Med alt det solskin, som vi har haft den sidste uges tid, så griller vi selvfølgelig en del herhjemme. Og i går blev det med tilbehør af et lækkert, hjemmebagt focaccia med rosmarin og havsalt. Et skønt madbrød, som passede perfekt til grillmaden. Men et focaccia er også eminent som tilbehør til fx et hjemmelavet tapasbræt eller bare til at dyppe i en god hjemmelavet chili hummus.

Se også – Koldhævet focaccia I Focaccia med rødløg og kartofler I Madbrød med tomat

Focaccia med rosmarin opskrift.

Focacciabrødet er helt enkelt at lave. Dejen skal bare røres sammen i en skål, hæve over et par gange og så i ovnen. Det kan næsten ikke være mere enkelt og brødet smager helt forrygende. Faktisk ender det ofte med, at kun halvdelen af brødet er tilbage, når vi er klar til at spise. Resten er simpelthen forsvundet som dug for solen, imens vi har forberedt maden.

Et focaccia kan sagtens spises som det er –  uden nogle former for tilbehør. Men det er selvfølgelig også oplagt som tilbehør til tapas, grillmad, oste- og pølsebordet, gryderetter og lignende. Og skulle hele brødet nu ikke blive spist, så kan det sagtens gemmes nogle dage. Olien skal nok holde brødet svampet, og man kan evt. riste brødet let på grillen eller brødristeren, hvis det skal peppes op. Prøv også at bruge focaccia til hvidløgsbrød og hjemmelavede panini sandwiches. Det er forrygende.

Tip! Se også mine bedste tips til skønne variationer af focaccia under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
4.75 fra 4 stemmer

Focaccia med rosmarin

Hæve- og bagetid1 t 45 min
Samlet tid2 t
Antal: 8 stk

Ingredienser

 • 3 dl vand (lillefingervarmt)
 • ½ pk gær
 • 1 tsk sukker
 • tsk groft salt
 • 3 spsk olivenolie
 • 150 gr durummel
 • 250 gr hvedemel
 • olivenolie, frisk rosmarin og havsalt til pynt

Fremgangsmåde

 • Opløs gæren i vandet og tilsæt salt, sukker, salt, olie, durummel og hvedemel.
 • Rør dejen godt sammen til den er "grød-agtig" og lad den hæve i ca. 1 time.
 • Vend dejen fra skålen over i et ildfast fad (ca 15 x 20 cm) foret med bagepapir. Fugt fingrene med vand og tryk dejen let ud, så den fylder hele fadet.
 • Pensl med olivenolie og fordel friskhakket rosmarin og havsalt ovenpå dejen. Lad herefter focacciaen efterhæve i ca. 30 minutter.
 • Bag focacciaen i ca. 20 minutter ved 250 °C (varmluft), indtil den er gylden og gennembagt. Når focacciaen er færdigbagt kan man evt. pensle overfladen med lidt ekstra olie.
 • Tag focacciaen ud af formen, fjern bagepapiret og lad den køle på risten.

Skønne variationer.

Der er næsten ingen grænser for, hvilken slags fyld man kan komme i dejen eller drysse ovenpå et focaccia. Cherrytomater smager skønt og giver saftighed og sødme. Kogte kartofler skåret i mundrette tern er også superlækkert og både minder og smager lidt som en kartoffelpizza. Og grofthakkede oliven i dejen, eller ovenpå dejen, er også godt. Og så kan man jo knuse et fed hvidløg i olien, som pensles ovenpå brødet inden bagningen.

Derudover kan man tilsætte ost i tern eller drysse revet ost over brødet. Og endelig kan man jo nøjes med at lave et plain brød uden fyld. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser.

Faktisk laver jeg også engang imellem en focaccia pizza af denne her dej. Jeg følger egentlig bare ovenstående opskrift, men vender dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir og presser den flad med våde fingerspidser (ca. 1-2 cm høj). Derefter smører jeg tomatsauce på dejen, drysser med skinke eller hakket pepperoni og slutter af med ost og oregano eller basilikum, inden brødet/pizzaen ryger i ovnen. Vær OBS på, at bagetiden kan variere, fordi pizzabunden ikke er så høj som focacciabrødet.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)