Med alt det solskin, som vi har haft den sidste uges tid, så står menuen selvfølgelig på grillmad. Men jeg er af den overbevisning, at grillet kød, salat og kartofler også skal have følgeskab af et godt brød. Det kan eksempelvis være flutes eller småbrød, der ristes på grillen. Men i går blev det altså et hjemmebagt focaccia med havsalt og rosmarin fra haven. Et virkelig lækkert madbrød, som passede perfekt til grillmaden. Men et focaccia er også eminent som tilbehør til fx et hjemmelavet tapasbræt eller bare til at dyppe i en god hjemmelavet chili hummus.
Hjemmelavet focaccia med rosmarin.
Focacciabrødet er helt enkelt at lave. Det skal bare røres sammen i en skål, hæve et par gange og så i ovnen. Det kan næsten ikke være mere enkelt og det smager helt forrygende. Vi endte med kun at få halvdelen af brødet til grillmaden i går aftes. Resten var simpelthen forsvundet som dug for solen, imens vi forberedte maden. Så brødet kan bestemt spises som det er uden nogen former for tilbehør. Men skulle hele brødet nu ikke blive spist den første dag, så kan det sagtens gemmes nogle dage. Olien skal nok holde brødet svampet, og man kan evt. riste brødet let på grillen, inden det spises.
Se også – Koldhævet focaccia med rosmarin I Focaccia med rødløg og kartofler I Madbrød med tomat og hvidløg
Focaccia med rosmarin
Ingredienser
- 3 dl vand (lillefingervarmt)
- ½ pk gær
- 1 tsk sukker
- 1½ tsk groft salt
- 3 spsk olivenolie
- 150 gr durummel
- 250 gr hvedemel
- olivenolie, frisk rosmarin og havsalt til pynt
Fremgangsmåde
- Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker, salt, olie, durummel og hvedemel.
- Rør dejen godt sammen til den er "grød-agtig" og lad den hæve i ca. 1 time.
- Vend dejen fra skålen over i et ildfast fad (ca 15 x 20 cm) foret med bagepapir. Fugt fingrene med vand og tryk dejen let ud, så den fylder hele fadet.
- Pensl med olivenolie og fordel friskhakket rosmarin og havsalt ovenpå dejen. Lad herefter focacciaen efterhæve i ca. 30 minutter.
- Bag focacciaen i ca. 20-25 minutter ved 250 °C (varmluft) til den er gylden og gennembagt. Når focacciaen er færdigbagt kan man evt. pensle overfladen med lidt ekstra olie.
- Tag focacciaen ud af formen, fjern bagepapiret og lad den køle på risten.
Skønne variationer.
Der er ingen grænser for, hvilken slags fyld man kan komme i brødet. Cherrytomater smager skønt og giver saftighed og sødme. Grofthakkede oliven i dejen eller hele oliven ovenpå dejen er også lækkert. Og så kan man jo knuse et fed hvidløg i olien, som pensles ovenpå brødet inden bagningen. Derudover kan man tilsætte ost i tern eller drysse revet ost over brødet. Og endelig kan man jo nøjes med at lave et plain brød uden fyld. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.
Øj, det ser rigtig lækkert ud! Det er da alt for længe siden, jeg har fået focaccia… *mmmmm*
Piskeris – Sådan et focaccia er nemlig rigtig godt. Det er også alt for sjældent jeg får dem lavet, selvom det er så nemt:-)
Hej
Uhm, det ser lækkert og italiensk ud.
– Ungersvenden
Mums – det må prøves! Jeg må hellere lige melde mig som læser.. Skal da også afprøve jordbærtærten! 😉
Kærligst Line
Ungersvenden – Jeg er vild med alt italiensk og elsker landet og maden, så det var virkelig en kompliment du kom med der:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Line – Velkommen til. Det er bare med at få fingrene i melet og komme igang – det smager skønt (også jordbærtærten:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Hvor stor en bradepande passer dejen til, skal prøve at bage brødet.
Karina – Jeg bruger gerne et ildfast fad som er ca 15 x 20 cm eller deromkring 🙂
Hvorfor skriver du bradepande og så i kommentarer er det et ildfast fad.. 😫 – har det i ovnen lige nu og kan ik forstå det ikke er højere. Men klart når jeg har brugt en standard bradepande. Æv!
Tanja – Jeg må indrømme, at for mig er et ildfast fad og en bradepande lidt det samme og så kan de være lavet af metal eller stentøj. Jeg har 3 bradepander i forskellige størrelser og en masse ildfaste fade og så veksler jeg lidt imellem dem. Til denne her opskrift har jeg brugt både bradepande og ildfaste fade uden problemer, men det er selvfølgelig klart, at mængden af dej skal passe til fadet. Jeg er ikke helt sikker på, hvad du mener med en standart bradepande, men nu vil jeg skrive målet på bradepanden ind i opskriften og så håber jeg, at der ikke er andre som bliver forvirret en anden gang 🙂
Hej.
Kan det fryses
Marianne – Ja, det kan det sagtens 🙂
Der skal ikke bruges helt så meget mel som du skriver:) og jeg tilsatte en extra deciliter vand..
Josephine – Ja, det kan godt variere lidt alt efter hvordan man eksempelvis afmåler vandet – decilitermål kan jo variere en smule i størrelse. Dog har jeg aldrig været nødt til at tilsætte en deciliter vand ekstra. Jeg plejer at røre vand og mel sammen til konsistensen er som en tyk grød, der kan hældes fra skålen over i fadet, som focacciaen skal bages i 😀
Det endte med at blive virkeligt lækkert!! Super skøn opskrift. Jeg bagte det i en medium springform hvilket fungerede supergodt.
MumS
Josephine – Uhhh hvor lækkert – jeg skal vist også prøve med et rundt brød på et tidspunkt 😀
Kan man trykke dejen ud i en lidt større bradepande, så dejen blir tyndere, og så lave det som en pizza med tomatsauce og fyld???
Marianne – Ja, det kan man sagtens – det har jeg gjort flere gange 😀
Hej.
Nu har jeg bagt det mange gange med rigtig godt resultat. Men jeg hælder altid dejen i bradepanden før første hævning, så jeg “bare” skal prikke lidt huller, pensle med olie og drysse rosmarin og salt på undervejs😅
Karina – Hvor er det bare dejligt at høre, at brødet er en succes 😀
Super nem og lækker opskrift
Morten – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Perfekt, lykkedes hver gang.
Søren – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Bruger kun denne opskrift fremover
Jytte – Hvor er det bare dejligt at høre – mange tak 🙂