Med alt det solskin, som vi har haft den sidste uges tid, så står menuen selvfølgelig på grillmad. Men jeg er af den overbevisning, at grillet kød, salat og kartofler også skal have følgeskab af et godt brød. Det kan eksempelvis være flutes eller småbrød, der ristes på grillen. Men i går blev det altså et hjemmebagt focaccia med havsalt og rosmarin fra haven. Et virkelig lækkert madbrød, som passede perfekt til grillmaden. Men et focaccia er også eminent som tilbehør til fx et hjemmelavet tapasbræt eller bare til at dyppe i en god hjemmelavet chili hummus.

Hjemmelavet focaccia med rosmarin.

Focacciabrødet er helt enkelt at lave. Det skal bare røres sammen i en skål, hæve et par gange og så i ovnen. Det kan næsten ikke være mere enkelt og det smager helt forrygende. Vi endte med kun at få halvdelen af brødet til grillmaden i går aftes. Resten var simpelthen forsvundet som dug for solen, imens vi forberedte maden. Så brødet kan bestemt spises som det er uden nogen former for tilbehør. Men skulle hele brødet nu ikke blive spist den første dag, så kan det sagtens gemmes nogle dage. Olien skal nok holde brødet svampet, og man kan evt. riste brødet let på grillen, inden det spises.

Se også – Koldhævet focaccia med rosmarin I Focaccia med rødløg og kartofler I Madbrød med tomat og hvidløg

 

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 3 stemmer

Focaccia med rosmarin

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t
Antal: 8 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk sukker
 • tsk groft salt
 • 3 spsk olivenolie
 • 150 gr durummel
 • 250 gr hvedemel
 • olivenolie, frisk rosmarin og havsalt til pynt

Fremgangsmåde

 • Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker, salt, olie, durummel og hvedemel.
 • Rør dejen godt sammen til den er "grød-agtig" og lad den hæve i ca. 1 time.
 • Vend dejen fra skålen over i et ildfast fad (ca 15 x 20 cm) foret med bagepapir. Fugt fingrene med vand og tryk dejen let ud, så den fylder hele fadet.
 • Pensl med olivenolie og fordel friskhakket rosmarin og havsalt ovenpå dejen. Lad herefter focacciaen efterhæve i ca. 30 minutter.
 • Bag focacciaen i ca. 20-25 minutter ved 250 °C (varmluft) til den er gylden og gennembagt. Når focacciaen er færdigbagt kan man evt. pensle overfladen med lidt ekstra olie.
 • Tag focacciaen ud af formen, fjern bagepapiret og lad den køle på risten.

Skønne variationer.

Der er ingen grænser for, hvilken slags fyld man kan komme i brødet. Cherrytomater smager skønt og giver saftighed og sødme. Grofthakkede oliven i dejen eller hele oliven ovenpå dejen er også lækkert. Og så kan man jo knuse et fed hvidløg i olien, som pensles ovenpå brødet inden bagningen. Derudover kan man tilsætte ost i tern eller drysse revet ost over brødet. Og endelig kan man jo nøjes med at lave et plain brød uden fyld. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)