Med alt det solskin vi har haft den sidste uges tid står menuen selvfølgelig i grillens tegn. Men jeg er af den overbevisning, at grillet kød og salat og en eller anden slags kartofler også skal have følgeskab af et godt brød. Det kan være flutes eller småbrød, der ristes på grillen, men i går blev det altså et hjemmebagt focaccia med masser af lækker smag fra frisk rosmarin fra haven og havsalt.

Brødet er helt enkelt at lave, det skal bare røres sammen i en skål, æltes let og derpå hæve et par gange og så i ovnen. Det kan næsten ikke være mere enkelt og det smager helt forrygende. Vi endte med kun at spise halvdelen af brødet til grillmaden i går aftes, der var nemlig kun halvdelen tilbage – resten var simpelthen forsvundet som du for solen i store humpler, imens vi forberedte aftensmaden, så brødet kan bestemt spises som det er uden nogen former for tilbehør. Jeg foretrækker at pensle det nybagte focaccia med et par spsk god olivenolie, da det giver en rigtig god smag, men hvis man synes, det bliver for meget, kan man bare nøjes med at pensle brødet med olie, inden det kommer i ovnen.

Der er ingen grænser for hvad for noget fyld man kan komme ovenpå eller i brødet. Cherrytomater smager skønt af sommer og giver en god saftighed og sødme til brødet, men det smager også rigtig godt at komme grofthakkede oliven i dejen eller fordele hele oliven ovenpå dejen. Man kan knuse et fed hvidløg i olien som pensles over brødet inden bagning og man kan tilsætte ost i tern eller drysse revet ost over brødet. Og endelig kan man jo også nøjes med at lave et plain brød, helt uden fyld – det er næsten kun fantasien der sætter grænser.

Hvis ikke hele brødet bliver spist den første dag kan det sagtens gemmes nogle dage. Olien skal nok holde brødet svampet, og man kan evt. riste brødet let på grillen, inden det spises.

Focaccia med rosmarin og havsalt.

1 stk.

25 gr gær
3 dl lunkent vand
1 tsk salt
1 tsk sukker
2-3 spsk olivenolie
150 gr durumhvede
250 gr hvedemel

Frisk rosmarin, havsalt og ekstra olivenolie til pensling af brødet

Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker og olie. Rør melet i dejen og rør den godt sammen til den er “grød-agtig”. Lad den hæve i ca. 1 time. Vend dejen fra skålen over i en bradepande foret med bagepapir. Fugt fingrene med vand og tryk dejen let ud, så den fylder hele bradepanden. Pensl med olivenolie og fordel friskhakket rosmarin ovenpå dejen. Lad focaccia’en efterhæve i ca. 30 minutter. Lige inden focaccia’en skal i ovnen drysses den med havsalt. Bag focaccia’en i ca. 15 minutter ved 250 grader. Når focaccia’en er færdigbagt kan man evt. pensle overfladen med lidt ekstra olie.
Tag focaccia’en ud af formen, fjern bagepapiret og lad den køle på risten.

Note. Det smager skønt og ser rigtig fint ud, hvis man presser lidt cherrytomater eller oliven spredt ned i dejen, inden det efterhæver i formen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)