Æbletærte med mazarin, karamel og mandler…

18 kommentarer
Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Da kæresten vågnede i går morges kiggede han på mig og spurgte, hvad jeg havde tænkt mig at bage i denne her weekend? Ok, er det nu jeg skal overveje om jeg evt bager bare lidt for meget?

I hvert fald ville han gerne bestille en kage til han skulle se Barnaby, hvis jeg alligevel havde planer om at bage noget.Nu ville skæbnen, at jeg har haft kig på en æbletærte fra “Politikens Bog om Dessert” af Mette Blomsterberg udgivet på Politikens Forlag. Som tidligere skrevet har vi ret mange æbletræer og om ikke ret lang tid kommer vi til at pløje os igennem æbler, så det er med at finde nogle lækre favoritter imens der kun er modne æbler på det lille træ bagerst i haven (dem jeg også brugte til æblemost).Æblerne blev hentet i haven af kæresten selv og så gik jeg ellers igang. Jeg tror det tog mig lidt under en time at lave kagen, men det er så også inkl. æblesnitning eller hvad man nu kalder det når man skyller, fjerner kernehus og skærer æbler i tynde både.

Kagen blev ret genial, hvis jeg selv skal sige det. Ikke at jeg havde ventet andet, for Mette Blomsterbergs opskrifter plejer at være garant for succes. Jeg plejer at lave æbletærte med kanel og evt lidt marcipan, men det bliver absolut ikke sidste gang jeg laver denne version med mazarin, karamel, mandler og så selvfølgelig kanel – ellers er det ikke en rigtig æbletærte, hvis man spørger mig.

Jeg fulgte opskriften ret pænt denne gang, det gør jeg gerne første gang, for så har jeg prøvet originalen og jeg kan bedre tillade mig, at eksperimentere når jeg ved hvordan den smager. Alligevel blev jeg nødt til at lave mandelkaramel i stedet for hasselnødder. Ikke fordi jeg har noget imod hasselnødder, men jeg synes altså mandler er bedre til æbler (og så har jeg stadig en hel del mandler liggende, men det er jo en anden sag.
Derudover tilsatte jeg en skefuld sukker til det kanel som æbleskiverne blev vendt i. Normalt reducerer jeg egentlig sukkermængden i diverse opskrifter, men lige i dette tilfælde havde jeg altså nogle ret syrlige æbler, så de fik et skud sødme. En beslutning der viste sig at være god.

Der gik næsten en hel pakke smør til denne her tærte og den er bestemt ikke fedtfattig, men til gengæld er den så god, at jeg tror den bliver standart æbletærten her i huset for fremtiden.
Desuden var den altså rigtig fin da den var bagt og jeg kunne sagtens have serveret den for nogle gæster evt. med vanilleis eller flødeskum istedet for creme fraiche, hvis nogen er mere til det. Man kan også komme lidt vanillekorn i creme fraichen, men kagen er ret sød i sig selv, idet der både er mazarin og karamellaget til at søde, så jeg foretrækker det skud syre der kommer fra en plain creme fraiche.

Æbletærte med mazarin, karamel og mandler.

10-12 stykker

Tærtebund.

400 gr mel
1 knsp salt
1/2 tsk flormelis
100 gr blødt smør
1 dl sødmælk

Mazarin.

150 gr rå marcipan
100 gr sukker
75 gr blødt smør
2 æg, sammenpiskede

Mandelkaramel.

75 gr grofthakkede mandler
80 gr sukker
50 gr smør
1/2 dl fløde
1/2 spsk honning

8 pæne æbler
1 spsk stødt kanel
evt 1 spsk sukker

Start med at ælte tærtedejen sammen. Hvedemel, salt, flormelis og smør samles med hænderne eller i en røremaskine og mælken tilsættes lidt efter lidt. Ælt dejen til en sammenhængende og ensartet masse og tilsæt evt 1 spsk vand, hvis dejen er alt for tøj. Læg dejen i en frysepose og stil den i køleskabet minimum 1 time.

Mazarin.

Ælt marcipan og sukker sammen i en skål med hænderne. Prøv at få så meget sukker som muligt ind i marcipanen. Herefter tilsættes blødt smør lidt efter lidt mens der stadig æltes med hænderne. Tilsidst tilsættes sammenpisket æg lidt efter lidt og der æltes videre med hænderne, til man har en tynd mazarinmasse.

Skær æblerne i kvarte og fjern kernehuset. Skær de kvarte æbler i tynde skiver og læg dem i en skål. Hæld stødt kanel og evt sukker i skålen og vend æblerne rundt heri, så alle stykkerne er dækkede.

Rul tærtedejen tyndt ud med en kagerulle og beklæd en lagkagering eller en springform uden bund med dejen. Husk at dejen skal gå godt op ad kanterne. Dejen trækker sig ikke sammen eller glider ned under bagning, så hvis man ønsker en pæn lige kant på tærten, er det nu man skal skære den til.

