Når det er sommer, så skal der laves hjemmelavet tykmælk. I hvert fald hvis jeg skal stole på diverse gamle kogebøger fra min mormors tid, og som jeg elsker at bladre i. Ifølge min mormors kogebøger, så er det den lumre sommervarme, som får kærnemælk og fløde til at stivne til tykmælk. Og helt optimalt bliver det, hvis der er torden i luften. Men uanset hvad så er hjemmelavet tykmælk da også bare indbegrebet af sommer.

Se også – Amerikanske pandekager I Rugbrødsdrys I Havregrød med blåbær

Hjemmelavet tykmælk.

Nu er det jo ikke ligefrem fordi, at jeg ikke kan gå i supermarkedet og købe en liter tykmælk. Men jeg syntes faktisk, at det kunne være sjovt at prøve at lave min egen tykmælk. Derfor købte jeg i stedet 1 liter økologisk sødmælk og 1 liter økologisk kærnemælk.

Mælk og kærnemælk skal være økologisk, da disse er uhomogeniserede. Fordelingen af fedtet i mælken er derfor en lidt anden. Kærnemælken skal desuden helst være så frisktappet som muligt. Det skyldes nogle bakterier, der helst skal være i live/til stede, for at få tykmælken til at stivne. Men er kærnemælken et par dage gammel, går det også nok.

Print opskrift Pin opskrift
4 fra 1 stemme

Tykmælk (hjemmelavet)

Hviletid12 t
Samlet tid12 t 20 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 liter økologisk sødmælk (det skal være økologisk)
  • 1 dl piskefløde
  • 1 dl økologisk kærnemælk (så frisk som muligt)

Fremgangsmåde

  • Mælk og fløde kommes i en lille gryde og varmes op til lige under kogepunktet – 85-90 °C.
  • Tag gryden af varmen og afkøl mælken indtil den er lillefingervarm eller ca. 25 °C.
  • Rør kærnemælk i den lune mælkefløde og fordel blandingen i 4 mindre skåle.
  • Dæk skålene til med husholdningsfilm og stil dem lunt eller ved stuetemperatur til næste dag (minimum 12 timer). 
  • Inden servering røres lidt rundt i tykmælken, så flødelaget på toppen fordeles ind i tykmælken.
  • Øs op og spis med rugbrødsdrys, friske bær og nødder.

Tilbehør til hjemmelavet tykmælk.

Traditionelt spises tykmælk jo med rugbrødsdrys eller bare revet rugbrød og et drys brun farin. Sådan har jeg i hvert fald fået det serveret i løbet af hele min barndom. Men der er jo rigtig mange muligheder, når det gælder lækre toppings. Og især når det kommer til hjemmelavet tykmælk, synes jeg godt, at man kan tænke lidt anderledes. Ikke mindst fordi at hjemmelavet tykmælk er så lækkert, at det også sagtens kan serveres som en lidt anderledes sommerdessert.

Jeg synes, at hjemmelavet tykmælk med topping af friske frugter og sommerbær er superlækkert. Fx jordbær, hindbær, blåbær og kirsebær. Derudover fungerer nektariner, ferskner, abrikoser og blommer også fantastisk godt sammen med den syrlige tykmælk.

Vil man servere tykmælken til dessert, så kan jeg anbefale, at man tilfører lidt knas, så det ikke bliver alt for blødt i blød. Det kan fx være en ristede nødder eller mandler, hakket chokolade eller en hjemmelavet chokolade granola. Og faktisk fungerer kammerjunkere også helt perfekt til hjemmelavet tykmælk. Smagen minder jo en smule om koldskål.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)