Der er blevet flittigt bagt de sidste par dage. Dejen har faktisk været færdig i en lille uges tid, men da småkagedej har godt af at hvile, har den ligget på køl, indpakket i film og ventet på, at jeg skulle få lyst til at bage.

Vi har altid bagt vanillekranse og brune kager, men de sidste par år har jeg eksperimenteret lidt med, at indføre nogle nye slags småkager. På den måde kom de lækre kanel kringler, som kan ses på ovenstående billede, ind i sortimentet for et par år siden. De har en lækker og intens kanelsmag og så er de en lille smule hårde og sprøde – en super god småkage og alle dem jeg har serveret dem for har sagt, at de var meget lækre.

I år har jeg forsøgt mig med marcipanspecier, som jeg fandt opskriften på inde hos Anne au Chocolat for et stykke tid siden. Der har ikke rigtigt været lejlighed til at afprøve dem før nu, men de smager rigtig dejligt, selvom de måske minder en lille smule om mine vanillekranse.

De brune kager kommer der ikke opskrift på, men den ligger lige her, så den skulle være til at finde og nu har jeg så fyldte kagedåser og 4 forskellige slags at vælge imellem, så nu skulle der ikke komme til at mangle julebag den næste måneds tid 🙂

Vanillekranse.

500 gr hvedemel
1/2 tsk hjortetakssalt
200 gr sukker
1 vanillestang
375 gr smør
1 æg

Mel og hjortetakssalt sigtes sammen og sukker tilsættes. Vanillekornene skrabes ned i skålen og det kolde smør smuldres i melblandingen. Saml dejen med ægget og stil den koldt, gerne til næste dag, men dejen kan sagtens holde sig længere.
Kør dejen gennem kødhakkerens stjerneplade og skær de lange stænger i passende stykker. Form stykkerne til kranse og bag dem 6-8 minutter ved 180 grader. Afkøl på rist og opbevar i kagedåse.
Hvis man bryder sig om det, kan der tilsættes finthakkede mandler til dejen.

Marcipan specier.

200 gr smør
90 gr flormelis
100 gr rå marcipan, revet
1 flækket vanillestang
250 gr hvedemel
1 sammenpisket æg
rørsukker

Smørret røres blødt med flormelis, revet marcipan og vanillekorn. Tilsæt mel og ælt hurtigt dejen sammen. Form dejen til 2 tykke ruller, ca 2 ½ cm i diameter, pak dem ind i film og lad dem hvile i køleskab, gerne natten over. Tril hver pølse, først i sammenpisket æg og så i rørsukker. Skær dem i 4-5 mm tykke skiver og læg dem på bageplader. Husk, de vokser lidt under bagningen. Bag kagerne ved 175 grader i 10-12 minutter, til de er let gyldne. Lad kagerne afkøle på risten og opbevar dem i kagedåser.

Kanel kringler.

125 gr smør
250 gr hvedemel
175 gr farin
1 spsk kanel
1 æg

1 æg, sammenpisket
kanelsukker

Smørret smuldres i melet og og sukker og kanel tilsættes. Dejen samles med ægget og lægges koldt, minimum 1 time men gerne længere. Dejen rulles ud på et meldrysset bord og stikkes ud til kringler, eller hvilken figur man nu foretrækker, fx cirkler. Den nemme måde er at skære al dejen ud til stænger på en gang vha en klejnespore, for så slipper man for at rulle dejen ud flere gange. Pensl kagerne med sammenpisket æg og drys med kanelsukker.

Bag kagerne ca. 8 minutter ved 200 gr – de flyder ikke ud, så de kan ligge rimelig tæt på bagepladen.
Afkøl kagerne på risten og opbevar dem i kagedåse.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)