Othello og lagkage med hindbærmousse…

7 kommentarer
Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Så er jeg tilbage fra den vildeste afslapningsferie – faktisk tror jeg aldrig, vi har foretaget os så lidt, eller badet så meget på en ferie, som på denne. Til gengæld var det også i den grad tiltrængt, da vi jo, som tidligere skrevet, har været 2 gange i New York og en gang i Rom indenfor det sidste år og bestemt ikke slappet af. Desuden skriger ens krop altså også bare på afslapning, når man i 1/2 år ikke har lavet andet end at sætte hus istand i sin fritid.

Men, som jeg tidligere har skrevet her, skulle jeg hjælpe en af min mors medarbejdere med at lave mad til hendes fødselsdag. Det første var de små ruller med laks og lufttørret skinke. Men derudover, ville hun frygtelig gerne have et par lagkager til 16 pers, til et frokost og eftermiddagskaffe arrangement som skulle holdes lørdagen inden vi tog på ferie. Om jeg også kunne hjælpe med det? Hehe…som om jeg nogensinde er gået af vejen for at få lov til, at bygge et par kager.

Da der var en del ældre gæster til arrangementet, bestemte jeg mig hurtigt for, at det ikke skulle være noget alt for vildt og valget faldt derfor på en lagkage med hindbærmousse og en klassisk othellolagkage med hindbærmarmelade, makroner, flødecreme og marcipan. Jeg begyndte på forberedelserne fredag eftermiddag, for lagkager har altid godt af at stå et døgns tid og samle sig og så gjorde jeg resten af arbejdet færdigt lørdag formiddag. Jeg synes selv, de blev ret flotte og min mors medarbejder var da også vældig glad for dem, så jeg er tilfreds.

Til othelloen har jeg brugt flødekonditorcreme rørt op af pulver, som jeg har købt med hjem fra bageren på arbejde. I realiteten kan man lige så godt lave sin egen konditorcreme af lige dele gul kagecreme og flødeskum, men fordelen ved “pulvercremen” er, at den bliver meget stiv og derfor er der grundlag for en flot høj kage, som ikke falder sammen selvom den får lov til at stå og trække til dagen efter. Desuden er den mere stabil, når den skal tranporteres, hvilket jo var ret godt i dette tilfælde.Der skal dog ikke herske tvivl om, at hvis kagen skal laves og spises samme sted og bliver lagt sammen med flødecremen samme dag som den skal serveres istedet for dagen før, så vil jeg til enhver tid anbefale den hjemmelavede creme.

Kort sagt – lav din egen flødecreme (som jo altid smager bedst), eller smut ind til en bager og hør om du må købe lidt.
Fordelen ved bagerens pulver er, at det skal piskes op med væske og så bestemmer man selv hvor meget vand eller vædske med anden smag man ønsker til sin creme. På den måde har jeg fx engang fremstillet en dessertkage med champagnecreme…

Bundende, må jeg jo indrømme, at jeg meget sjældent bager selv. Jeg synes ganske enkelt de bunde jeg køber hos bageren er lysår bedre end dem jeg selv kan fremstille. De er meget lettere og luftigere og der er da ikke noget mere kedeligt, end en tung og træls lagkagebund der får hele lagkageoplevelsen til at falde til jorden med et meget tungt brag.

Til marcipanbæltet om kagen brugte jeg ca. 400 gr rå marcipan, som jeg æltede med lidt flormelis i et par minutter, så håndvarmen kunne gøre marcipanen mere smidig. Derefter rullede jeg den ud på køkkenbordet i et aflangt stykke, mens jeg stadig dryssede marcipanen og kagerullen med lidt flormelis, så den på intet tidspunkt kunne sætte sig fast på bordet. Jeg målte lagkagens omkreds og højde og skar derefter en passende strimmel marcipan ud.
Lad gerne strimlen blive 3-5 cm længere end kagens omkreds, så er der lidt at arbejde med og det er nemmere, at få den til at sidde fast. Resten af marcipanen, der var vel lidt over 1/3 tilbage, samlede jeg til en klump og kom i en frysepose i køleskabet. Jeg har den indstilling, at når der skal rulles marcipan ud til bælter og lign. så må der hellere være for meget end for lidt, for så er det altså ikke til at arbejde med. Og resten af marcipanen skal nok blive brugt til kokosmakroner, kringler eller noget andet lækkert.