Fordel æbleskiverne i tærtebunden og hæld mazarinmassen over. Bag kagen i ca 45 minutter ved 175 grader. Imens forberedes mandelkaramellen.

Mandelkaramel.

Sukker, fløde, smør og honning koges op i en lille gryde til gylden karamel. Herefter tages gryden af varmen og de grofthakkede mandler tilsættes. Rør godt rundt, så alle mandler er dækkede af karamel.
Hvis karamellen skal stå lidt tid inden den kan fordeles på kagen, kan det være en god idé at røre lidt i den, så den ikke stivner. Den krakelerer måske og bliver grynet, men det gør ikke noget, for når den kommer i ovnen smelter den sammen igen og bliver til sprød karamel.

Kagen tages ud af ovnen og hviler ca 15 minutter. Herefter fordeles mandelkaramellem ovenpå kagen og den bages yderligere 10 minutter ved 185 gr. Kagen tages ud, afkøles let og befries for lagkageringen eller springformen. Lad kagen køle og server den lun med creme fraiche, vanilleis eller flødeskum.

18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
11 år siden

Hej Lilli.
Jeg syntes også, at siderne var lidt hårde den første gang jeg bagte tærten, så anden gang gjorde jeg mig meget umage for, at rulle dejen super tyndt ud.
Mht. mazarinen, så gør jeg gerne det, at jeg bruger fingrene hele vejen gennem forløbet. Først ælter jeg sukker ind i marcipanen med hænderne og så tilsætter jeg æg mens jeg stadig gennemarbejder massen med fingrene – på et tidspunkt bliver mazarinen flydende:-)

Godt at høre, at du ikke har opgivet:-)

Mange hilsner fra

Anne.

Lilli Hougaard
11 år siden

Tak for input. Kagen blev afprøvet i går. Jeg synes, at tærtebund/sider er meget tørre og hårde at tygge i. Desuden blev mazarinmassen med de angivne mål slet ikke så flydende som på dine gode billeder. Det betød at æblemassen og mazarinen var adskilte. Udseendet var fantastisk og blev beundret.
Men jeg har ikke opgivet endnu…det skal helt sikkert afprøves igen.

LaTascha
12 år siden

Jeg vil faktisk vove at påstå, at den skal øverst på to-do listen….med nye, danske æbler:-)

Hanne's verden
12 år siden

Så kom der lige en kage mere på to-do-listen. Den ser skøn ud og indholdet lyder helt, helt fantastisk. 🙂

LaTascha
12 år siden

Hehe….den var noget af det første jeg faldt for, da jeg bladede bogen igennem. Jeg har kun lånt den fra biblioteket, men nu har jeg skrevet den på min fødselsdagsønskeseddel. Der er for mange gode opskrifter til, at jeg gider skrive dem ned på computeren….:-)

Signe
12 år siden

Den bog har jeg også, der er virkelig et par desserthit i!
Skal helt sikkert prøve æbletærten, den lyder bare for lækker!

LaTascha
12 år siden

Jeg så faktisk godt din tærte på din blog – den overvejer jeg så til gengæld af bage:-)

BillyRubin
12 år siden

Nøøøøj den ser bare mums ud! Bagte selv forleden er tærte med æble, marcipan og mandler, og det er altså et hit! Men den her opskrift må jeg simpelthen bare prøve en dag…. Snart 😀

LaTascha
12 år siden

Jeg lover dig, du vil ikke fortryde det….Jeg troede den var god, men da kæresten og jeg havde fået den første bid i munden og fik øjnkontakt, blev vi ret enige om, at den var meget mere end det:-)

Ha en rigtig dejlig søndag.

Knus fra Anne.

Velkommen hos indretning med farver.
12 år siden

Uhm.. hvor ser den bare lækker ud.
Den skal helt sikkert prøves.
Tænderne løber allerede i vand:0)
Ha´en dejlig dag.
Knus Susi

Stinna
10 år siden

Nøj.. den vil jeg prøve imorgen 🙂 Mums

Rina
10 år siden

Nøøøjjj…..den ser godt nok lækker ud, den bliver jeg da nød til at prøve i morgen. men jeg forstår altså ikke det med springformen uden bund, hvorfor det? Skal mand så stille ringen på en bageplade med det samme eller?.
Rina

Louise Metellus
10 år siden

Hej 🙂
Hvor ser det lækkert ud.. Jeg får mine forældre på besøg i morgen – og så vil jeg prøve at lave denne kage til dem..
Har dog et lille spørgsmål – er det en dårlig ide at lave kagen i forvejen og så varme den op når de kommer?
Hvad foreslår du??

Stina
9 år siden

Hej 🙂 hvor stor en springform?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)