Så er det i morgen, der skal spises hveder i det ganske danske land. Jeg skal arbejde i morgen, så jeg har snydt lidt og bagt vores i dag, men de skal jo ristes alligevel, så det har ikke så meget at sige.

Det er første gang jeg har bagt hveder selv, for hånden på hjertet, når man har arbejdet i diverse bagerafdelinger i efterhånden mange år, så er det godt nok noget nemmere at smide 8 stk i en pose og tage med hjem. I øvrigt har jeg også altid været lidt bange for, at jeg ikke ville kunne få hvederne helt så lette og luftige, som dem man køber. Den misforståelse er rettet nu og den sidste bager har tjent penge på at sælge hveder til mig.

Jeg har ikke fulgt nogen decideret opskrift, eller jo jeg har skulet lidt til den ene og den anden, men har lånt lidt fra 5 forskellige, men hvedeopskrifter er jo stort set ens. Dog forstår jeg ikke dem der undlader kardemomme. Altså lad gå, hvis man ikke bryder sig om smagen, men uden kardemomme er en hvede jo bare en almindelig hvid bolle. Mine fik et ordenligt skud kardemomme, for jeg elsker det skidt.

Hævningen klarede jeg med damp – faktisk fulgte jeg samme fremgangsmåde, som da jeg lavede juleboller sidste år og det var faktisk også samme juleboller, der i sin tid fik mig til at love, at jeg ville bage hjemmelavede hveder, når vi nåede dertil. De blev nemlig så lette og luftige, takket være hævemetoden med damp i ovnen, at jeg viste det også ville kunne lade sig gøre med hveder.

I dag blev teorien så testet og jeg kan kun sige, at det lykkedes udover alle forventninger. Hvederne blev lige så lette og luftige som dem fra bageren, men smagen, den kunne selv den bedste bager ikke slå.

Hvededejen skal have tid til at hæve, faktisk tror jeg mine hævede næsten 2 timer før jeg formede hvederne og derefter fik de 30 minutters hævning ved damp i ovnen. Desuden er det en god idé at ælte dejen grundigt. 6-8 minutter er slet ikke for lang tid, hvis man vil have luftige hveder.

Hveder med kardemomme.

ca. 25 stk.

100 gr smør
2,5 dl vand
2,5 dl mælk
50 gr gær
2 æg
2 tsk salt
2 spsk sukker
2 tsk stødt kardemomme
ca. 1 kg hvedemel

Smelt smørret og tilsæt vand og mælk. Rør gæren ud heri. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme. Tilsidst æltes melet i der æltes godt igennem. Lad dejen hæve minimum 1 time men gerne længere. Slå dejen ned og form den til 25 boller der stilles tæt sammen på en bageplade. Lad bollerne efterhæve ca. 30 minutter i ovnen med en bradepande med dampende vand i bunden af ovnen. Se evt. nærmere forklaring her.

Når hvederne er hævet til dobbelt størrelse, og er vokset sammen, tages de ud af ovnen og ovnen varmes op til 200 grader. Herefter kommes hvederne tilbage i ovnen og bager ca 15-20 minutter til de er gyldne og gennembagte. Hvederne afkøles og skæres herefter over og ristes gyldne i ovnen. Server med smør og/eller pålæg.

I min familie har vi tradition for at spise hveder til aftensmad torsdag aften. Vi får diverse lækre pølser, oste og hvad vi ellers kan finde på og får øl, vin eller the til. Der er selvfølgelig også syltetøj og god pålægschokolade til en enkelt eller to dessert hveder. De sidste mange år har vi også haft min onkel og et vennepar med til at spise hveder, hvilket kun har gjort det endnu mere hyggeligt. Men det forklarer selvfølgelig også hvorfor jeg har været nødt til at smage på en nyristet hvede med smør allerede i aften. Jeg kunne jo ikke så godt servere dem i morgen, hvis de nu var helt uspiselige, vel?

Udover hvederne med kardemomme bagte jeg også en variant med kanel i som jeg nok skal blogge om snarest. De er nemlig også usædvanligt gode.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)