Fint ser det jo ud med sådan et glas med hjemmelavede karameller i, så jeg tror da godt, at de kunne gå hen og være en del af de spiselige julegaver i år – altså ikke denne her portion, for den er vist spist indenfor få dage, men en ny.
Opskriften er den samme, som jeg brugte, da jeg kogte karameller til jul. Den er lavet på kondenseret mælk og kræver hverken sukkertermometer eller karamelprøve. Karamellerne koges lige ud ad landevejen og hvis man ellers følger opskriften, kan det næsten ikke gå galt. Jeg lavede helt almindelige karameller i dag, men hvis man bryder sig om det, kan man overtrække dem med chokolade. Chokoladen kan man så igen drysse med lidt mandler, pistacienødder, frysetørrede bær eller måske havsalt, hvis man er til kombinationen af salt og sødt. Man kan desuden tilsætte lakridspulver eller kakaopulver til karamelmassen og dermed lave hhv. lakrids og chokoladekarameller, så der er rigtig mange muligheder – det er kun fantasien, der sætter grænser.
Karameller.
1 ds. kondenseret mælk
120 gr smør
2 spsk honning
150 gr sukker
Alle ingredienserne kommes i en gryde og smeltes langsomt over svag varme og konstant omrøring til sukkeret er smeltet. Herefter skrues op for varmen og der røres konstant i 10-15 minutter til karamelmassen har fået en mørkere farve – herefter tilsættes evt. fyld eller smag til karamellen, inden massen hældes i en firkantet form beklædt med bagepapir. Sæt massen på køl i minimum 4 timer og skær herefter karamellerne ud med en skarp kniv.
Hvis ikke karamellerne skal overtrækkes med chokolade eller lignende, så kan de evt. pakkes enkeltvis i cellofan.
Du fornemmer helt RIGTIGT!! 😀
KH
Birthe
Sacha – Jep det er mig. Alt for meget tid til at gå i køkkenet, når der er alt for meget regn til at ligge i haven:-)
Smid dem endelig på listen – folk er vilde med dem og bliver så glade:-)
Birthe – Fornemmer jeg du ikke ville sige nej til hjemmelavede værtindegaver;-)
Kærlig hilsen
Anne.
Det kan ikke blive ved… friste mig med opskrifter der skal prøves.
Om ikke andet så kunne det ske at jeg skulle smide det på listen over hjemmelavede gaver til familien 😉
Jeg må vist snart invitere dig igen 😉
KH
Birthe
Hanne – Altså de bliver jo skåret ud direkte fra køleskabet, når de er helt kolde, men derudover koger jeg dem også lidt længere tid end opskriften siger. Jeg tror jeg er helt oppe på mellem 15 og 18 minutter i forhold til opskriftens 10 minutter. På den måde bliver de ikke så bløde og behøver ikke overtrækkes for at holde faconen. Og så er en god, ond kniv jo aldrig at foragte:-)
Må jeg spørge noget syntes mine er lidt hårde lidt hen ad bolsjer skulle de have haft mindre tid???
Annette – Altså hvis de er MEGET hårde, så skal du nok give dem lidt mindre tid næste gang, men som jeg også har skrevet i indlægget, så er karamellerne liiidt hårde. Herhjemme er vi enige om, at de minder lidt om de flade, guldfarvede karameller i “Quality Street” blandingerne 😀
Guf! Og hvor ser de flotte ud. Har du et trick til, hvordan du får dem skåret så pænt ud?
Når jeg jeg klikker på Her som du skriver opskriften ligger på, kommer jeg ind på praliner..har nu kørt det hele igennem og finder ingen opskrift på karameller af kondenceret mælk..æv
Jannie – Jeg beklager, at du ikke har kunnet finde opskriften på karamellerne med kondenseret mælk. Den er åbenbart forsvundet, da bloggen blev opdateret og istandsat for en måneds tid siden, men det går jo ikke, at opskrifterne mangler, så nu har jeg skrevet den ind igen – denne gang står den i indlægget, så der skal ikke klikkes på noget som helst 🙂 Tusind tak, fordi du gav dig tid til at gøre mig opmærksom på den manglende opskrift i stedet for bare at finde en anden 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Vi har lige afprøvet opskriften herhjemme. Fantastisk lækre karameller og hvor var det nemt. TAK for en god opskrift 🙂
Carina – Mange gange velbekomme. Dejligt at selv de lidt ældre opskrifter herinde fra stadig holder 🙂
Hej, jeg har købt kondenseret mælk der allerede er karamelliseret, kan man godt bruge det til at lave karameller af? 🙂
Marie – Der må jeg blive dig svar skyldig, for det ved jeg faktisk ikke. Umiddelbart tror jeg ikke, at det kan lade sig gøre, men prøv at Google det – måske andre har forsøgt sig 😀
Rigtig godt nytår til dig.
Mine karameller bliver ikke gode 😔
Har nu prøvet 2 gange og de bliver ikke lækre i konsistensen, men smuldrer i munden.
Hvad gør jeg forkert?😫
Isabel – Æv, det var da træls. Karameller lavet på kondenseret mælk kan være lidt tricky. De er nemme at lave, men kan ikke holde mere end ca 1 uge – så begynder de at smuldre. Det lyder dog som om, at dine karameller smuldrer allerede lige når de er lavet, og sådan skal det selvfølgelig ikke være.
Jeg spekulerer umiddelbart på, om du kan have givet dem lidt for længe, så den kondenserede mælk er kogt for meget ind?
Udover kondenseret mælk på dåse kan man også købe dulce de leche – dvs. kondenseret mælk der allerede er kogt til karamel. Dåserne er stort set ens og det er Tørsleff der producerer begge slags, så kan du evt. have taget fejl? For hvis du har brugt kondenseret mælk, der allerede er indkogt, så kunne jeg sagtens forestille mig, at karamellerne smuldrer.
Jeg har brugt kondenseret mælk.
Og har virkelig ikke kogt den længe.
Jeg må bare indse at det er bedre med fløde 👎🏻
Isabel – Ja okay, så tænker jeg faktisk nærmere, at du ikke har kogt karamelmassen længe nok, så den ikke er nået at koge nok ind. Som sagt så smuldrer karamellerne let, når man bider i dem, efter 1 uges tid, men den burde ikke smuldre, når den er nykogt. Jeg synes, at karameller lavet på kondenseret mælk har en superlækker konsistens – knap så hårde som almindelige karameller, men selvfølgelig skal de ikke smuldre.
Nu tror jeg alligevel jeg knækkede koden👍🏻
3. Gang var vidst lykkens gang🤩
Isabel – Huhh det var godt at høre – så bare husk, at de godt kan begynde at smuldre efter ca 1 uges tid 🙂
hvor længe er holdbarheden på disse snacks?
Brian – Jeg vil sige en uges tid og måske lidt længere. Derefter kan du godt risikerer, at karamellerne begynder at blive sådan lidt “smuldrende” i konsistensen. Så de kan ikke tåle at ligge alt for længe 🙂