sukker

Tykmælk eller ymer hældes i en skål og citronsaft, vanille og sukker røres i. Kærnemælken tilsættes under omrøring og koldskålen smages til. Lad koldskålen hvile på køl og server med kammerjunkere eller sukkerristede havregryn.

Kammerjunkere med vanille.

50 stk.

125 gr hvedemel + lidt til æltning
1 tsk bagepulver
3 tsk vanille
40 gr sukker
40 gr smør
1 æg
1/4 dl mælk

Hvedemel, bagepulver, vanille og sukker sigtes sammen. Koldt smør smuldres i dejen og det hele samles med ægget og mælken.
Ælt dejen blank med lidt ekstra hvedemel og tril dejen til små kugler. Husk kuglerne hæver under bagning, så de skal ikke være for store. Tryk kuglerne let flade.
Bag kammerjunkerne i 8 minutter ved 200 grader, så de stadig er lyse. Halver kammerjunkerne og sæt dem i ovnen igen, ca. 6 minutter til de er sprøde og lysebrune. Afkøl kammerjunkerne og opbevar dem i en kagedåse eller et glas med låg.

Mens kammerjunkerne kølede af, kørte kæresten og jeg et smut til stranden og plyndrede et par hybenbuske for deres smukke, pink roser. Jeg elsker duften og faktisk også den let parfumerede smag af hybenroser, så nu står der en grydefuld hybenrosesirup og hygger sig på komfuret. Det blogger jeg videre om i morgen, for det er ikke helt færdigt endnu.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)