Med alt det solskin vi har haft den sidste uges tid står menuen selvfølgelig i grillens tegn. Men jeg er af den overbevisning, at grillet kød og salat og en eller anden slags kartofler også skal have følgeskab af et godt brød. Det kan være flutes eller småbrød, der ristes på grillen, men i går blev det altså et hjemmebagt focaccia med rosmarin og havsalt. Spækket med frisk rosmarin fra haven.

Brødet er helt enkelt at lave, det skal bare røres sammen i en skål, æltes let og derpå hæve et par gange og så i ovnen. Det kan næsten ikke være mere enkelt og det smager helt forrygende. Vi endte med kun at spise halvdelen af brødet til grillmaden i går aftes, der var nemlig kun halvdelen tilbage – resten var simpelthen forsvundet som du for solen i store humpler, imens vi forberedte aftensmaden, så brødet kan bestemt spises som det er uden nogen former for tilbehør. Jeg foretrækker at pensle det nybagte focaccia med et par spsk god olivenolie, da det giver en rigtig god smag, men hvis man synes, det bliver for meget, kan man bare nøjes med at pensle brødet med olie, inden det kommer i ovnen.

>> Se også min opskrift på koldhævet focaccia med rosmarin lige her. 

Der er ingen grænser for hvad for noget fyld man kan komme ovenpå eller i brødet. Cherrytomater smager skønt af sommer og giver en god saftighed og sødme til brødet, men det smager også rigtig godt at komme grofthakkede oliven i dejen eller fordele hele oliven ovenpå dejen. Man kan knuse et fed hvidløg i olien som pensles over brødet inden bagning og man kan tilsætte ost i tern eller drysse revet ost over brødet. Og endelig kan man jo også nøjes med at lave et plain brød, helt uden fyld – det er næsten kun fantasien der sætter grænser.

Hvis ikke hele brødet bliver spist den første dag kan det sagtens gemmes nogle dage. Olien skal nok holde brødet svampet, og man kan evt. riste brødet let på grillen, inden det spises.

 

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Focaccia med rosmarin

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t
Antal: 8 stykker

Ingredienser

  • 3 dl vand (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 1 tsk sukker
  • tsk groft salt
  • 3 spsk olivenolie
  • 150 gr durummel
  • 250 gr hvedemel
  • olivenolie, frisk rosmarin og havsalt til pynt

Fremgangsmåde

  • Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker, salt, olie, durummel og hvedemel.
  • Rør dejen godt sammen til den er "grød-agtig" og lad den hæve i ca. 1 time.
  • Vend dejen fra skålen over i et ildfast fad (ca 15 x 20 cm) foret med bagepapir. Fugt fingrene med vand og tryk dejen let ud, så den fylder hele fadet.
  • Pensl med olivenolie og fordel friskhakket rosmarin og havsalt ovenpå dejen. Lad herefter focacciaen efterhæve i ca. 30 minutter.
  • Bag focacciaen i ca. 20-25 minutter ved 250 °C (varmluft) til den er gylden og gennembagt. Når focacciaen er færdigbagt kan man evt. pensle overfladen med lidt ekstra olie.
  • Tag focacciaen ud af formen, fjern bagepapiret og lad den køle på risten.

Noter

Det smager skønt og ser rigtig fint ud, hvis man presser lidt cherrytomater eller oliven ned i dejen, inden det efterhæver i formen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)