Selvom vi er så mætte nytårsaften, at vi nærmest ikke kan rejse os fra stolene, så bager jeg alligevel kransekagekonfekt eller petit fours hvert år. Tror det er fordi jeg går rundt og ser på alle de fine kransekager på arbejde og ligesom bliver grebet af stemningen. Egentlig er det lidt fjollet at bage det, for der er som regel så mange kransekage toppe, ure og horn tilbage efter lukketid, at vi giver medarbejderne det med hjem, så jeg har endnu ikke oplevet et nytår i min tid i butik, hvor jeg ikke havde en kransekage med hjem.
Men hjemmebagt smager altså bare bedst og når jeg konsekvent bager kransekagekonfekt er det jo heller ikke helt det samme…

Halvdelen af de små petit fours blev pyntet med hasselnødder og den anden halvdel blev pyntet med de lækreste, røde, kandiserede kirsebær, som mine forældre havde med hjem fra Bazaren i Istanbul i sommers. De smager sindsygt godt og modsat de cocktailbær man køber i butikkerne herhjemme, som smager af lige dele sukker og sød parfume, så har de en let frisk og syrlig kirsebærsmag som giver et lækkert modspil til den søde kransekage – mums.

Efter bagningen kom kagerne en tur i fryseren for at blive seje og lækre, og derefter blev de dyppet i en rest chokolade jeg havde til overs, fra der blev lavet konfekt. Der blev 25 pæne store stykker kransekagekonfekt af portionen.

Kransekagekonfekt.

Ca. 25 stk.

250 gr. ren rå marcipan
150 gr flormelis
3-4 spsk past æggehvide

cocktailbær og/eller hasselnødder til pynt

Ælt marcipanen godt sammen med flormelis og tilsæt æggehviden. Ælt det hele til en smidig masse og fyld den i en sprøjtepose med stjernetylle. Alternativt kan man trille massen til kugler på størrelse med en valnød, men så skal man nok holde lidt igen med æggehviderne, da massen er rimelig blød.
Sprøjt marcipanmassen ud i små rosetter på en bageplade med bagepapir og sæt et bær eller en nød i toppen af hver roset. Bag dem ved 225 grader i 6-8 minutter til de er gyldne. Hold øje – det går stærkt. Tag kagerne ud af ovnen, lad dem køle og frys dem herefter i minimum 24 timer.
Tø kransekagen op samme dag den skal serveres og dyp evt. bundende i mørk chokolade.

NB. Kransekager kan have en tendens til, at blive ret mørke og let brændte i bunden når de bages. Dette undgåes ved at lægge 2 bageplader ovenpå hianden når de bages.

Det kan være ret hårdt at sprøjte kransekagemasse ud af en sprøjtepose – prøv at komme sprøjteposen med indhold i mikroovnen i 15-20 sekunder, så går det meget lettere. Man må selvfølgelig ikke sætte posen i mikroovnen, hvis der er en tyl af metal på.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)