Det regner og det har det faktisk efterhånden gjort nonstop i 2 dage. Jeg kan godt lide regn, så jeg hygger indendørs med en pind i brændeovnen, varm the på kanden og tændte stearinlys. Og så er der jo også lige den fordel ved regn, at regnvejr er bagevejr!
Jeg har lige hevet en plade durumboller ud af ovnen. Inspirationen kommer fra en kogebog, jeg lånte med hjem fra biblioteket for et par måneder siden, fra Cofoco i København. Der er mange fine og lækre ting i den, så der kommer garanteret flere opskrifter hen af vejen.
Disse her boller er nemme at lave, der er stort set ingen æltning og selvom de er noget tid undervejs, går det meste af tiden altså med hævningen af dejen.
Ifølge opskriften, så skal dejen æltes sammen og derpå formes bollerne og lægges på en bageplade, som sættes i køleskabet i minimum 5 timer og gerne til dagen efter. Altså det er ikke fordi, vi har et specielt lille køleskab, men jeg har omvendt heller ikke et køleskab, hvor der kan gå en bageplade ind, hvis det vel at mærke stadig skal kunne lade sig gøre at lukke lågen. Jeg valgte derfor i stedet at drysse rigeligt med mel på et skærebræt og lægge bollerne herpå, inden de røg i køleskabet. Efter hævningen løftede jeg forsigtigt bollerne over på bagepladen og det fungerede udemærket.
De færdige boller er små himmerrigs mundfulde, hvis man kan tale sådan om noget, der ikke er kage. Bløde, seje og sprøde på én gang. De er saftige og kan sagtens spises helt for sig selv uden nogen former for pålæg til. De kan også bruges som madbrød og endelig smager de skønt med en skive ost til et krus varm the på en regnvejsdag, skulle jeg hilse og sige.
Durumboller fra Cofoco.
8-10 stk.
100 gr durumhvede
100 gr hvedemel
1 dl kærnemælk
1 dl koldt vand
10 gr gær
1 spsk havsalt
1 tsk rørsukker
1 spsk olivenolie
Olie til pensling og ekstra durumhvede til at drysse bollerne med.
Udblød gæren i det kolde vand, tilsæt de resterende ingredienser og ælt dejen i ca. 10 minutter. Form bollerne, læg dem på et skærebrædt drysset med mel og lad dem hæve på køl, minimum 5 timer, men gerne natten over.
Løft bollerne forsigtigt over på en bageplade og lad dem hæve 1 time ved stuetemperatur. Pensl med olivenolie og drys evt. med lidt ekstra durumhvede. Bag bollerne ved 250 gr i 8-10 minutter.
Hej
Det ser godt ud, det vil jeg prøve!
Mon ikke man kunne eksperimentere med at bage boller i en jerngryde ligesom med brødet, så det bliver lidt som rundstykker. Det har jeg set på en anden blog.
– Ungersvenden
Mmm hvor ser de lækre ud, dem tror jeg da jeg vil prøve en dag.. Sidst vi fik hjemmelavede burgere , bagte jeg også durum burgerboller, og de blev bare så skønne….
Uhm-num-num!!!! Et godt brød er ikke at foragte…
Ungersvenden – Det lyder da spændende – det tror jeg da lige jeg skal kigge lidt nærmere på. Men så skal de vel kun bages et par stykker af gangen for ikke at klistre sammen til et brød?
Pille – Jeg kan sagtens forestille mig de ville være gode til burgere – de er ikke for hårde, så man kan godt bide i dem selvom de er fyldte:-)
Hottie – Det er det nemlig ikke. Jeg er altid nødt til at tage et fast tag i mig selv for ikke at udrydde det hele selv, når der kommer sådan nogle lune sager ud af ovnen:-)
Evt. kan du pakke bagepapir rundt om skærebrædtet, så går det lige at glide papiret over på en bageplade uden du skal løfte bollerne en for en:)
De ser i øvrigt super lækre ud.
Det var her, jeg så det:
http://ejaas.blogspot.com/2011/06/brd-med-lkker-skorpe.html?showComment=1309343639109#c716211258224938880
Det tænker jeg, man kunne gøre med dine boller der.
Uhmm, dem må jeg prøve, de ser virkelig lækre ud!! 🙂
KH
Birthe
Litzy – Det var faktisk en rigtig god idé, det tænkte jeg ikke lige på, da jeg var igang med at bage:-)
Ungersvenden – Tusind tak for linket, det vil jeg lige kigge nærmere på, og så tror jeg da også lige jeg skal prøve at lave boller i gryden istedet for brød:-)
Birthe – De er rigtig lækre og jeg er sikker på, at du kan lave dejen i bagemaskinen – så behøver du ikke ælte i 10 minutter:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Det er en omskrift der helt sikkert skal afprøves.
Mangler i princippet kun kærnemælken, måske noget mere durummel.
