Tirsdag var vi et smut i Juelsminde udenfor Vejle, fordi en af vores venner havde fødselsdag. Parret var godt nok smuttet i sommerhus, men da det ikke ligger mere end små 30 km. fra Vejle, var det jo ikke nogen kæmpe udfordring af køre forbi til lidt fødselsdagsfest. I øvrigt elsker jeg sommerhuse, synes de er så hyggelige og emmer langt væk af feriestemning og lange varme sommerdage.
Vi havde en rigtig hyggeligt aften med lækker aftensmad, gåtur langs stranden og yatzy, asti, øl og mojito’er i aftensolen på terrassen, så feriestemningen blev i hvert fald holdt i hævd. Og til en rigtig fødselsdag, hører der selvfølgelig også lagkage til og den blev jeg, allerede for 14 dage siden, bedt om at stå for.
Nu er det jo sommer og højsæson for bær, så jeg bestemte mig hurtigt for, at der skulle hindbærmousse i kagen. Det giver også sådan en flot lyserød og maskulin lagkage 😉 Inspirationen til moussen fandt jeg hos Mette Blomsterberg og jeg begyndte faktisk allerede på kagen, dagen før den skulle spises, så moussen kunne nå at sætte sig natten over.
Den færdige kage blev pyntet med et marcipanbånd og fløderosetter og afslutningsvis blev den også lige drysset med lidt hvide chokoladestjerner, der var til års fra jul. Tror jeg købte dem i Rema engang i november måned. Jeg har faktisk også nogle lyserøde chokoladestjerner, men da kagen jo var til en “dreng” syntes jeg det ville blive lige festligt nok.
Kagen var lækker og svampet men stadigvæk til at skære i pæne stykker. Jeg elsker den slags lagkager, hvor man både kan skære pæne stykker og bevare resten af kagen nogenlunde intakt, uden at det hele splatter sammen i et orgie af creme og syltetøj når kniven går igennem første gang.

Lagkage med hindbærmousse
Ingredienser
Hindbærmousse
- 5 blade husblas
- 200 gr hindbær friske eller frosne
- 2 tsk vaniljesukker
- 50 gr flormelis
- 1/2 L piskefløde
Desuden
- 3 lyse lagkagebunde
- 12 flødeboller
- 250 gr marcipan
- flormelis
- 1½ dl piskefløde
Fremgangsmåde
- Sæt husblas i blød i koldt vand.
- Kom hindbær, flormelis og vanilje i en gryde og lad bærrene koge let ud. Tag herefter gryden af varmen.
- Knug vandet af husblassen og kom den direkte op i den varme hindbærmos. Rør rundt så husblassen opløses. Hæld hindbærmosen i en skål og stil den til side.
- Placer en lagkagebund på et lagkagefad. Sæt en springform/kagering i passende størrelse omkring bunden og læg evt. en strimmel kageplast langs ringens kant.
- Fjern bundene på flødebollerne og mas dem ud på lagekagebunden. Læg herefter en lagkagebund over flødebollerne.
- Pisk fløden til skum og kom ca ⅓ af skummet i skålen med den lune hindbærmos. Pisk godt igennem, så det hele blandes.
- Kom derefter hindbærskummet tilbage i skålen med flødeskum og vend det hele forsigtigt sammen.
- Fordel ⅔ af hindbærskummet på lagkagebunden. Læg herefter den sidste bund på, og fordel den sidste rest hindbærfløde på toppen.
- Sæt kagen på køl i 3-4 timer, så hindbærmoussen kan sætte sig.
Pyntning af lagkagen
- Mål kagens omkreds og højde – husk at lægge et par cm til omkredsen, så der er lidt at overlappe med.
- Befri kagen for springform og evt. kageplast.
- Ælt marcipanen kort mellem hænderne, så den bliver blødere at arbejde med
- Drys flormelis på bordet og rul marcipanen ud til et bånd, som er langt og bredt nok til at nå hele vejen rundt om kagen. Skær strimlen til, så den bliver lige.
- Rul marcipanbåndet sammen til en snegl. Rul det herefter på kagens kant ved at rulle det ud igen.
- Pisk fløden til skum, kom det i en sprøjtepose med en stjernetyl og sprøjt fine rosetter hele vejen rundt langs kanten af marcipanen.
- En almindelig frysepose kan også bruges, hvis ikke man har en sprøjtepose. Sprøjt fine rosetter hele vejen rundt langs kanten af marcipanen.
- Drys evt. med lidt ekstra pynt, glimmer eller krymmel. Det ser også rigtig fint ud med friske hindbær.
- Opbevar kagen på køl til servering. Evt. rester kan holde sig i 2-3 dage på køl. Kagen er ikke fryseegnet.
