Grillet artiskok…

8 kommentarer
Forretter
Gå direkte til opskriften

Jeg elsker artiskokker. De smager en lille smule af grønne asparges og det er simpelthen noget af det lækreste og hyggeligste, at få serveret sådan en glohed fætter med en iskold smørklat og havsalt til at dyppe de grønne blade i.

Tidligere har jeg altid kogt artiskokkerne og det har da godt nok irriteret mig lidt, at kogevandet fik den flotteste, olivengrønne farve, for der måtte jo nødvendigvis være en masse artiskoksmag, der gik tabt der, men jeg har ikke tænkt på at grille dem før nu. Jeg er sikker på, at de også kan bages i ovnen på samme måde, så det er helt slut med at koge artiskokkerne her i firmaet, for sikken en smag den bagte artiskok fik. Det var ligesom selve artiskokkødet var meget mere mørt og fyldigt, samtidig med at smagen var meget mere intens. Det smagte skønt.

Jeg spiser normalt kun smør og salt til artiskokker, da jeg gerne vil smage selve artiskokken mest muligt, men man kan sagtens lave forskellige slags dip og varme eller kolde saucer. Sørg for at købe nogle gode, store artiskokker, det kan ikke betale sig at købe de små – artiskokker koster nemlig for det meste omkring 14.95 kr stykket uanset størrelsen, har jeg opdaget. Nogle gange er der dog tilbud, fx 3 for 20 kr og så er det jo bare om at slå til.

 

 

Grillet artiskok.

1 artiskok pr. person

smør og salt til at dyppe i

Skær stænglen af artiskokken i bunden, så den kan stå nogenlunde lige på et stykke stanniol. Hvis de nederste blade i bunden er lidt små og halvvisne, så skær dem væk. Skyld artiskokken og pak den ind i stanniol. Sæt dem på grillen, eller i ovnen ved 200 grader, i ca. 45 minutter. Husk, at sætte kuglen på grillen. Efter 45 minutter skulle artiskokkerne gerne være møre, men prøv evt. at pakke én ud og hiv et af de nederste blade af. Hvis det går nemt nok, er artiskokken mør.

Herefter er det bare med at komme igang med at spise artiskokken. Det er kun det nederste fra bladet der kan spises, så man tager bladene af enkeltvis, og dypper dem i lidt smør og lidt havsalt. Derefter griber man fat i bladet med tænderne og hiver det ud af munden mens man stadig holder fast. Lidt svært at forklare, men det er samme princip som når man spiser edamammebønner i bælgen 🙂

Man spiser bladene udefra og arbejder sig ind til midten af artiskokken. Efterhånden som man nærmer sig midten, bliver bladene tyndere og tyndere og let violette, indtil der ikke rigtigt er noget at spise på dem mere. Så kasserer man bare de sidste blade og så kommer man ind til artiskokhjertet, som er en virkelig delikatesse. Men ovenpå hjertet sidder altså lige en bunke trevler, lidt a la dem der sidder indenfor bladene i en majskolbe og de skal altså fjernes, inden man kan spise hjertet. Skær dem af med en kniv eller hiv dem af med fingrene –  det kan sagtens lade sig gøre, men det er lidt varmt. Herefter er det bare med at komme smør og salt på selve hjertet og spise det med kniv og gaffel. Det er sååååå godt – kødet på bladene er lækre, men intet imod hvordan selve artiskokhjertet smager.

8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
11 år siden

Emma – Velkommen til:-) Beklager det lidt sene svar, men jeg havde slet ikke set du havde skrevet:-) Det er nemlig genialt at bage dem, tror jeg skal prøve din opskrift næste gang:-) Og selvfølgelig skal der kun smør og salt til;-)

Mange hilsner fra

Anne.

Emma
11 år siden

Mit foerste indlaeg paa din blog, men jeg laeser ivrigt med og laaner opskrifter.
Jeg har aldrig kogt artiskok, men altid lavet den i ovnen. Kan anbefale at skaere den oeverste del af – bare trekanten i toppen, ca 1.5 cm. Drysse salt, en sjat olie og saa en halv lime paa toppen. Det er bare godt. Og jeg er med dig og spiser helst kun med smoer og lidt salt. De bliver lavet 2-4 gange om maaneden her 🙂
Hilsen
Emma

LaTascha
11 år siden

Birthe – Det er helt vildt let og det smager fantastisk. Du er nødt til at prøve dem:-)

Kærlig hilsen

Anne.

Newyorkerbyheart
11 år siden

Uhmmm, det må jeg altså prøve! Har aldrig kastet mig ud i friske artiskokker, men det lyder jo let nok 🙂

KH
Birthe

LaTascha
11 år siden

Sacha – Jeg er rigtig glad for, at du kunne bruge forklaringen. Viste ikke rigtigt, om jeg gik for meget op i detaljerne, da jeg beskrev fremgangsmåden, men syntes alligevel det hele skulle med fordi jeg tænkte, at der stadig kunne sidde nogen derude der ikke lige vidste hvad de skulle gøre med sådan en fætter af en artiskok…
Glæder mig du har fået mod på dem:-)

Sacha
11 år siden

Tak for at opklare Artiskokmysteriet for mig, jeg har i mange år efterhånden – nok siden min første kogebog som jeg fik mine små fedtede teenagefingre på.
For jeg har manglet en forklaring på hvordan artiskokker spises og ikke mindst hvordan smager de.

Men efter den forklaring, så har jeg helt fået lyst til at kaste mig over det og kaste sådan en i ovnen (eller i gryden) en dag.

Heidi
10 år siden

Lyder virkelig lækkert som grillet! Det vil jeg straks prøve!

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)