I min familie har vi tradition for, at spise vandbakkelser med creme og flødeskum til fastelavn. De sprøde og hule boller kan fyldes med alle mulige lækre ting. Og da dejen hverken skal æltes eller hæves, så er der sjældent langt fra tanke til handling, når lysten til vandbakkelser melder sig.

Klassiske vandbakkelser opskrift. 

Vandbakkelser, eller walesboller som de også kaldes, har ry for at være svære at lave. Men jeg må indrømme, at jeg tror, man bare skal kaste sig ud i det. Dejen består blot af 4 ingredienser, den er supernem at røre sammen og den skal hverken æltes eller hæves. Og bollerne skal blot sættes på bagepladen med en ske eller med en sprøjtepose, hvis de skal være særligt fine. Det er faktisk det hele. 

Det tricky kommer, når vandbakkelserne skal bages, for man må under ingen omstændigheder åbne ovnlågen, imens bollerne bager. Så kan de falde sammen. Men hvis man kan holde snitterne for sig selv, så burde der komme store og fine vandbakkelser ud af ovnen. Og når vandbakkelserne er færdige og afkølede, kan de fyldes med lækre sager som fx flødeskum og syltetøj eller flødecreme.

Se også – Walesboller med hindbærskum I Waleskrans med flødecreme I Medaljer med fløde

Vandbakkelser er for øvrigt bedst, når de er relativt nybagte. Man godt kan lave dem dagen i forvejen, og dække dem til med et viskestykke, men de mister noget af sprødheden. Så har man overhovedet mulighed for det, så foreslår jeg, at man laver dem samme dag, som de skal spises.

Tip! Se også “ofte stillede spørgsmål” samt ideer til fyld under opskriften. 

Vandbakkelser med flødecreme
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Vandbakkelser med flødecreme

Bagetid30 min
Samlet tid1 t
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 100 gr smør
  • 2 dl vand
  • 100 gr hvedemel
  • 3 mellemstore æg

Vaniljecreme

  • dl mælk
  • 50 gr sukker
  • 2 æg
  • 1 vaniljestang (eller 3 tsk vaniljesukker)
  • 2 spsk maizena

Desuden

  • dl piskefløde
  • dl marmelade (fx hindbær eller solbær)
  • flormelis eller glasur til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom smør og vand i en gryde og bring det i kog.
  • Hæld melet i gryden og rør godt rundt indtil dejen er samlet og let slipper grydens kanter.
  • Tag gryden af varmen, tilsæt æggene et ad gangen og pisk grundigt imellem hvert æg. Der kan evt. bruges en elmikser. Dejen skal være fast og ikke alt for flydende.
  • Med en spiseske sættes dejen i 12 boller på en bageplade beklædt med bagepapir. Man kan også komme dejen i en sprøjtepose, evt med en stjernetyl, og sprøjte dejen ud på pladen.
  • Bag vandbakkelserne ved 190 °C (alm. ovnfunktion) i ca 30 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte. HUSK at ovnlågen ikke må åbnes de første 25 minutter af bagetiden – så kan vandbakkelserne falde sammen.
  • Tag vandbakkelserne ud af oven og klip et lille hul i siden på hver enkelt bolle, så dampen kan slippe ud. Lad bollerne afkøle på bageristen.

Vaniljecreme

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene ud i lidt af sukkeret på et skærebræt, så de adskilles.
  • Kom vaniljesukkeret + den tomme vaniljestang, resten af sukkeret, 2 dl mælk og æg i en lille gryde og opvarm det ved svag varme.
  • Opløs maizenaen i resten af mælken og hæld det i gryden under omrøring.
  • Bring gryden i kog og kog cremen under jævnlig omrøring indtil den tykner. Det tager ca. 10 minutter.
  • Hæld cremen over i en skål og lad den køle af. Fisk den tomme vaniljestang op og kassér den.
  • Pisk fløden til skum og vend den sammen med den afkølede vaniljecreme. Hæld herefter vaniljeflødecremen i en sprøjte- eller frysepose.
  • Skær toppen af vandbakkelserne og fordel en klat marmelade i bunden af hver bolle. Sprøjt herefter vaniljeflødecreme på bollen og læg toppen på som låg.
  • Sigt lidt flormelis over vandbakkelserne eller pynt med glasur. Opbevar på køl indtil servering.
  • Vandbakkelser er bedst, samme dag som de er bagt. De kan dog fryses (uden fyld), men de vil miste en smule af sprødheden, når de optøs.
  • Tip! Vil man ikke koge sin egen vaniljecreme, så kan man i stedet bruge kagecremepulver, der piskes sammen med mælk. Der skal bruges ca 3 dl færdig kagecreme til denne her opskrift.