Karin – Mange mange tak for din kompliment. At blive sammenlignet med Mette Blomsterberg er da godt nok noeget af en ros:-)
Også tusind tak for din skønne opskrift, som jeg har planer om at kaste mig over i det nye år. Den lyder helt fantasisk lækker og så er jeg jo lidt vild med ting som kan laves fra bunden:-)
Mange hilsner fra
Anne.
du er dog utrolig, så fantastisk mange lækre opskrifter, jeg vil bestemt give den "anonyme" fuldstændig ret m.h.t. Mette Blomsterberg
jeg synes jeg vil give dig min "meget" gamle opskrift på kransekage som er fra før man kunne købe færdig marcipanmasse jeg er sikker på at du kun kan lave den endnu bedre
den lyder sådan
500gr. mandler males til mel, det blandes med 500gr flormelis og samles med 3-4 æggehvider konsistensen må ikke være fedtet.
der er nok til en kransekage med 18 ringe som skulle passe til 35 personer, men man kan sagtens bare lave nogle passende stænger,
den originale opskrift lyder også på 50gr. bitre mandler,men de er ikke lette at få fat i , man kan købe bittermandelessens i tyskland,det plejer jeg at bruge, jeg har ikke prøvet med den danske mandelessens men den kan muligvis også bruges den bages 180-190 grader ca 15-18 minutter midt i ovnen
venlig hilsen og tak for de mange lækre opskrifter vi har mulighed for at læse
Karin Sejr
Sarah – Tusind tak, jeg bliver altid så glad, når jeg får den slags beskeder:-) Håber du finder ud af en måde at komme igennem registret på;-)
Er lige faldet over din side, for pokker hvor er den inspirerende, ved slet ikke hvor i dit opskrift register jeg skal starte 🙂
Emma – Tusind tak, den smager også rigtig dejlig og de søde flødeboller og den let syrlige mousse harmonerer rigtig godt sammen. Håber du får den afprøvet en dag:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hold da op hvor er den flot!!! Den maa jeg klart proeve en dag.
Du laver ret laekre ting 😉
Emma
Hvis man bruger frosne hindbær, er der så noget man skal være opmærksom på
Lise – Nej, det er der ikke, så skulle jeg nok have skrevet det 🙂 Jeg bruger stort set altid selv frosne hindbær til kagen 😀
Hej
Mange tak for svaret 😀
Hvis jeg vil lave et marcipanlåg, skal jeg så putte hele moussen i lag to, så marcipanen kommer direkte ovenpå lagkagebunden.
Lise – Ja, det ville jeg nok anbefale, altså at du lægger marcipanlåget direkte ned på lagkagebunden 🙂
Charlotte – Jeg er så glad og stolt over den kompliment. Det er godt nok ikke hver dag jeg bliver sammenlignet med M. Blomsterberg – hun er så fantastisk dygtig.
Mange hilsner
Anne.
Litzy – Ej, det er heller ikke pænt gjort. Kan de så få fyldt den sandwichautomat:-)
C'est la vie by G – Det var godt du kunne bruge tippet, det smager skønt hvis man kan li flødeboller:-)
Mademoiselle Black – Afhængig af hvor i landet du befinder dig kan vi da godt finde ud af en bestilling:-)
Birthe – Du siger bare til, så skal jeg nok komme og lave en fin kage til dig, men så skal det jo nok være en othello:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Camilla – Den smagte skønt. Selvom det jo var lidt snyd med flødebollelaget:-)
Marianne – Den smagte skønt. Jeg havde også et lille stykke med hjem til dagen efter, for jeg kunne ikke helt give slip på det hele til værterne:-)
Mange hilsner
Anne.
Ungersvenden –
Det der blåbærguf er rigtig lækkert, jeg tror også det vil være vellykket til flødebollerne, men det må jo så blive næste gang:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hvor delikat – ikke nok med den ser fantastisk ud, så kan den kun smage vidunderligt. Den kunne Mette Blomsterberg ikke lave bedre. Mundvandet er nu på sit højeste.
Mange hilsner
Charlotte
Dumt dumt dumt at kigge herind når man er monster sulten og de ikke har fyldt sandwich automaten op på arbejdet endnu …
Fårk det ser lækkert ud det der
Faktastisk kage! Og super tip med flødebollerne.
/Gitte
Wauw.. Jeg ville heller ikke have noget imod at modtage sådan en kage i fødselsdagsgave 🙂
Hvor er det en smuk kage!! Nu er jeg da i hvert fald helt sikker på at du gerne må lave en kage til mig engang, hvis det bliver nødvendigt 😀
KH
Birthe
Den ser skøn ud, den lagkage, Anne. Til Ungersvenden: Jeg har også brugt den opskrift til hindbær. Den smager skønt. Vær blot opmærksom på, at der skal noget mere hindbær til, for at give nok smag.
Ser lækkert ud !!!
Hyggehygge
Marianne
Hej
Hvor sjovt. Jeg er netop på vej ud i køkkenet for at lave forberedelserne til en hindbærcremelagkage til i morgen, dog efter Blomsterbergs blåbærcreme-opskrift.
Havde jeg haft flødeboller, ville jeg have kommet det i. 🙂
Den ser rigtig lækker ud.
