I går var vi til pinsefrokost ved kærestens familie i et sommerhus lige ud til vandet i Skærring ved Egå udenfor Århus. Som sædvanligt voksede der en masse hybenbuske langs med stranden og så kom jeg jo lige i tanker om en gammel klassiker, nemlig rosensirup lavet på hybenroser. Kæresten og jeg vimsede afsted, iført frysepose og en sort labrador, som var lykkelig ved udsigten til, at der var et par der valgte at holde pause fra maden og istedet gå en tur. 10 minutter senere var posen næsten fyldt og der var rigeligt til en portion rosensirup.

Rosensirup smager skønt til ost, pandekager eller vafler og den sarte rosenduft smager tydeligt igennem i den færdige sirup. Prøv den også gerne ovenpå græsk yoghurt sammen med hakkede nødder eller mandler og frisk frugt – det er sommermorgenmad så det basker, også en kold vinterdag.

 


Jeg lod siruppen koge ind i ca. 1 time, så den var en smule tyk men stadig rimeligt flydende, men smag og behag er jo forskelligt. Hvis man ønsker en endnu mere tyktflydende sirup, lader man bare siruppen koge endnu mere ind og ønsker man en helt tynd sirup, tager man den af varmen efter man har rørt sukkeret ud i rosenvandet.

Rosensirup på hybenroser.

200 gr nyplukkede hybenrosen blade
8 dl vand
saften af 1 citron
400 gr sukker

Skyl rosenbladene godt, så der ikke kommer småkravl med i gryden. Kom bladene i en gryde og hæld vandet ved. Bring det i kog og lad det herefter simre 5-10 minutter. Tag gryden af varmen og kom det hele gennem en finmasket si, så rosenblade og evt. urenheder sigtes fra. Kom væsken tilbage i gryden og tilsæt citronsaft og sukker. Når sukkeret er opløst er siruppen faktisk færdig, men kan koges ind til passende/ønsket konsistens. Hæld den varme sirup på flasker eller glas og nyd den på vafler, pandekager eller græsk yoghurt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)