I dag blev årets portion hyldeblomstsaft fremstillet – næste gang jeg laver saft med hyld, bliver det hyldebærsaft. Jeg synes egentligt, at hyldeblomstsaft, er en lidt sød og parfumeret omgang, men Morten er vild med det og jeg selv kan ret godt lide det som ingrediens/pift i diverse madretter.
Derfor besluttede jeg mig for, at min fridag blandt andet skulle bruges på at jagte de hyldeblomster, der endnu ikke er afblomstret. Jeg var heldig og fandt dem jeg skulle bruge, så nu står der 2 store skåle med hyldeblomstdrik og trækker i køleskabet. Opskriften er helt enkel, ikke så meget hokus pokus der, hyldeblomster, citroner, sukker og så lidt citronsyre, til at holde de søde hyldeblomster i skak.
Hyldeblomstsaft.
Ca. 3 L.
80 hyldeblomstskærme – såvidt muligt uden alt for mange beboere
2 kg. rørsukker
2 L. kogende vand
6 økologiske citroner i skiver
50 gr. citronsyre
Hyldeblomsterne efterses for uønskede insekter og de groveste stængler klippes af – de kan afgive lidt bitterhed til saften, hvis ikke de fjernes. Det kogende vand hældes over sukkeret i en skål og sukkeret opløses under omrøring. Hyldeblomster, citronskiver og citronsyre kommes i en stor skål og sukkervandet hældes over. Dæk skålen med plastfilm og stil den køligt i minimum 24 timer men gerne længere – min står i 2-3 døgn.
Hyldeblomstsaften sigtes gennem en finmasket si og hældes på plastikflasker og kommes i fryseren, hvis det skal gemmes. Server saften med isterninger og fortyndet med almindeligt vand eller danskvand.
Og drinks, og drinks, og drinks …. det gør nu altså og noget godt for hyldeblomstsaften ;D
Hej Anne
Orv, det er ikke længe du lader det trække. Kommer det til at smage nok af hyldeblomst. Den opskrift jeg plejer at bruge, siger mellem 3-5 døgn. Det er ikke ment som kritik, men som et nysgerrigt spørgsmål 😉
Mange hilsner
Malou
Ok, Hanne – jeg kan fornemme, at jeg er nødt til, at hælde noget sprut i noget af saften:-)
Malou, der findes ikke noget kritik i min verden – derimod tages gode råd imod med kyshånd og i præcis samme ånd som de er givet.
Men jeg kan berolige dig med, at selvom opskriften sagde 24 timer, så nægtede min mor mig at si saften, før den havde stået minimum 48 timer. Hun var med til at plukke blomsterne og har derfor pant i resultatet:-)
Til gengæld smagte det rigeligt af hyldeblomster efter de 2 døgn – faktisk har jeg sjældent lavet noget hyldeblomstsaft, hvor jeg sku ha så meget vand i for at drikke det. Det kan selvfølgelig også hænge sammen med, at jeg havde noget mere end 20 blomterskærme i hver portion:-)
Mange knuser fra Anne.
Mums, nu har jeg sat en gryde over med hyldeblomstsaft, som står og trækker 😀 Glæder mig meget til at smage det. Vi havde dog kun 1 brev citronsyre, så er spændt på, hvordan det smager med den.
Carina – Jeg tror sagtens du kan nøjes med et enkelt brev citronsyre. De første par gange jeg lavede det, brugte jeg slet ikke citronsyre, men nøjedes med rigeligt citronsaft. Det bliver måske lidt sødere, men så kan man jo tilsætte et lille skvat citronsaft eller en citronskive i glasset, når man drikker den færdige hyldeblomstsaft 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Super – glæder mig allerede til at nyde saften i danskvand – så mangler vi bare solen og varmen igen… 😀
Carina – Jeg sidder bare her og venter. Og drikker varm te, men helt ærlig, det var jo ikke lige det, jeg havde regnet med at skulle drikke om eftermiddagen i slutningen af juni, vel? 😉
Og så blev den færdige saft smag – og mums, det var godt 😀
Carina – Det var godt 🙂 Jeg hørte faktisk også i radioen i går, at vi putter alt for meget citronsyre i vores hyldeblomstsaft efterhånden. Altså, at opskrifterne generelt dikterer mere og mere – engang var det 20 gr, så blev det 40 gr og nu er det helt op til 60 gr. Og mængden af hyldeblomster og vand er stadig den sammen, men der skal jo godt med sukker i, når der tilsættes så meget syre, og det er jo knapt så godt. Så hvis dn smagte godt med et brev citronsyre, så skal jeg da huske det i fremtiden 🙂
Jeg har lavet min hyldesaft efter den tidligere opskrift bragt her med dengang 120 skærme og som her 6 citroner, 2 kg rørsukker m.m. og 3 ltr. kogende vand. Opskriften lød på 4 døgn. – Desværre smager min saft lidt bitter af citronskal. Hvad gør jeg??? Kan jeg komme sukker i eller?
Ja og så glemte jeg at skrive, at der i opskriften stod 6 tsk. citronsyre, som også kom i.
Opskriften: Tur til hopballe molle 2011/06
Hej Margit.
Jeg har lavet hyldeblomstsaft på mange måder – nogle gange trækker det 2 dage og andre op til 4 dage, som du også lod dit gøre, men jeg har aldrig oplevet at min saft blev bitter. Jeg prøvede at Google “bitter hyldeblomstsaft” og der står, at hvis citronerne har haft en meget tyk skal og dermed meget af den bitre, hvide hinde, der sidder inde bag skallen, så kan det godt påvirke saften. Derudover skal de selvfølgelig være økologiske, så der ikke siver sprøjtegifte ud i saften.
Jeg ved ikke, om det hjælper at tilsætte mere sukker, men prøv at søge lidt frem og tilbage på nettet, for du er tilsyneladende ikke den første, der har oplevet at din saft er blevet bitter. Jeg søgte som sagt bare på “bitter hyldeblomstsaft”.
Jeg håber, at du kan bruge mit svar og at det alligevel lykkes dig at redde din saft.
Mange hilsner fra
Anne.