Humus og pandebrød…

18 kommentarer
Sauce/dip/dressing, Snacks, Tilbehør
Gå direkte til opskriften

Egentlig skulle vi have haft fiskefrikadeller af laks og torsk til aftensmad i dag. Det fik vi også, men jeg fik helt vild lyst til humus i går, så jeg satte en skålfuld kikærter i blød og var så klar til at lave en ordenlig omgang humus i dag. Faktisk endte vores aftensmad med at blive en skøn blanding af alt muligt, for mens kæresten stegte fiskefrikadeller, fik jeg bakset alt muligt andet sammen, men det smagte skønt det hele og så fik vi også tømt lidt ud i skuffer og skabe samtidig.

Til humusen bagte jeg nogle pandebrød, som var supernemme at lave og smagte skønt. Jeg tror det tog under 5 minutter at lave dejen og forme brødene og så var det bare at smide dem på panden og bage dem. Hjemmebagt brød på under 15 minutter. Jeg brugte noget hvid hvede jeg havde stående, men man kan også sagtens bruge almindelig hvedemel eller fuldkornsmel.

Jeg lod pandebrødene køle lidt og da de var lukne skar jeg dem i kvarte. Så var de lige klar til at dyppe i humus og en lækker sort oliventapenade jeg havde stående.

Humusen blev lavet af de udblødte, kogte kikærter, tahin, olivenolie, creme fraiche, citronsaft, salt og presset hvidløg. Det blev en ret stor portion, så der er også til grøntsagsstave og sandwichspread de næste par dage.

Humus.

2 håndfulde tørrede kikærter
1 spsk tahin
2-3 spsk olivenolie
3-4 spsk creme fraiche/græsk yoghurt/skyr
saften af 1/2 citron
spidskommen
salt
1-2 fed presset hvidløg

De tørrede kikærter udblødes i rigeligt vand i minimum 8 timer. Herefter kasseres vandet og kikærterne koges møre. De kogte ærter blendes med tahin, olie, creme fraiche, citronsaft, spidskommen og salt. Det er nemmest med en stavblender. Når konsistensen er som ønsket tilsættes presset hvidløg og der smages til med salt. Hvidløget må ikke blendes med, da det kan give bismag til humusen.

Pandebrød.

4-6 stk.

4 dl hvid hvedemel
2 tsk bagepulver
2 tsk salt
2 spsk olie
1,5 dl vand

Alle ingredienserne blandes og æltes til en fast dej. Dejen deles i 6 boller som rulles til små pandekager med en kagerulle. Pandekagerne bages på en tør, varm pande, til de er gyldne og gennembagte. Vend dem evt. flere gange under bagningen.

18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
11 år siden

Noerrebro – Det glæder mig de faldt i din smag, det er efterhånden også alt for længe siden, at jeg selv har fået lavet sådan en portion:-)

noerrebro
11 år siden

Mmm… har lige lavet dine pandebrød. Kom dog til at lave dem lidt for tynde.. Men mums!

LaTascha
11 år siden

Jeg tjekker lige adressen ud:-)

Desværre synes jeg, at jeg har tendens til at få fat i nogle virkelig hambre hvidløg. Engang har jeg måttet kassere en tzatziki fordi den var så stærk at ingen af os kunne spise den eller være i køleskabet for den. Der var tre fed i!!!!

Mange hilsner fra

Anne.

Anonymous
11 år siden

Jeg har efterhånden en del erfaring med humus, og du skal helt sikkert koge kikærterne!
Tjek evt garlic.dk, hvor du vil erfare, at jeg også putter lidt flere hvidløg i end du angiver 🙂
/thomas

LaTascha
11 år siden

Det er hermed noteret, Alex:-)

Anonymous
11 år siden

De SKAL koges, – end of discussion..
Jeg glemte det engang og tro mig, det smager absolut dårligt og langt fra lige så godt, som når ærterne er kogte – så KOG DEM!. /Alex

LaTascha
12 år siden

Hej Malou…
En bezzerwizzer er jo en god ting, hvis det er nyttigt:-)

Undrede mig også over, at der ikke stod de skulle koges, tværtimod stod der faktisk de første 3 steder jeg googlede : sæt kikærterne i blød i minimum 8 timer og blend dem derefter med de andre ingredienser!