Hindbærlagkagen blev pyntet med et chokoladegitter, som fremstilles ved at måle kagens højde og omkreds og derefter klippe en bagepapirstrimmel svarende hertil. Dette stykke lægges ovenpå et større stykke bagepapir, så slipper man for at skrælle chokoladerester af køkkenbordet bagefter.
Smeltet chokolade kommes i en sprøjtepose eller en frysepose og der klippes et meget lille hul. Chokoladen sprøjtes i et tyndt gitter ud på bagepapirstrimlen – gå gerne udenfor kanterne, så gitteret fylder hele papirstrimlens højde, når det sættes på kagen. Vent et par minutter til den er let stivnet – bare så chokoladen ikke glider af papiret. Forsigtigt løsnes bagepapirsbåndet fra bagepapiret og gitteret fæstnes rundt om kagen. Lad papirstrimlen sidde på gitteret til det er helt tørt og fjern den forsigtigt. Voila!!!!

De færdige lagkager blev pyntet med fløderosetter, lavet med en sprøjtepose med stjernetyl og sendt afsted i bilen med kæresten under rigtig megen formaning og løftede, pegefingre om forsigtig kørsel.

Othellolagkage.

10-12 pers.

3 lagkagebunde
1/2 glas god, gerne hjemmelavet, hindbærmarmelade
1/2 pose små makroner
ca. 1 L flødecreme
4-5 spsk flormelis
2 tsk kakaopulver
2-3 tsk kogende vand
400 gr marcipan
2-3 dl flødeskum til rosetter
lidt ekstra flormelis til udrulning

Start med at røre en chokoladeglasur sammen. Kom flormelis i en skål. Rør kakaopulveret sammen med vandet i en lille skål og kom det i flormelisen under omrøring. Juster evt med lidt mere vand eller flormelis, hvis glasuren er hhv. for tyk eller tynd. Rør glasuren godt, så den er helt fri for klumper. Smør glasuren ud i et jævnt, blankt lag på den lagkagebund der skal fungere som lagkagens låg og stil den til side, så den kan tørre.
Fordel et godt lag hindbærmarmelade på de resterende to lagkagebunde og læg makroner oveni marmeladen. Læg den ene af bundene på et lagkagefad og fordel flødecremen herpå i et jævnt lag. Læg bund nummer to ovenpå og fordel flødecreme i et jævnt lag. Læg den sidste bund, den med glasuren, øverst og glat flødecremen med en palet eller kniv hele vejen rundt, så kanten er jævn og glat. Herefter kan kagen sættes tilside, hvis man ønsker den skal trække lidt eller den først skal spises dagen efter.
Når først marcipanen er kommet på, skal kagen serveres indenfor overskuelig fremtid og under alle omstændigheder samme dag, da marcipanen godt kan have en tendens til at “svede” lidt og falde lidt sammen.

Marcipanen æltes smidig med lidt flormelis og rulles ud til en lang plade. Mål kagens omkreds og højde og skær en passende strimmel marcipan og fastgør den rundt om kagen. Marcipanen må gerne være lidt højere, ca 1 cm, end kagens højde. Pynt lagkagen med rosetter af flødeskum rundt i kanten, så de skjuler grænsen mellem marcipanen og glasuren på den øverste bund.

Lagkage med hindbærmousse.

10-12 pers.

