Hjemmelavet iste med fersken.

6 kommentarer
Drikke, Ideer til studentermad
Gå direkte til opskriften

Det er sommer, solen skinner og i Vejle har temperatuen i den sidste lille uges tid ligget et pænt stykke over 25 grader. Det betyder, at der skal godt med væske til. Og noget af det bedste, jeg kan få på en varm sommerdag, er et glas hjemmelavet iste. Dog ikke de færdigkøbte udgaver – jeg synes ofte, de er lidt for søde og syntetiske i smagen. Men hjemmelavet iste – og gerne hjemmelavet iste med fersken- eller citronsmag – det er godt.

Opskrifter på andre kolde drikke >> Hjemmelavet iste med citron I Solbærsaft I Rabarbersaft

Vaniljesirup til iste og iskaffe.

Da jeg første gang var i USA, blev jeg meget begejstret over, at man tilsyneladende kunne få hjemmelavet iste alle steder. Og jeg benyttede mig selvfølgelig af det og bestilte et stort glas på en restaurant. Jeg må have set noget sjov ud i hovedet, da jeg tog den første slurk. Mange steder i USA er iste nemlig slet og ret kold te med isterninger. I butikkerne kan man godt nok købe de færdiglavede produkter. Men går man ud og køber et glas iste, vil man som oftest få serveret et glas kold, usødet te.

Der gik lige et par dage med at vænne sig til iste au naturel, men derefter blev jeg ret glad for den rene smag af te. Og i dag kan jeg sagtens finde på at drikke kold, usødet te. Jeg stadig foretrækker dog stadig en ganske lille smule sukker, honning eller hjemmelavet vaniljesirup i min iste.

Vaniljesiruppen laves for øvrigt ved at koge sukker og vand i forholdet 2:1 sammen og tilsætte korn af en vaniljestang eller vaniljepulver. Siruppen skal ikke som sådan blive tyk, men bare lige op at koge i 3-5 minutter, så sukkeret smelter og så er ellers siruppen klar. Siruppen kan holde sig ret længe i en flaske på køl og udover iste er den også et hit til hjemmelavet iskaffe.

Hjemmelavet iste med fersken.

I denne her iste har jeg dog tilsat lidt smag i form af ferskener skåret i både. Desuden har jeg kommet en lille smule sukker i. Fordelen ved at lave sin iste selv er, at man helt selv bestemmer, hvor meget eller lidt sukker, der skal i og hvad den skal smage af. Der er jo ingen regler for, hvilke former for frugt eller bær, der kan bruges som smagsgivere, ligesom man også sagtens kan bruge te med smag. Jeg kan godt lide at bruge en god, sort te som fx en earl grey eller lignende, men man kan også sagtens lave iste på grøn eller hvid te.

For at være helt ærlig, så har jeg faktisk aldrig rigtig brudt mig om iste med fersken. I hvert fald ikke de færdiglavede varianter. Men denne her iste er skøn og læskende og den kan varmt anbefales. Den har et let strejf af fersken og så smager den rent faktisk af te. Til forskel fra de mange færdigkøbte varianter, som nogle gange mest af alt smager som saftevand.

4.67 fra 3 stemmer

Iste med fersken

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Afkøling3 t
Samlet tid3 t 10 min
Antal: 6 glas

Ingredienser

  • 1-2 spsk løs sort te, fx earl grey (1-2 tebreve kan også bruges)
  • liter vand
  • 2 modne ferskner eller nektariner
  • 4-5 spsk sukker (eller efter smag)

Fremgangsmåde

  • Bring vandet i kog og bryg en kande te.
  • Halver ferskenerne, fjern stenen og skær frugten i tynde både eller tern.
  • Kom ferskenstykkerne i en kande, hæld den varme te på og smag til med sukker.
  • Sæt kanden på køl i ca 3 timer, indtil teen er helt afkølet.
  • Fisk evt. ferskenstykkerne op kanden og server isteen med masser af isterninger.
I stedet for ferskener eller nektariner kan man bruge mango, ananas, jordbær, hindbær og usprøjtede citron- eller appelsiner skåret i tynde skiver til isteen. 

Husk at man også kan følge med via bloggens facebookside og finde opskrifterne i Maden i mit liv App. Appen er 100 % reklamefri og opdateres hver uge med nye opskrifter + ugens madplan. Og så er det nemt og hurtigt at gemme og finde favoritopskrifterne.

6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
11 år siden

Piskeriset – Jep, min egen lille private sydhavsø:-)

Jeg bryder mig som sagt heller ikke om andet end hjemmelavet isthe, da der virkelig er stor smagsforskel, men når jeg selv kan få lov til at bestemme hvilken slags the og hvilken slags smag OG sukkerindholdet, så er isthe det bedste:-)

Piskeriset
11 år siden

De ser rigtig indbydende ud – næsten som at være på en lækker sydhavsø, yeah 🙂

Jeg må indrømme, at jeg aldrig har været venner med iste, men nu får jeg lyst til at prøve, når du viser disse smukke serveringer frem 🙂

LaTascha
11 år siden

Ungersvenden – Ja, vi klager heller ikke:-) Glæder mig til vi flytter rigtigt ind og jeg skal stå i mit køkken og lave mad til den udsigt hver aften:-)

Og god aften til dig:-)

Ungersvenden
11 år siden

Gud, en lækker udsigt. Heldigt med pumpesystemerne.
God aften.

LaTascha
11 år siden

Ungersvenden – Isthe er skønt, jeg drikker næsten isthe hver dag hele sommeren:-)

Bare rolig, der er styr på mynten. Mynte har været en fast bestandel af urtebedet i hele mit liv, men den står altså i en stor krukke og der bliver den:-)

Og nej, det er ikke Vejle Fjord, det er den nye sø der blev anlagt for små 3 år siden ud gennem Vejle Ådal. Til gengæld er udsigten så godt som vores, for vi bor faktisk mindre end 100 meter fra mine forældre. De bor i 2. række og vi bor i 1. række, så vores hus ligger i den samme række som de huse du kan se på billedet. Vi har søbreden bagerst i haven, men der er heldigvis pumpesystemer, så vi ikke får våde fødder om vinteren;-)

Ungersvenden
11 år siden

Hej

Årh, det ser rigtig lækkert ud, jeg er også til iste.

Den der mynte… er du klar over, hvor rebelsk den der? Hvis I har noget i nærheden, I gerne vil beholde, så ville jeg skynde mig at flytte det. Just saying, be careful.

Jeg skulle lige til at spørge, om det var jer, der havde den udsigt, og om det var Vejle Fjord?! Selvom nej og nej, er det stadig flot. 🙂

– Ungersvenden

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)