Ja, jeg ved det godt. Julebag i september, men jeg har faktisk undskyldninger. Altså udover at det i dag er så mørkt, at man skulle tro, vi var langt inde i efteråret. Men for det første er jeg jo totalt julenarkoman og elsker alt der bare har det mindste med jul at gøre. For det andet var jeg vild med Føtex’ juleboller, i alle de år jeg arbejdede i Føtex, men det ville jo være sjovere, hvis jeg kunne lave dem selv. Note – Det kan jeg så nu, men det var jo ikke til at forudse, at det ville lykkedes formig i første forsøg og så kunne jeg jo sagtens have haft brug for et par måneder til at finde den helt rigtige opskrift 🙂

Uden for Vejle ligger den lille by Bindeballe og i Bindeballe ligger Bindeballe Købmandsgård, som er en kombineret gammeldags købmandsbutik og museum. Det er vildt hyggeligt at komme derud og de har altid en masse spændende sager, som fx frisk sukat og syltet appelsinskal i store pæne stykker. Købmandsgården er absolut et besøg værd, hvis man alligevel er i nærheden og vil man slå to fluer med et smæk, så ligger Tørskind Grusgrav og Robert Jacobsens skulpturer ikke mere end et par kilometer væk. Vi kommer ud i købmandsgården en 4-5 gange om året og især omkring jul er det meget hyggeligt at aflægge den et besøg. Sidste gang var dog i forsommeren og ved den lejlighed købte jeg altså et stykke sukat og et stykke syltet appelsinskal. Og det skulle jo ligesom bruges.

Min lillebror og jeg elsker begge sukat, min far kan spise det og min mor tror hun skal dø, hvis hun får det i munden, hvilket jeg tror, der er ret mange, der vil give hende ret i. Fair nok, hvis man ikke kan lide sukat, men jeg synes faktisk man skal unde sig selv, at smage et stykke ordentlig, frisk sukat og ikke bare bide i en af de finthakkede, små tern fra supermarkedet. Smagen er markant anerledes og det kunne jo tænkes, at man pludselig kunne lide det.

Hvis man stadig er overbevist om, at sukat bare ikke er noget, der skal i bagværk, eller nogen som helst andre steder for den sags skyld, så må man altså stadig ikke snyde sig selv for at bage disse geniale boller. Skift sukaten ud med lidt flere rosiner og lidt mere appelsinskal, husk at hæve bollerne på den rigtige måde (altså med damp) og glæd dig til at sætte tænderne i en lækker, kardemommeduftende, sød, blød og super svampet bolle, der smager af jul på den gode måde.

Disse boller skal helt klart bages igen til december. De var nemme at gå til, dejen god at arbejde med og mine, tidligere, yndlingsjuleboller fra Føtex kan i den grad gå hjem og vugge.

Juleboller med kardemomme, sukat, rosiner og appelsinskal.

12-15 stk.

2 dl mælk
50 gr gær
75 gr smør
1 knsp salt
1 tsk kardemomme
50 gr sukker
1 æg
75 gr hakket sukat
75 gr hakket, syltet appelsinskal
75 gr rosiner
500 gr hvedemel

Lun mælken og smelt smørret heri. Opløs gæren i mælkeblandingen og tilsæt salt, kardemomme, sukker og æg. Rør sukat, appelsinskal og rosiner i dejen og tilsæt melet. Ælt til dejen er blank og smidig og lad den hæve ca 30-45 minutter til dobbelt størrelse.
Ælt dejen igennem og form den til boller som sættes tæt sammen på en bageplade, så de vokser sammen under hævning, ligesom hveder. Lad bollerne efterhæve i ca 20 minutter ved damp, det gør dem ekstra luftige. Det foregår ved, at man sætter den tildækkede plade med boller i den slukkede ovn på øverste rippe. I bunden af ovnen stilles en bradepande som fyldes med kogende vand. Ovndøren lukkes og bollerne hæver i vanddampen. Skift vandet et par gange undervejs, så der bliver ved med, at være vand nok i ovnen.
Tag bollerne ud og pensl dem med sammenpisket æg og drys med sukker. Varm ovnen op på normal vis. Bollerne bages ca 20 minutter ved 200 grader.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)