Vi har et udendørs gasblus i “udekøkkenet” og det bliver brugt flittigt i sommerhalvåret. Faktisk også lidt i vinterhalvåret, for det er placeret i den overdækkede pergola ved siden af terassen, så det kan både sne og regne uden problemer.

Gasblusset bliver brugt til mangt og meget, blandt andet kogning af krabbekløer eller hummere, som smager fantastisk men har det med at forpeste hele køkkenet med sin lugt. Derudover bruger vi det selvfølgelig til wokmad, for hvis en wokret skal være rigtig rigtig god og grønsagerne virkelig bare lige skal lynsteges, så er der kun én måde at få gjort en wok varm nok på og det er ILD!

Derudover er det vigtigt, at alle ingredienserne er gjort klar og ligger parat til at smide i wokken, når man tænder for den. Man kan ikke skære eller snitte og fylde i gryden løbende, som man kan med gryderetter. Det tager lidt tid at snitte de forskellige ingredienser til en wokret, men når først det er klaret og man har tændt for wokken, så er der mad i løbet af få minutter. Ligeledes er det også en god ide at koge ris, nudler eller hvad man ellers finder på af tilbehør, så det er færdigt nogenlunde samtidig med wokretten – grønsagerne mister nemlig al den lækre sprødhed, hvis de skal ligge i den varme wok og vente på at risene koger færdig. Alternativt kan man selvfølgelig altid bruge en rest ris eller nudler fra dagen før og lune i retten til allersidst.

Denne her wokret blev lavet på en svinemørbrad, samt hvad der var i grønsagsskuffen. Tilsidst blev der vendt en portion ris, kogt med lidt gurkemeje i wokken, men man kan selvfølgelig også bare servere risene ved siden af eller bruge nudler istedet. Jeg kan dog godt lide at blande både nudler og ris i retten lige inden servering, istedet for at spise dem ved siden af, for så er det ligesom, de når at suge lidt saft og kraft til sig, men smag og behag er jo forskellig. Vi får gerne soja og et drys peanuts på wokmad, men letristede sesamfrø er også lækkert.

 

 

Wok med svinemørbrad, grønsager og ris.

4 pers.

1 svinemørbrad, afpudset og skåret i tynde strimler
olie til stegning
1 rød chili, finthakket (med eller uden kerner efter smag)
2-5 cm friskrevet ingefær (efter smag)
3 kviste timian
2-3 rødløg, i tynde ringe
2 gulerødder, i små stykker
1/2 broccoli, i små buketter
1 pk babymajs, skåret i mindre stykker
2 peberfrugter, i mindre stykker
1/2 pk. bønnespirer
1 bundt forårsløg, skåret i tynde ringe

kogte ris eller nudler

Varm olien op i wokken og svits hurtigt chili og ingefær. Herefter tilsættes mørbrad og timiankviste. Brun kødet godt og tilsæt herefter løg. Når løgene er klare tilsættes de “tunge” grønsager, altså dem der skal have lidt længere tid i wokken – gulerødder, broccoli og babymajs. De svitses et par minutter og derefter tilsættes de “lette grønsager”, dem der bare lige skal falde sammen – peberfrugt, bønnespirer og forårsløg. Det hele svitses hurtigt og ris eller nudler tilsættes, hvis man ønsker dem blandet i wokretten. Server med det samme med soja, sød chilisauce, peanuts eller ristede sesamfrø.

Så er vi langt om længe ved at kunne se en ende på “projekt hus”. Ok, vi flytter nok ikke ind i morgen, men der går heller ikke flere måneder længere. Vi har slebet fernis fra de sidste 50 år af de gamle trægulve, vi har brækket hele 1. salen ned og sat nye vægge op og har dermed fået lavet 2 halvgode værelser og et pulterkammer om til et kæmpe soveværelse, et kæmpe nyinstalleret badeværelse og et walk in closet. Vi har fået pudset næsten samtlige indvendige vægge op og har lavet den kæmpe store stue om til 2 mindre, nemlig en dagligstue og en spisestue med den fineste franske dobbeldør imellem.

Vi har skiftet vinduer i hele huset og udskiftet et af vinduerne i køkkenet med en dobbelt terrassedør ud til den nye terrasse, der skal bygges, når vores tømrer kommer fra ferie i uge 31. Vi har malet og spartlet og pudset, så jeg troede, vi aldrig skulle blive færdige. Vi har revet verdens grimmeste tilbygning ned og fået kørt det hele på lodsepladsen. Vi har fået fjernet det gamle fastbrændselsfyr og oliefyret samt alle de gamle, grimme rør og radiatorer, som hele huset nærmest var plastret til med. I stedet har vi fået indstalleret naturgas og gulvvarme i badeværelset og stuerne, samt en brændeovn. Vi har hevet de gamle gipsplader af lofterne og fået dem pudset og malet. Vi har fået nye ledninger trukket i hele hytten, da vores elektriker opdagede, at dem der var i forvejen var, meget gamle og ulovlige stofledninger.

Haven venter vi lidt med, græsset bliver slået og hækken klippet og så må vi ellers se, om vi kommer igang med den her i løbet af efteråret eller om vi venter til foråret.

Sidst men ikke mindst er der kælderen, som også skal have en ordenlig tur. Det gamle badeværelse skal brækkes ned og der skal laves et nyt og lidt mindre. Der skal indstalleres et ordenligt bryggers og så skal vi finde ud af hvordan eller hvad, vi skal bruge de 2 værelser i kælderen til. Men alt det kommer altså til at vente, til vi er flyttet ind 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)