Når det er sommer, så skal der laves hjemmelavet tykmælk – i hvert fald hvis jeg skal stole på diverse gamle kogebøger fra min mormors tid, som jeg elsker at bladre i. Ifølge min mormors kogebøger, er det noget med den lumre sommervarme – helt optimalt er det, hvis det er tordenvejr – som får tykmælken til at stivne hurtigere og så er hjemmelavet tykmælk altså også bare indbegrebet af sommer.
Jeg hoppede på ideen og skyndte mig ud og købe 1 liter økologisk sødmælk og 1 liter økologisk kærnemælk. Kærnemælken skal helst være så frisktappet som muligt – noget med nogle bakterier, der helst skal være i live/til stede, for at få skidtet til at stivne, men er den er par dage gammel, går det nok også.

Ifølge en opskrift fra Camilla Plum, som jeg fandt skulle mælk, kærnemælk og fløde bare røres sammen, fordeles i små skåle og stilles lunt, eller minimum ved stuetemperatur, til dagen efter – allerbedst i et fyrrum eller i nærheden af en vandvarmer og så ville mælken i skålene simpelthen blive forvandlet til tykmælk. Ifølge ALLE de andre opskrifter, som jeg googlede mig frem til, skulle mælk og fløde først varmes op og derefter køles ned, inden kærnemælken blev tilsat og det hele blev fordelt i små skåle. Jeg kan godt lide Camilla Plum, men kom alligevel frem til, at jeg nok er lidt af et flokdyr, så jeg kom altså sødmælk og fløde i en gryde og varmede det op. Det skal varmes op til ca. 85-90 grader, eller til lige under kogepunktet, hvis ikke man har et termometer – der hvor det ligesom begynder at “skælve” i gryden. Derefter tages gryden af varmen og mælken køles ned til ca. 25 grader, lillefingervarmt hvis man stadig ikke har nået at skaffe et termometer, imens mælken afkølede.

Kærnemælken røres i den ca. 25 grader varme mælk og den flydende tykmælk fordeles i små skåle, som dækkes med film og stilles på køkkenbordet, eller et andet sted med stuetemperatur til næste dag. Herefter skulle mælken gerne være tyknet, og man står tilbage med 3 skåle fuld af den lækreste, hjemmelavede tykmælk. Ifølge Camilla Plum skulle tykmælken stivne hurtigere jo varmere den står, men under alle omstændigheder er den tyk dagen efter, hvis den har stået ved stuetemperatur.

I dag er det tordenvejr, i det mindste her i Vejle, så hvis du er “in the mood” for tykmælk, så er det altså helt optimalt vejr, ifølge mormors kogebog fra 1937. Men ellers går det også nok alligevel.

Hjemmelavet tykmælk.

2-3 port.

1/2 liter økologisk sødmælk
1/2 dl fløde
1/2 dl økologisk kærnemælk, så frisktappet som muligt

Mælk og fløde kommes i en lille gryde og varmes op til lige under kogepunktet – 85-90 grader. Derefter tages gryden af varmen og køles af til mælken er lillefingervarm eller ca. 25 grader. Kærnemælken røres i og det hele fordeles i 2-3 små skåle, dækkes med film og stilles lunt/ved stuetemperatur til næste dag.
Rør lidt rundt i tykmælken, så flødelaget på toppen fordeles ind i tykmælken, øs op og spis.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)