Men på det tidspunkt havde jeg jo så kogt dem, for det mener jeg, at jeg altid jeg har gjort. Det var bare så længe siden jeg havde lavet humus, at jeg blev helt i tvivl.

Mange hilsner fra

Anne.

Malou Klidmoster
12 år siden

Uhm, lækkert. Jeg er godt nok vilde med de der tallerkensmækker frø.

Jeg studsede også over at du ikke havde kogt kikærterne, men så så at det havde du alligevel. Jeg ved ikke hvor du har kigget, men jeg har ikke set nogen opskrifter på nettet hvor kikærterne ikke er kogte. Mon ikke det har været fordi de kom fra en dåse så? "Rå" humus er bestemt ikke en god idé. Kikærter (og alle andre bælgfrugter) indeholder det giftige protein Lectin, som kan give tynd mave, opkastning og kvalme. Man må heller ikke koge dem i det vand de er udblødt i af samme grund. Men Lectin kan nedbrydes ved kogning, så kog derfor kikærterne i mindst 45 minutter til humus. Sorry, det er altså ikke for at være en bezzerwizzer – det ville bare være så pokkers ærgerligt hvis nogen blev syge af at spise ukogte kikærter.

Glad hilsen
Malou

LaTascha
12 år siden

Haha – nej, der er tilsyneladende ikke folk der er kreperet af det endnu, men du har ret, jeg synes også jeg har læst et eller andet. Det var derfor jeg kom til at tjekke det efter jeg selv havde kogt dem. Bare for at undersøge hvor lang tid folk kogte dem i forhold til mig…og det var så minus kogning alle de steder jeg lige kiggede.
Nå, tror nu jeg fortsætter kogningen:-)

heidi
12 år siden

Tak for svaret!
Jeg skal heller ikke blande mig i om folk koger kikærterne, men jeg synes bare jeg har læst at de stadig indeholder noget af den "gift" som de rå tørrede indeholder, så længe de ikke er kogt – og at man faktisk heller ikke bør bruge kogevandet.
Men hvis folk generelt laver det uden at koge dem, så er det jo nok ikke noget man dør af 🙂

LaTascha
12 år siden

Det er faktisk første gang jeg lavede pandebrød – vi plejer at få hjemmelavede pitabrød eller lign. til, men det bliver bestemt ikke sidste gang. Og humus er noget af det bedste.

Mange hilsner fra

Anne.

Newyorkerbyheart
12 år siden

Jeg er SÅ vild med pandebrød 🙂 De smager skønt, kan bruges til meget forskelligt og er hurtige at lave…

Jeg får også bare de vildeste cravings efter hummus af og til, det må bare til. Sådan en tallerken med alt mulig forskelligt på, det ville jeg ønske jeg kunne spise hver aften 🙂

Mange hilsner
Birthe

LaTascha
12 år siden

Jo, jeg kogte kikærterne, men jeg ved faktisk ikke om det er nødvendigt. Kom til at læse på nettet og i alle opskrifterne står der faktisk bare, at man udbløder ærterne i minimum 8 timer og derefter blender dem med ingredienserne…

heidi
12 år siden

De ser supernemme og gode ud de pandebrød. Og en fordel de ikke skal hæve 🙂

Jeg er altså nød til at spørge mht. humusen – koger du ikke kikærterne?

Toel
9 år siden

Faldt over den her diskussion, da jeg ledte efter en opskrift på rå hummus. FYI så indeholder rå kikærter IKKE et indhold lectin som mennesker bliver syge af. Det samme gælder linser, mungbønner og soyabønner. Så de varianter kan man roligt spise, uden at få skidt mave 🙂 Til gengæld er hvide, brune og sorte bønner, lima-, pinto-, pral-, og kidney bønner ikke så gode at spise rå, da man kan blive frygtelig syg.

Peter
5 år siden

De skal ikke koges, og slet ikke når man laver falaffel, da de så opløses i den varme olie. Det er ingen skam at koge dem, men det er hverken usundt, dårligt eller forkert at lade være 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)