Tror jeg har mig et projekt der til næste uge.
Sacha – Jeg plejer at røre et eller andet syrnet mælkeprodukt tyndere med lidt mælk, hvis ikke jeg lige har kærnemælk. Creme fraiche, fromage frais, tykmælk, græsk yoghurt – det hele har virket for mig.
Og nogle gange har man bare oftere et bæger creme fraiche stående i køleskabet, end man har lyst til at købe en liter kærnemælk for at bruge 1 dl:-)
Det lyder rigtig godt, for jeg har stort set altid fromage frais eller lignende produkt ud.
Så mangler jeg vist kun det ekstra durummel (er ikke fan af at løbe tør lige der).
Sacha – Ja, durummel det skal der helst være i skabet:-) Hader også når jeg ikke har fået tjekket hvor meget der var tilbage og pludselig løber tør. I det hele taget hader jeg at løbe tør, når jeg har fået en idé til noget jeg vil lave/bage – nogle dage gider man bare ikke skulle ud og handle:-)
Præcis, sådan har jeg det også.
Så der skulle gå noget galt hvis der ikke er durum og grahamsmel udover det alm. hvedemel i mit køkkenskab.
Det er madvarer der er fast del af mit basislager.
Så fik du lige inspireret mig til et indlæg 😉
Sacha – det indlæg tjekker jeg da lige ud med det samme:-)
Det skal lige skrives først, men jeg skal nok pippe når det bliver skrevet her en gang i weekenden 🙂
Jeg har netop taget "dine boller" ud af ovnen – de er ikke mindre end himmelske. TAK.
Mange hilsner
Charlotte
Så har jeg udgivet det jeg fik inspiration til og her til aften vil jeg prøve opskriften af, nu hvor jeg har gjort plads i køleskabet.
Ser helt frem til nybagte boller i morgen tidlig 😀
Charlotte – Det glæder mig, at du også synes de er helt geniale:-)
Mange hilsner
Anne.
Sacha – Hehe, så vil jeg lige prøve at kigge endnu engang:-)
Håber du har fået nybagte boller her til morgen…
Endnu en pkadefuld lækre boller. Jeg ved snart ikke hvor mange gange jeg har bagt dem – helt fantastiske-)
Mange hilsner Charlotte
Charlotte – Vi synes også de er helt fantastiske herhjemme og jeg har bagt dem rigtig mange gange siden den første gang:-) Den opskrift er en vinder – det kan være jeg skal skrive til Cofoco og nævne det:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hej Anne.
Kan det virkelig passe at der kun skal 200 g mel i i alt, for er lige i gang med dem og dejen er helt flydende…..
Mvh Sarah
Sarah – Altså jeg plejer at bruge nogenlunde 200 gr mel, og så er dejen godt nok "våd" i det men ligefrem flydende synes jeg ikke den plejer at være. Jeg har fået rigtig mange henvendelser fra andre, som har bagt bollerne efter denne her opskrift, så der er altså ikke fejl i opskriften:-)
Men hvis dejen er alt for flydende kan man jo tilsætte lidt mere mel, til dejen bliver samarbejdsvillig:-)
Håber projektet lykkes for dig.
Mange hilsner fra
Anne.
Hej Anne.
Tak for dit svar, ja endte også med at putte mere mel i, så bollerne kunne formes, men det var næsten dobbelt op…..Har godt læst de andres kommentarer og undre mig over at der ikke var nogle der nævnte den var våd, så det må nok være min….ved bare ujje hvor det er gået galt, for ved jeg kun bruge 2 dl væske i alt….
Men de smagte godt alligevel 🙂
Hilsen Sarah
Sarah – Hvor var det godt, at det lykkedes for dig alligevel og at de smagte godt. Men jeg kan nu stadig undre mig over, hvorfor din dej var SÅ smattet. Bedre held næste gang.
Kærlig hilsen
Anne.
PS. Jeg har dobbelttjekket opskriften, og det er altså ikke en skrivefejl jeg har lavet i opskriften:-)
Endnu en gang har jeg bagt dine boller – bliver forundret hver gang så lækre de er .
Mange hilsner Charlotte
Charlotte – Du er bestemt ikke den første, der vender tilbage til de boller gang på gang på gang…. De er utroligt gode 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hej hej 🙂 det ser lækkert ud og vil prøve dem i aften. Kan man undlade at forme bollerne til efter dejen har hævet? Jeg har nemlig et meget småt køleskab 🙂
Camille – Jeg ved det faktisk ikke, for jeg forestiller mig at de koldthæver, imens de står i køleskabet. Og man slår jo heller ikke luften ud af nogle boller, som har stået på en plade og hævet, inden de skal i ovnen. Har du alternativt mulighed for at stille bollerne udenfor – dækket til med et viskestykke eller noget plastik? Det er jo ret koldt udenfor lige nu, så jeg vil tro, at det kunne give et fint resultat 🙂