Det er sommer, solen skinner og i Vejle har temperatuen i den sidste lille uges tid ligget et pænt stykke over 25 grader. Det betyder, at der skal godt med væske til. Og noget af det bedste, jeg kan få på en varm sommerdag, er et glas hjemmelavet iste. Dog ikke de færdigkøbte udgaver – jeg synes ofte, de er lidt for søde og syntetiske i smagen. Men hjemmelavet iste – og gerne hjemmelavet iste med fersken- eller citronsmag – det er godt.

Opskrifter på andre kolde drikke >> Hjemmelavet iste med citron I Solbærsaft I Rabarbersaft

Vaniljesirup til iste og iskaffe.

Da jeg første gang var i USA, blev jeg meget begejstret over, at man tilsyneladende kunne få hjemmelavet iste alle steder. Og jeg benyttede mig selvfølgelig af det og bestilte et stort glas på en restaurant. Jeg må have set noget sjov ud i hovedet, da jeg tog den første slurk. Mange steder i USA er iste nemlig slet og ret kold te med isterninger. I butikkerne kan man godt nok købe de færdiglavede produkter. Men går man ud og køber et glas iste, vil man som oftest få serveret et glas kold, usødet te.

Der gik lige et par dage med at vænne sig til iste au naturel, men derefter blev jeg ret glad for den rene smag af te. Og i dag kan jeg sagtens finde på at drikke kold, usødet te. Jeg stadig foretrækker dog stadig en ganske lille smule sukker, honning eller hjemmelavet vaniljesirup i min iste.

Vaniljesiruppen laves for øvrigt ved at koge sukker og vand i forholdet 2:1 sammen og tilsætte korn af en vaniljestang eller vaniljepulver. Siruppen skal ikke som sådan blive tyk, men bare lige op at koge i 3-5 minutter, så sukkeret smelter og så er ellers siruppen klar. Siruppen kan holde sig ret længe i en flaske på køl og udover iste er den også et hit til hjemmelavet iskaffe.

Hjemmelavet iste med fersken.

I denne her iste har jeg dog tilsat lidt smag i form af ferskener skåret i både. Desuden har jeg kommet en lille smule sukker i. Fordelen ved at lave sin iste selv er, at man helt selv bestemmer, hvor meget eller lidt sukker, der skal i og hvad den skal smage af. Der er jo ingen regler for, hvilke former for frugt eller bær, der kan bruges som smagsgivere, ligesom man også sagtens kan bruge te med smag. Jeg kan godt lide at bruge en god, sort te som fx en earl grey eller lignende, men man kan også sagtens lave iste på grøn eller hvid te.

For at være helt ærlig, så har jeg faktisk aldrig rigtig brudt mig om iste med fersken. I hvert fald ikke de færdiglavede varianter. Men denne her iste er skøn og læskende og den kan varmt anbefales. Den har et let strejf af fersken og så smager den rent faktisk af te. Til forskel fra de mange færdigkøbte varianter, som nogle gange mest af alt smager som saftevand.

Iste med fersken
Print opskrift Pin opskrift
4.5 fra 2 stemmer

Iste med fersken

Afkøling3 t
Samlet tid3 t 10 min
Antal: 6 glas
Forfatter: Anne-Kathrine Schelde

Ingredienser

  • 1-2 spsk løs sort te, fx earl grey (1-2 tebreve kan også bruges)
  • liter vand
  • 2 modne ferskner eller nektariner
  • 4-5 spsk sukker (eller efter smag)

Fremgangsmåde

  • Bring vandet i kog og bryg en kande te.
  • Halver ferskenerne, fjern stenen og skær frugten i tynde både eller tern.
  • Kom ferskenstykkerne i en kande, hæld den varme te på og smag til med sukker.
  • Sæt kanden på køl i ca 3 timer, indtil teen er helt afkølet.
  • Fisk evt. ferskenstykkerne op kanden og server isteen med masser af isterninger.

Noter

I stedet for ferskener eller nektariner kan man bruge mango, ananas, jordbær, hindbær og usprøjtede citron- eller appelsiner skåret i tynde skiver til isteen. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)