Basilikumpesto – nem opskrift på pesto med basilikum.

2 kommentarer
Sauce/dip/dressing, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Jeg har altid forskellige former for pestoer, tapenader og diverse saucer stående klar i køleskabet. Sådan en lækker hjemmelavet basilikumpesto eller oliventapenade er jo guld værd, når maden skal have et pift. Og det gælder alt lige fra pasta og sandwiches til dyppelse til pommes frites og grøntsager. For slet ikke at snakke om en teskefuld pesto i salat- eller burgerdressingen. 

Se også – Pesto med ramsløg I Madbrød med pesto og ost I Knuste kartofler med pesto

Nem opskrift på basilikumpesto.

Det kræver ikke specielt mange ingredienser at lave basilikumpesto og det er virkelig nemt. Har man frisk basilikum stående i vindueskarmen eller drivhuset, så er det faktisk også ret oplagt. Der sker nemlig det, at en basilikum vokser endnu mere, når man jævnligt bruger af den. Så klip bare de groveste stængler af planten ca 5-10 cm over jorden og så skal den nok sætte massevis af nye skud på de tilbageværende stængler. 

Tip! Se også mine bedste tips til variationer af basilikumpesto under opskriften. 

 

Ingen bedømmelser

Pesto med basilikum

Samlet tid10 min
Antal: 2 dl

Ingredienser

 • 3 håndfulde friske basilikumblade
 • 1 fed hvidløg (grofthakket)
 • 50 gr frisk parmesanost
 • 25 gr pinjekerner (mandler eller lign. kan også bruges)
 • 1 dl olivenolie
 • salt

Fremgangsmåde

 • Kom basilikumblade, hvidløg, parmesan, pinjekerner og olivenolie i en foodprocessor eller blender og blend til en ensartet og cremet pesto.
 • Har man ikke en foodprocessor eller blender, kan man bruge en stavblender og lave en lidt grovere pesto.
 • Smag pestoen til med salt.
 • Opbevar pestoen på køl i et glas eller i en bøtte med låg.
 • Hjemmelavet pesto kan holde sig ca 2 uger. Skal pestoen gemmes, er det en god ide, at hælde ekstra olie over, så pestoen er dækket. Den kan desuden fryses.

 

Lækre variationer.

Man kan tilsætte eller undlade hvidløg til sin pesto alt efter smag og behag. Jeg synes personligt, at hvidløg er superlækkert, men jeg udelader det også indimellem, da hvidløg kan have en tendens til at smage ret kraftigt igennem. Og nogle gange vil jeg bare gerne have den fine og rene smag af basilikum og parmesanost. Udelader man hvidløg, kan man i stedet overveje at smage pestoen til med en lille smule citronsaft. Syren fra citronen spiller så fint sammen med basilikum og parmesan.

Pinjekerner kan erstattes af andre former for nødder, fx mandler, pistacier, cashewnødder eller saltede peanuts. Bruger man saltede nødder, så kan det godt være, at det slet ikke er nødvendigt, at smage pestoen til med salt. Vent derfor altid med at salte til allersidst, når der smages til.

En ordentlig ost er også alfa og omega, når man skal lave pesto. Man opnår slet ikke samme gode smag med en færdigrevet ost fra supermarkedets køledisk. Til gengæld er det lidt mere underordnet, om der rent faktisk er tale om en parmesan eller en anden slags hård ost, fx grana padana.

Foodprocessor, blender eller stavblender.

Man kan ikke lave pesto, hvis ikke man har en elektrisk køkkenmaskine af en slags. Det være sig en foodprocessor, blender, minihakker eller bare en stavblender. Det er klart, at pestoen bliver mest cremet og ensartet i en foodprocessor eller blender. Men har man kun en stavblender, så kom alle ingredienserne til pestoen i en høj skål og blend godt til en ensartet masse. Pestoen vil blive en smule grovere, men det kan godt lade sig gøre og smagen er jo den samme.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
sara degnebolig
11 år siden

Mums pesto 🙂 Herhjemme er vi storforbrugere af pesto og det er en af ungernes livret. Vi bruger hasselnødder i stedet for pinjekerner. Et lækkert og billigere alternativ.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)