Ofte stillede spørgsmål.

Hvorfor falder vandbakkelser sammen=

Vil man lave vandbakkelser der ikke falder sammen, er det meget vigtigt, at ovnlågen ikke åbnes, før de er helt færdige. En vandbakkelse hæver under bagningen, fordi æggene i dejen “soufflerer”, og hvis vandbakkelsen ikke er helt færdigbagt, så vil dejen i stedet falde sammen.
Vandbakkelserne kan desuden få et “kulde-chok” og punktere, når de tages ud af den varme ovn. Så vil man være helt sikker på, at de ikke falder sammen efter bagningen, så kan man nøjes med at slukke for varmen og åbne ovnlågen halvt, men lade pladen med vandbakkelserne blive i ovnen, indtil de er let afkølede. Ca 15-30 minutter.

Kan man bage vandbakkelser dagen før?

Man kan godt bage vandbakkelser dagen i forvejen, men de mister en smule af sprødheden og smager bedst på selve dagen. Vil man alligevel bage sine vandbakkelser dagen før, så kan man dække dem til med et tørt viskestykke. På selve dagen kan vandbakkelserne lunes et par minutter i en varm ovn (190-200°C), så bliver de sprøde igen. Men kan dog kun gemme de “tomme” vandbakkelser. Når først de er fyldt med creme, så skal de spises.

Kan vandbakkelser fryses?

Ja, på samme måde som man kan gemme vandbakkelserne og lune dem dagen derpå, så kan man fryse dem. Lad vandbakkelserne optø og lun dem så et par minutter i ovnen som beskrevet herover.

Kan man gemme vandbakkelser?

Jævnfør ovenstående kan man både gemme og fryse vandbakkelser. Men når først vandbakkelserne er fyldt med creme, flødeskum og syltetøj, så skal de spises samme dag og kan ikke gemmes.


Fyld til vandbakkelser.

En vandbakkelse er ret neutral i smagen, da der hverken er tilsat salt eller sukker til dejen. Det er således helt op til fyldet at afgøre, hvorvidt vandbakkelserne bliver søde eller salte. Man kan vælge at fylde dem med creme, is eller flødeskum. Jeg laver gerne en vaniljecreme til vandbakkelserne, men man kan også lave vandbakkelser med citroncreme. Vandbakkelser med flødeskum kan desuden tilsættes ekstra smag, fx syltetøj eller karamel i form af dulce de leche.

Det er desuden superlækkert at lave vandbakkelser med fyld til forret eller som en lille snack/appetizer. Vælger man den salte udgave, så kan man med fordel lave vandbakkelserne lidt mindre, så de er lige til at hapse i en enkelt bid. De små vandbakkelser kan eksempelvis fyldes med en rigtig god skaldyrssalat, rejesalat eller tunsalat. Og man kan også lave vandbakkelser med laks eller stenbiderrogn/kaviar og flødeostecreme. De små vandbakkelser med fyld er i øvrigt oplagte på en buffet.

Walesstang og kagemand.

Når først man har lavet vandbakkelsesdej, så er der massevis af muligheder for variationer. Man behøver jo ikke nødvendigvis lave små runde vandbakkelser med creme. Man kan i stedet vælge at komme dejen i en sprøjtepose og sprøjte den ud til en walesstang på en bageplade beklædt med bagepapir. Når walesstangen er bagt, kan den pyntes med vaniljeflødecreme, syltetøj, flødeskum og frisk frugt.

Udover en walesstang kan man også forme dejen til en kagemand på bagepladen. Husk at vandbakkelsesdejen hæver ret meget i ovnen, så kagemanden (eller konen) skal helst være lidt slank i det og dejen må heller ikke være alt for tyk. Når kagemanden er bagt og afkølet, kan den pyntes fint med glasur, slik og flag.


Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)