3 lagkagebunde
5 bl. husblas
200 gr frosne, optøede hindbær
kornene af 1/2 stang vanille
50 gr flormelis
1/2 L piskefløde
4-5 spsk god hindbærmarmelade
150 gr chokolade til chokoladegitter
2-3 dl flødeskum til rosetter

Læg husblassen i blød i en skål med rigeligt vand i 30 minutter. Læg en lagkagebund i bunden af en springform i passende størrelse og fordel marmeladen herpå. Læg bund nummer 2 på og stil det til side.
I en lille gryde kommes hindbær, vanillekorn og den tomme stang og flormelis og det masses let med en grydeske, til en grov pure. Varm pureen op til ca. 70 grader – det må ikke koge. Vrid husblassen for vand og kom den direkte i den varme frugtpure. Rør godt rundt så husblassen smelter og hæld blandingen op i en ren skål.
I en skål piskes fløden til let skum. 1/3 af fløden kommes op i skålen med hindbærblandingen og det røres godt sammen. Herefter vendes hindbærfløden op i skålen med den resterende flødeskum og det hele vendes forsigtigt sammen. 2/3 af hindbærmoussen fordeles straks ovenpå de to lagkagebunde i springformen, den sidste bund lægges ovenpå og den resterende 1/3 af moussen fordeles øverst. Stil springformen på køl, helt til dagen efter men minimum 6-8 timer.

Lagkagen med hindbærmousse løsnes fra springformen og anbringes på et lagkagefad. Chokoladen til gitteret smeltes over vandbad i en lille sprøjte eller frysepose. Mål kagens højde og omkreds og klip en passende strimmel bagepapir. Klip et lille hul i posen med den smeltede chokolade og sprøjt et chokoladegitter på bagepapirsstrimlen. Lad det tørre et par minutter – husk det må ikke bliver for stift – løft papirstrimlen med gitteret og læg den forsigtigt rundt om kagen. Den må gerne overlappe lidt i enden, så man får en pæn afslutning. Lad papiret sidde på gitteret indtil det er helt tørt og fjern det forsigtigt. Hvis ikke slutningen på gitteret er blevet så pæn når bagepapiret fjernes, så kan man lave en lille bitte papirstrimmel med chokoladegitter og sætte på samlingen af det store gitter, så dækker den og så er der ingen der kan se enden på gitteret, når papiret er fjernet.

Herfra kan kagen opbevares til dagen efter eller til den skal spises. Inden servering pyntes den med fløderosetter i kanten.

Note. Hvis man er bange for, at hindbærmoussen ikke vil slippe kanten af springformen, når den skal ud, så kan man inden start klippe et plastikchartek til, så det passer rundt i kanten af formen og derefter samle kagen. Når kagen så tages ud af formen, trækker man bare plastikstrimlen af og kagen er fin og glat.

7 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Newyorkerbyheart
12 år siden

Othello er faktisk en af de lagkager, hvor jeg godt kan klemme et stykke ned – og den med hindbærmousse, lyder altså også ret god 😀
Så sæt i gang, du skal være så hjertelig velkommen hvis du medbringer en lagkage – ok, også hvis du ikke gør…..

Mange hilsner
Birthe

LaTascha
12 år siden

Haha…jeg kommer gerne med en lagkage til dig, Birthe – men så vidt jeg husker, så er du vist ikke den store lagkagespiser, ligesom mig selv – men mon ikke din kæreste er mand for en lille lagkage:-)

Det er helt i orden med din blogroll – jeg bliver da helt stolt når det er "dronningen af madblogs" 😉

Mange hilsner fra Anne.

Newyorkerbyheart
12 år siden

Århh, det ser SÅ godt ud!!
Jeg tror jeg bestiller dig til at lave min næste lagkage 😀

Jeg har sat dig på min blogroll, håber at det er ok? Jeg troede egentlig at jeg havde gjort det, men det er åbenbart blevet ved tanken…

Mange hilsner
Birthe

LaTascha
12 år siden

Hehe…kæresten var også dybt imponeret…så jeg undlod lige at nævne for ham, at det er meget nemmere at lave end det ser ud. Men du må godt få det at vide;-)

heidi
12 år siden

Wauw nogle lækre kager!
Og jeg er fuld af imponade over det chokoladegitter – det er klasse 🙂

Pia
10 år siden

Kan ottello lagkage fryses?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)