Når det er sommer, så skal der laves hjemmelavet tykmælk. I hvert fald hvis jeg skal stole på diverse gamle kogebøger fra min mormors tid, som jeg elsker at bladre i. Ifølge min mormors kogebøger, er det noget med den lumre sommervarme – helt optimalt er det, hvis det er tordenvejr – som får tykmælken til at stivne hurtigere. Og så er hjemmelavet tykmælk da også bare indbegrebet af sommer.
Jeg hoppede på ideen og skyndte mig ud og købe 1 liter økologisk sødmælk og 1 liter økologisk kærnemælk. Mælk og kærnemælk skal være økologisk, da disse er uhomogeniserede. Fordelingen af fedtet i mælken er derfor er en lidt anden. Kærnemælken skal desuden helst være så frisktappet som muligt. Det er noget med nogle bakterier, der helst skal være i live/til stede, for at få skidtet til at stivne, men er den er par dage gammel, går det nok også.
Ifølge en opskrift fra Camilla Plum, som jeg fandt, skulle mælk, kærnemælk og fløde bare røres sammen, fordeles i små skåle og stilles lunt, eller som minimum ved stuetemperatur, til dagen efter. Allerbedst i et fyrrum eller i nærheden af en vandvarmer og så ville mælken i skålene simpelthen blive forvandlet til tykmælk.
Ifølge ALLE de andre opskrifter, som jeg googlede mig frem til, skulle mælk og fløde først varmes op og derefter køles ned, inden kærnemælken blev tilsat og det hele blev fordelt i små skåle. Jeg kan godt lide Camilla Plum, men kom alligevel frem til, at jeg nok er lidt af et flokdyr, så jeg kom altså sødmælk og fløde i en gryde og varmede det op. Det skal varmes op til ca. 85-90 °C, eller til lige under kogepunktet, hvis ikke man har et termometer – der hvor det ligesom begynder at “skælve” i gryden. Derefter tages gryden af varmen og mælken køles ned til ca. 25 °C – lillefingervarmt hvis man stadig ikke har nået at anskaffe et termometer, imens mælken afkølede.
Kærnemælken røres i den ca. 25 °C varme mælk og den flydende tykmælk fordeles i små skåle, som dækkes med film og stilles ved stuetemperatur til næste dag. Herefter skulle mælken gerne være tyknet, og man står tilbage med den lækreste, hjemmelavede tykmælk. Ifølge Camilla Plum skulle tykmælken stivne hurtigere jo varmere den står, men under alle omstændigheder er den tyk dagen efter, hvis den har stået ved stuetemperatur.
I dag er det tordenvejr, i det mindste her i Vejle, så hvis du er “in the mood” for tykmælk, så er det altså helt optimalt vejr, ifølge mormors kogebog fra 1937. Men ellers går det også nok alligevel.
Tykmælk (hjemmelavet)
Ingredienser
- 1 liter økologisk sødmælk (det skal være økologisk)
- 1 dl piskefløde
- 1 dl økologisk kærnemælk (så frisktappet som muligt)
Fremgangsmåde
- Mælk og fløde kommes i en lille gryde og varmes op til lige under kogepunktet – 85-90 °C.
- Tag gryden af varmen og afkøl mælken, til den er lillefingervarm eller ca. 25 °C.
- Rør kærnemælk i den lune mælkefløde og fordel blandingen i 4 mindre skåle.
- Dæk skålene til med husholdningsfilm og stil dem lunt eller ved stuetemperatur til næste dag (minimum 12 timer).
- Inden servering røres lidt rundt i tykmælken, så flødelaget på toppen fordeles ind i tykmælken.
- Øs op og spis med rugbrødsdrys, friske bær og nødder.
Hvor ser det godt ud!! Jeg så det i programmet med Anne Hjernøe på DR2 i lørdags og det lyder jo let 🙂
KH
Birthe
Uh, det er altså en meget undervurderet spise. Min oldemor lavede det i gamle dage med nymalket mælk og så kom det i høkasse inden det blev kølet ned. Jeg husker det som meget lækkert.
Det kunne være man skulle forsøge sig med en portion 🙂
Birthe – Jeg så det faktisk også i lørdags med Anne og Anders, det var derfor jeg kom i tanker om, at jeg havde en gammel aftale med mig selv, om at prøve at lave tykmælk. Og let var det i hvert fald:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Malou – Det smager nemlig helt fantastisk også selvom jeg ikke lige havde en ko ved hånden, som jeg kunne malke:-)
Jeg synes helt klart du skulle overveje at lave sådan en omgang – det kan jo altid være du kan eksperimentere med at drysse lidt bacon på;-)
Det må jeg også prøve. Listen over ting, som skal afprøves vokser katastrofalt hurtigt disse dage.
Hahaha … mælk er noget faaaarligt stads!!!
Og GO til Malou … tykmælk med bacon – vi vil se det!! 😉
Knus Hanne
Hanne – Jeg kender det, min liste vokser også konstant, især efter jeg har kastet mig over snacks og appetizers her i sommer:-)
Jeg venter også bare på, at Malou tager udfordringen på;-)
Knus fra
Anne.
Jeg koger også mælk og fløde op, tilsærret lidt yougurt og stiller skålen med et tæt låg ned i Høkassen, her holder det sig varmt hele dagen. Om aftenen stiller jeg yougurten i køleskabet, så den er dejlig kold næste morgen.
Husk og gem lidt af yougurten til til næste portion.
Høkassen – Jeg læste også, at jeg skulle gemme lidt tykmælk til en ny portion, lidt ligesom til surdej, men det glemte jeg denne gang. Nu er det jo heller ikke fordi jeg laver/spiser tykmælk flere gange om ugen, så det var nok bare blevet dårligt:-)
Jeg har lavet tykmælk uden at koge det, den blev meget fin.
Jeg har også lavet creamefraice 1 litter øko fløde og 1/2 dl. Kærnemælk stilles lunt i 12 timer og derefter ville i køleskabet et døgn det blev meget lækkert.
Nicolai – Uhhh creme fraiche har jeg ikke prøvet at lave selv, men det skal jeg da have eksperimenteret med. Kan forestille mig, at det vil være lækkert med hjemmelavet creme fraiche til eksempelvis tærter eller lign. hvor man for alvor kan smage creme fraichen 🙂
Jeg plejer at røre 1-2 spsk skummetmælkspulver i mælken mens jeg varmer den op. Det højner proteinindholdet og gør den dejligt cremet 🙂
Anne-Mette – Det lyder som et godt fif, som jeg hermed har givet videre til bloggens læsere 😀
Det lyder jo let! Hvis man har lyst til at investere 30 kr og 2 dage i et par skåle tykmælk..
Mind you – jeg laver alt min mad fra bund.
Anat – Ja, det er supernemt og det smager virkelig skønt. Smagen kan slet ikke sammenlignes med den fra supermarkederne, men hvis man vil gøre det op i kroner og ører, så er der selvfølgelig ikke noget at spare, men sådan er det jo med de fleste hjemmelavede ting – jeg kan heller ikke producere et glas hjemmelavet hindbærmarmelade til 8-10 kr eller en bakke smørbagte småkager til 12 kr, men så til gengæld nyder jeg glæden ved selv at lave det 😀
Min mor lavede tykmælk, jeg husker de stod på trappen ned til kælderen. Der var nok tordenvejr og lummert. Det smagte himmelsk, med rugbrødsgrys.
Aksel – Ja, hjemmelavet tykmælk er noget af det bedste og en rigtig sommerspise. Jeg tror dog ikke, at der er ret mange, som laver tykmælk nu til dags 😀