Det har regnet, det har rusket og det er vinter. Det er kort sagt alletiders suppevejr. I går blev der sat kraftben og oksetværreb over og koge i den store suppegryde og i dag har den stået på snitning af diverse suppeurter, samt kogning af kød og melboller.

Det er ikke svært at lave hjemmelavet oksekødsuppe, men det tager noget tid at lave kødboller og melboller og snitte grønsager. Suppen skal selvfølgelig også koge i lang tid, men det er jo ikke sådan, at man er nødt til at sidde og kigge på den imens. Ikke desto mindre laver vi altid en ordenlig portion, når vi alligevel er igang, så vi har for det meste suppe til 2-3 dage. Af samme grund kommer kød og melboller heller ikke i suppen ved serveringen, for så kan det nemt blive en ret “splattet” affære på 2. eller 3. dagen.

Suppegryden med suppe og urter kommer på bordet og så lunes en passende mængde af kød og melbollerne og sættes på bordet i en skål. Hver enkelt øser så den ønskede mængde boller i deres egen suppetallerken og resten sættes på køl til næste dag.

 

 

Oksetværreb’en som suppen blev kogt på skal serveres med kogte kartofler, lidt grønsager og sur-sød eller peberrodssauce, men vi spiste alt for meget suppe, så det var der simpelthen ikke plads til i aften. Sådan går det ofte på suppens 1. dag, hvor man ikke har fået det længe og helt har glemt, hvor godt det smager.

Oksekødssuppe med kød og melboller.

6-8 pers.

1 ½ kg. oksetværreb samt kraftben fra slagteren
suppevisk af selleritoppen og porretoppe, bundet sammen med lidt kødsnor eller lign.
vand
salt

Fyld.
1 selleri, skrællet og i tern
3 persillerødder, skrællet og i tern
5 gulerødder, skrællet og i tern
3 store porrer, rensede og i tynde ringe

Kød og ben kommes i en suppegryde sammen med suppevisken.  Det hele dækkes af vand og smages til med 1-2 spsk salt – husk, der kan altid smages til igen, så tilsæt hellere for lidt end for meget salt.
Lad suppen koge minimum 2-3 timer, til oksetværreben er mør og suppen har trukket saft og kraft fra benene. Skum urenheder af suppen undervejs. Tag tværreben op, lad den afkøle, dæk den til med film og sæt den på køl. Tag kraftben og suppevisk op af suppen og kassér det.

Si suppen i en sigte, så alle urenheder bliver siet fra og lad den herefter afkøle. Når suppen er kold kan fedtet fjernes fra overfladen – man bestemmer selv, hvor mager en suppe man ønsker i forhold til hvor meget fedt der kasseres. Fedtet kan evt. gemmes til fuglemad.
Ved servering varmes suppen op og grønsagerne tilsættes og simrer med i ca. 10 minutter, til de lige netop er møre. Suppen smages til med salt og serveres med kød og melboller.

Kødboller.

3/4 kg hakket svinekød
2 store eller 3 små æg
2-3 tsk salt
2 spsk mel
bouillonvand til kogning

Rør en fars af kødet, æg, salt, peber og mel og lad den hvile et par timer. Sæt en gryde bouillonvand over og varm op til den er lige under kogepunktet. Form små kødboller med en teske eller tril dem i hænderne, hvis farsen er rigtig fast. Kog kødbollerne i bouillonvandet, som hele tiden skal holdes lige under kogepunktet, tag dem op med en hulske og lad dem køle af.

Melboller.

80 gr smør
125 gr mel
ca. 2,5 dl vand
2 store eller 3 små æg
salt

Smør og vand smeltes i en gryde og melet tilsættes under kraftig omrøring med et piskeris. Dejen skal samle sig og slippe grydens kanter. Tag gryden af varmen og tilsæt æggene ét ad gangen, mens der piskes grundigt mellem hvert æg. Når man har en fast dej, der kan holde faconen, smages der til med salt og dejen komme i en bollesprøjte og sprøjtes ud i letsaltet vand, der holdes lige under kogepunktet. Melbollerne skal simre 6-7 minutter. Husk, bollerne er ikke færdige fordi de kommer op til overfladen – de skal have lov til at koge færdige, ellers kan man risikerer de splatter ud. Melbollerne tages op af vandet med en hulske og køles af på en tallerken.

Note. Har man ikke en bollesprøjte, kan man i stedet komme dejen i en frysepose og klippe melbollerne af med en saks og lade dem dumpe ned i vandet.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)