– Ungersvenden
Hvor mange mennesker vil du sige der er til i en lagkage? Vil lave den til min fødselsdag sammen med hjemmebagte boller og småkager og lidt frisk frugt. Vi bliver 10 mand, så er i tvivl om der skal en eller to styk til?
Glæder mig til at lave den! 🙂 /Mette
Mette – Som hovedregel skal du vist starte med at tænke over, hvorvidt I er en lagkagespisende/elskende familie, eller en familie som bare tager et enkelt lille (høfligheds)stykke. For kagen smager supergodt, så hvis der er flere, som kunne finde på at tage 2 gange, skal du nok beregne 2 kager.
Kort sagt, der kan sagtens blive 10 STYKKER i én kage, men er der nogen der kunne finde på at tage 2 gange, så lav 2 lagkager 🙂
Til gengæld kan jeg glæde mig, at kagen sagtens kan holde sig et par dage i køleskabet, hvis du skulle få noget til overs. Der er jo ikke ret meget flødeskum på den, og det plejer jo at være fløden der er problemet, fordi den bliver stiv og tør, når kagen gemmes en dags tid.
Jeg håber du må få en rigtig dejlig fødselsdag 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Min datter på 11 og jeg har lige lavet lagkagen med hindbærmousse og flødeboller – den er SÅ lækker og bestemt en succes hos resten af familien.
Har lige justeret fløden i moussen til 3,5 dl. Så passer blandingsforholdet lidt bedre.
Karin – Tusind tak for din besked. Jeg er glad for, at lagkagen blev en succes. Moussen er vist i sin tid “lånt” fra en gammel Mette Blomsterberg hindbærlagkage opskrift, men jeg skal sjovt nok lave lagkagen i dag, fordi min far har fødselsdag, og så vil jeg prøve din version mht. fløden i moussen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Uuuuhm, den er jeg vist nød til at servere når jeg får gæster til fødselsdag i morgen. Jeg skal til eksamen inden og sidder lige nu (og resten af dagen) og øver mig. Kan jeg mon lave moussen i morgen middag når jeg har været til eksamen? Den skal serveres ved 20-21 tiden i morgen aften.
Mvh. Pernille
Pernille – Ja, det burde kunne lade sig gøre, det er jo alligevel nogle timer den når at stå. Og rigtig meget held og lykke med din eksamen. Jeg skal selv fremlægge en opgave på næste tirsdag og så er der sommerferie for mit vedkommende 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Tusind tak for hurtigt svar! Og held og lykke med din opgave også. Man kan klare meget når man har udsigt til sommerferie 😉
Hej 🙂
virkelig flot kage 🙂
kan man bytte hindbær ud med jordbær? også stadig samme mængde?
– Ditte 🙂
Ditte – Du kan sagtens bytte jordbær ud med hindbær – det er jo bare pynt på kagen. Dog ville jeg ikke forsøge at skære hindbærrene i skiver, hvis jeg var dig 😉 Desuden tror jeg, du skal bruge lidt flere hindbær, end jeg har brugt jordbær – hindbær er jo noget mindre end jordbær, så hvis du kun beregner ca 15 hindbær til pynt, tror jeg ikke du har nok 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Kan man godt lave kagen uden en springform?
Tiana – Som udgangspunkt behøver det ikke være en springform, man kan også nøjes med en lagkagering eller lign, men jeg vil til enhver tid anbefale, at man bruger en eller anden slags form. Hindbærmoussen er næsten flydende, når den hældes ud over kagebunden, så er der ikke en form til at stabilisere, er jeg bange for at det hele flyder ud for dig – den stivner først efter et par timers løb.
Jeg måtte også ud og købe en lagkagering og godt jeg gjorde det, for moussen er netop næsten flydende til at starte med! Men uha, moussen smager til gengæld SÅ lækkert! Krævede alle mine og min søns kræfter ikke bare at tømme skålen, da først vi fik smagt på det;)
Mia – Moussen er nemlig ret flydende, lige når den bliver hældt ud over kagen, så det er svært at undvære en ring – til gengæld er den, som du selv er inde på, ret så velsmagende 😉 Jeg tror, det bliver super lækkert at erstatte marcipan med flødeskum og andre gode ting – marcipan er også efterhånden så dyrt herhjemme, at man skulle tro, det var løgn, så det er godt med alternativer 🙂
Jeg har lige sat kagen på køl, lavet præcis efter denne opskrift:) den skal serveres i morgen, og er spændt:) dog er min søn ikke fan af marcipan, så i morgen pisker jeg lidt flødeskum og blander det sammen med lidt smeltet chokolade og hakkede ristede hasselnødder og så bliver det smurt hele vejen rundt på lagkagen:D
Hej 😊
Kan jeg erstatte hindbærrene med blåbær?
Mvh Mette
Mette – Hvis du tænker på at lave en blåbærmousse i stedt for en hindbærmousse, så kan du i teorien godt. Hindbær er dog lidt mere smagfyldte og sød-syrlige end blåbær, så din mousse vil måske ikke komme til at smage af helt så meget, ligesom lagkagen med flødebollerne måske også vil blive lidt sødere 🙂