Som jeg har beskrevet i et tidligere indlæg, endte jeg med at blive ret så hidsig sidste gang jeg bagte fastelavnsboller. De blev, mildt sagt, ret mislykkede og sådan noget gider jeg bare ikke.

I anledning af at det er søndag, det regner udenfor og fastelavn nærmer så, har jeg kastet mig over projektet igen, men denne gang har jeg brugt en rimelig gennemprøvet opskrift, som giver lette, luftige og garanteret lækre fastelavnsboller. At jeg så heller aldrig har haft problemer med, at cremen har forsøgt at undslippe disse boller under bagningen er jo kun et plus.

For det meste kommer jeg en marcipan remonce af lige dele smør, sukker og revet marcipan i mine fastelavnsboller. Det blev det ikke til i dag, men de smager nu også rigtig dejligt når man nøjes med god, hjemmelavet vanillecreme og den milde creme kommer nok også mere til sin ret, når der ikke er fare for, at smagen overdøves af sukker og marcipan.

 

 

Jeg bryder mig ikke specielt meget om glasur, som jeg synes er hvinende sødt, men omvendt synes jeg også bollerne bliver en smule for kedelige, hvis der slet ikke kommer pynt på dem. Derfor lader jeg gerne bollerne efterhæve på bagepladen, pensler med sammenpisket æg og drysser så lidt rørsukker over hver bolle, lige inden de kommer i ovnen. Det ser fint ud og smager dejligt, men kan naturligvis sagtens erstattes af glasur.

Fastelavnsboller med vanillecreme.

12-16 stk.

2 dl mælk
50 gr gær
50 gr sukker
1 knsp salt
1 tsk stødt kardemomme
1 tsk vanillesukker
1 dl fløde
125 gr smør, smeltet og afkølet
ca 500 gr hvedemel
1 sammenpisket æg til pensling

Lun mælken, det gøres nemest ved at smide skålen i microovnen 30 sekunder. Opløs gæren i den lune mælk og tilsæt sukker, salt, kardemomme og vanillesukker. Fløde og den smeltede, afkølede smør tilsættes og tilsidst vendes melet i. Dejen æltes godt og hæver tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time. Imens laves cremen.

Vanillecreme.

2 1/2 dl mælk
50 gr sukker
2 æg
kornene af en vanillestang + den tomme vanillestang
2 spsk maizena

2 dl mælk, sukker, æg, vanillekorn og den tomme vanillestang komme i en lille gryde ved svag varme. Maizena opløses i resten af mælken i en lille skål og hældes i gryden. Kog cremen under jævnlig omrøring, til cremen tykner – det tager ca 10 minutter. Lad cremen køle af og fisk vanillestængerne op.

Slå dejen ned og form den til mindre boller. 12 eller 16 stk afhængig af størrelsen på fastelavnsbollerne. Tryk hver bolle flad og læg en skefuld creme på midten. Saml dejen om cremen og luk bollen godt til. Giv lukningen en klat sammenpisket æg som lim og læg bollen med lukningen nedad på en bageplade.

Lad bollerne efterhæve på pladen – ca 30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys med rørsukker. Bag bollerne ca 12-15 minutter ved 175-200 grader. De skal være gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle af på risten og nyd dem lune med en god kop the eller kaffe.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)