Når det er sommer, så skal der laves hjemmelavet tykmælk. I hvert fald hvis jeg skal stole på diverse gamle kogebøger fra min mormors tid, som jeg elsker at bladre i. Ifølge min mormors kogebøger, er det noget med den lumre sommervarme – helt optimalt er det, hvis det er tordenvejr – som får tykmælken til at stivne hurtigere. Og så er hjemmelavet tykmælk da også bare indbegrebet af sommer.

Jeg hoppede på ideen og skyndte mig ud og købe 1 liter økologisk sødmælk og 1 liter økologisk kærnemælk. Mælk og kærnemælk skal være økologisk, da disse er uhomogeniserede. Fordelingen af fedtet i mælken er derfor er en lidt anden. Kærnemælken skal desuden helst være så frisktappet som muligt. Det er noget med nogle bakterier, der helst skal være i live/til stede, for at få skidtet til at stivne, men er den er par dage gammel, går det nok også.

Ifølge en opskrift fra Camilla Plum, som jeg fandt, skulle mælk, kærnemælk og fløde bare røres sammen, fordeles i små skåle og stilles lunt, eller som minimum ved stuetemperatur, til dagen efter. Allerbedst i et fyrrum eller i nærheden af en vandvarmer og så ville mælken i skålene simpelthen blive forvandlet til tykmælk.

Ifølge ALLE de andre opskrifter, som jeg googlede mig frem til, skulle mælk og fløde først varmes op og derefter køles ned, inden kærnemælken blev tilsat og det hele blev fordelt i små skåle. Jeg kan godt lide Camilla Plum, men kom alligevel frem til, at jeg nok er lidt af et flokdyr, så jeg kom altså sødmælk og fløde i en gryde og varmede det op. Det skal varmes op til ca. 85-90 °C, eller til lige under kogepunktet, hvis ikke man har et termometer – der hvor det ligesom begynder at “skælve” i gryden. Derefter tages gryden af varmen og mælken køles ned til ca. 25 °C – lillefingervarmt hvis man stadig ikke har nået at anskaffe et termometer, imens mælken afkølede.

Kærnemælken røres i den ca. 25 °C varme mælk og den flydende tykmælk fordeles i små skåle, som dækkes med film og stilles ved stuetemperatur til næste dag. Herefter skulle mælken gerne være tyknet, og man står tilbage med den lækreste, hjemmelavede tykmælk. Ifølge Camilla Plum skulle tykmælken stivne hurtigere jo varmere den står, men under alle omstændigheder er den tyk dagen efter, hvis den har stået ved stuetemperatur.

I dag er det tordenvejr, i det mindste her i Vejle, så hvis du er “in the mood” for tykmælk, så er det altså helt optimalt vejr, ifølge mormors kogebog fra 1937. Men ellers går det også nok alligevel.

Print opskrift Pin opskrift
4 fra 1 stemme

Tykmælk (hjemmelavet)

Antal: 4 personer
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • 1 liter økologisk sødmælk (det skal være økologisk)
  • 1 dl piskefløde
  • 1 dl økologisk kærnemælk (så frisktappet som muligt)

Fremgangsmåde

  • Mælk og fløde kommes i en lille gryde og varmes op til lige under kogepunktet – 85-90 °C.
  • Tag gryden af varmen og afkøl mælken, til den er lillefingervarm eller ca. 25 °C.
  • Rør kærnemælk i den lune mælkefløde og fordel blandingen i 4 mindre skåle.
  • Dæk skålene til med husholdningsfilm og stil dem lunt eller ved stuetemperatur til næste dag (minimum 12 timer). 
  • Inden servering røres lidt rundt i tykmælken, så flødelaget på toppen fordeles ind i tykmælken.
  • Øs op og spis med rugbrødsdrys, friske bær og nødder.

Noter

Selvom hjemmelavet tykmælk er en rigtig sommerting, så kan man selvfølgelig også sagtens lave tykmælk om vinteren. Men den tunge og let fugtige sommerluft er virkelig eminent, når tykmælken skal stivne, hvilket også er grunden til, at man anbefaler at lave tykmælk, når der er torden i luften. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)