Lam hører påsken til. Også selvom ca halvdelen af den danske befolkning er vilde med lammekød, imens den anden halvdel så vidt muligt undgår det. Men hvis man kan lide lammekød, så kan jeg kun anbefale, at man tilbereder en lækker lammekølle til påskemiddagen. En lammekølle ser måske umiddelbart ud til at være et stort og lidt uhåndterbart stykke kød, men det er i virkeligheden noget så nemt at lave. Og så passer det stort set sig selv i ovnen.

Se også – Lammekrone I Rosastegt lammeculotte I Flødekartofler I Rødvinssauce 

Nem opskrift på lammekølle.

Jeg synes, at man opnår det bedste resultat, hvis man langtidssteger lammekøllen ved lav temperatur. Dvs. ved 100 °C i 4-5 timer. Stegetiden afhænger lidt af størrelsen og hvorvidt køllen er med ben. Hvis der er tale om en udbenet lammekølle er tilberedningstiden lidt kortere. Af samme grund kan det være en fordel, hvis man allierer sig med et stegetermometer, for tilberedningstiden på sådan en kølle kan altså variere. 

Til gengæld er det virkelig nemt at lave en lækker lammekølle. Den passer stort set sig selv i ovnen, og skal blot overhældes med lidt stegesky engang imellem, så kødet bliver ekstra saftigt. Og selvom der er et væld af muligheder, så foretrækker jeg som regel, at gå helt klassisk til værks. Det betyder, at min lammekølle smager af hvidløg og friske krydderurter som rosmarin og timian. 

Tip! Se tips til tilbehør samt tilberedning af lammekølle på hhv. grill og i ovn under opskriften. 

Langtidsstegt lammekølle
Print opskrift Pin opskrift
5 fra 1 stemme

Lammekølle

Hvile- og stegetid7 t
Samlet tid7 t 15 min
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 1 lammekølle (ca 1,8-2,2 kg)
 • 4 fed hvidløg

Marinade

 • 3 stilke rosmarin (eller 2 spsk tørret rosmarin)
 • 3 timiankviste (eller 1 spsk tørret timian)
 • 2 fed hvidløg (presset)
 • revet skal af ½ usprøjtet citron
 • 3 spsk olivenolie
 • 3 dl vand
 • 2 dl rødvin
 • 1 løg (skrællet og skåret i kvarte)
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • Afpuds lammekøllen og fjern evt. overflødigt fedt.
 • Skræl hvidløgsfeddene og skær dem i kvarte.
 • Stik huller (jævnt fordelt) i lammekøllen med en spids kniv og stik kvarte hvidløgsstykker i hullerne.
 • Hak rosmarin og timian fint og bland de friskhakkede krydderurter med presset hvidløg, revet citronskal, olivenolie, salt og peber.
 • Fordel marinaden på lammekøllen og lad den herefter hvile på køl i minimum 2 timer men gerne længere.
 • Placer lammekøllen i en store bradepande. Hæld vand, rødvin og kvarte løg i bradepanden.
 • Opvarm ovnen til 100 °C (alm. ovnfunktion) og steg lammekøllen i 4-5 timer. Overhæld kødet med et par skefulde af stegeskyen fra bradepanden ca 1 gang i timen og vær OBS på, at bradepanden ikke koger tør. Tilsæt evt. mere vand om nødvendigt.
 • Den samlede stegetid afhænger lidt af størrelsen på lammekøllen, så brug gerne et stegetermometer. 63-65 °C = rosa. 65-68 °C = medium. 68-72 °C = gennemstegt.
 • Oplever man, at kernetemperaturen stiger hurtigere end forventet, så kødet bliver færdigtilberedt før tid, så kan man uden problemer sænke ovntemperaturen til 70-80 °C.
 • Lad lammekøllen hvile i 10-15 minutter inden udskæring. Vær OBS på, at kernetemperaturen ikke stiger væsentligt under hviletiden, når kødet kun er stegt ved 100 °C.
 • Skær lammekøllen i tynde skiver og server med salat og flødekartofler eller ristede kartofler og sauce lavet på skyen fra bradepanden.

Noter

Afkort tilberedningstiden.

Har man nu ikke så god tid, eller ønsker man bare ikke at langtidsstege sin lammekølle, så kan man sagtens peppe processen lidt op og afkorte stegetiden. Det gøres ved, at man først bruner den marinerede lammekølle i ovnen ved 225 °C (varmluft) i 20 minutter. Derefter skruer man ned til 150-175 °C (varmluft) og lader lammekøllen stege videre i ca 1½-2 timer, eller indtil den ønskede kernetemperatur er opnået, (husk at kernetemperaturen stiger yderligere et par grader under hviletiden). På den måde halveres tilberedningstiden, når man sammenligner med langtidsstegningen. Og har man lyst, kan man også uden problemer tilberede køllen på grillen. 

Tilberedning af lammekølle på grill.

Det er superlækkert, at tilberede lammekøllen på grillen. Og er vi så heldige, at have en lun og solrig påske, så er det jo bare endnu mere oplagt at rykke madlavningen udenfor. Den marinerede lammekølle skal grilles ved indirekte varme, dvs. at kullene fordeles i grillens sider, og med låget (kuglen) på.

Lammekøllen lægges direkte på risten (medmindre man bruger rotisseri) og stegetiden er ca 1½ time, eller indtil kernetemperaturen er som ønsket. Husk at lade kødet hvile i ca 15-20 minutter, inden det skæres ud i tynde skiver.

Lammekøllen kan selvfølgelig også tilberedes i en gasgrill, hvor det alt andet lige er noget nemmere at styre temperaturen. Indstil temperaturen til 190 °C og grill køllen i 1½-2 timer (afhængig af størrelsen), indtil kernetemperaturen er som ønsket.

Lækkert tilbehør.

Der er ingen tvivl om, at flødekartofler og en lækker, grøn salat er det helt klassiske tilbehør til lammekølle. Men der findes jo massevis af andre, lækre muligheder, så det gælder bare om at slå sig løs. Eksempelvis kan jeg anbefale de her feta kartofler eller en græsk kartoffelsalat med peberfrugter, hvis ikke det skal være helt traditionelt. Og de her knuste kartofler med timian og parmesan er også altid et hit.

Salaten kan selvfølgelig sagtens være en klassisk, grøn salat. Men man kan jo også lave en bønnesalat med rødløg eller en lækker salat med spidskål og avocado. Og skal det være en lidt mere fyldig salat, fordi man eksempelvis dropper kartoflerne, så er en tabouleh med persille virkelig lækker til lam. Og så er der jo bare et eller andet med lammekød og hjemmelavet tzatziki.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)