Pulled pork er et langtidsprojekt uden sammenligning – kort sagt skal du helst gå i gang små 35 timer før du regner med at spise pulled pork, men så kan man også se frem til at spise noget af det møreste, mest auromatiske, perfekt krydrede og saftige kød man overhovedet kan komme i nærheden af.

Vi laver typisk 2-3 gange pulled pork i løbet af sommeren, for både kæresten og især min mor er fuldstændig skudt i det. Oftest laver vi det med lidt snyd, så porken først får små 8 timer i ovnen ved svag varme og derefter ryger i grillen ved inddirekte varme de sidste par timer, for at få lidt røgsmag. Hvis man er rigtig hardcore grillmester, tilbereder man selvfølgelig sin pulled pork 100 % i grillen og er overhovedet ikke i nærheden af ovnen og hvis man bor et sted, hvor det ikke er muligt at grille, eller man synes det er for besværligt, så steger man udelukkende i ovnen. Det eneste en pulled pork i virkeligheden kræver er faktisk tålmodighed, for det er sin sag at gå og vente i 10 timer, mens sådan en nakkesteg bliver langstidsstegt og duften af krydret kød fylder hele huset.

Vi tager for det meste udgangspunkt i Brdr. Prices opskrift på både rub og bbq-sauce til pulled pork. Den er rigtig lækker, smager skønt og giver et perfekt slutresultat. Desuden skal der ikke alle mulige og umulige ingredienser og krydderier i, som kræver en tur til det nærmeste større supermarked og desuden bare fylder op i skabene i flere måneder efter, inden de kasseres fordi de har mistet smagen…

24!!! timer skal nakkestegen gerne hvile, efter den er gnedet godt ind i rubben. Til nød kan man krydre stegen om aftenen, lade den hvile natten over i køleskabet og begynde at stege den om morgenen dagen efter, men det optimale resultat får man altså først efter 24 timers hvile. Den afpudsede nakkesteg gnides godt ind i en blanding af brun farin, paprika, cayennepeber, sennepspulver, salt og peber og lægges derefter i en frysepose og stilles i køleskabet. Og så er der altså ikke mere pilleri de næste 24 timer.

Dagen efter komme stegen, uden fryseposen, i en bradepande. Der hældes lidt vand ved, 2-3 cm op ad stegen og den sættes i ovnen ved ca. 90 grader i  7-8 timer – 1-2 timer længere, hvis den udelukkende skal tilberedes i ovnen. Husk løbende at tjekke, at bradepanden ikke koger tør for vand – der skal nok tilsættes lidt ekstra engang imellem. Sæt evt. et æggeur eller lign, så er det nemmere at huske at kigge til stegen og tjekke vandstanden.

Hvis man ønsker en røget smag til sin pulled pork hives bradepanden ud af ovnen og sættes i kuglegrillen i 1-2 timer ved inddirekte varme. Herefter tages kødet af varmen og hviler i ca. 15 minutter, inden det trækkes fra hinanden med 2 gafler. Nyd synet af det lækre kød, der nærmest falder fra hinanden og glæd dig til at sætte tænderne i det – tjaaaa tænder er faktisk nærmest ikke nødvendigt, men dem kan man så bruge til at tygge tilbehøret.

En god pulled pork kræver nemlig syrligt modspil i form af coleslaw. Denne her blev rørt på en dressing af græsk yoghurt 2%, god mayonnaise, sød fransk sennep, dijon sennep, hvidvinseddike, salt, peber og lidt sukker. Dressingen blev tilsat lige dele groftrevet gulerod og spidskål. Hvidkål bruges oftest til coleslaw, men jeg synes at spidskål er rigtig lækkert at bruge, når det er sæson. Den færdige coleslaw fik lov til at trække et par timer i køleskabet, så den bliver god og snasket.

Pulled pork.

1 nakkesteg, afpudset og overskydende fedt fjernet

Rub.

15 gr brun farin
15 gr paprika edelsüss
1 knsp cayennepeber
1/2 tsk sennepspulver
1/2 spsk salt
1/2 spsk friskkværnet peber

Bbq sauce.

2 dl æblecidereddike
2 gode spsk ketchup
1 spsk brun farin
1-2 tsk chilipulver efter smag og styrke
1-2 tsk salt
1 tsk friskkværnet peber

Rør ingredienserne til rubben sammen og gnid nakkestegen ind i rigeligt af den. Hvis der bliver rub til overs, kan den gemmes til senere brug. Pak kødet i en frysepose, fold posen tæt om kødet og lad den hvile i køleskabet, minimum 4-5 timer eller natten over, men allerhelst 24 timer.
Pak kødet ud og kom det i en bradepande. Fyld vand i bradepanden, til det står ca. 3 cm op om kødet og sæt den i ovnen ved 90 grader i 7-8 timer. Hold øje med bradepanden, så den ikke koger tør for vand og fyld mere på undervejs.
Efter 8 timer flyttes bradepanden over i grillen i 1-2 timer ved inddirekte varme – det giver en lækker grill- og røgsmag til kødet. Tag kødet af grillen, lad det hvile i ca. 15 minutter og del kødet i trevler med 2 gafler. Har man ikke en grill til rådighed, kan man sagtens nøjes med at tilberede kødet i ovnen. Eller man kan vælge udelukkende at tilberede kødet på grillen i 8-10 timer – det er faktisk den originale fremgangsmåde.

Rør ingredienserne til bbq saucen sammen, smag den til og fordel halvdelen af saucen over det trevlede kød. Resten serveres til, så man selv kan dosere. Server burgerboller og coleslaw til kødet.

Coleslaw.

3-4 spsk græsk yoghurt 2% eller lign. syrnet mælkeprodukt, fx creme fraiche
1-2 spsk mayonnaise
2 spsk hvidvinseddike
2 spsk sød, fransk sennep
1-2 spsk sukker
salt og peber

4 store gulerødder, groftrevne
1/4-1/2 spidskål, fintstrimlet

Rør ingredienserne til dressingen sammen og smag den til med sukker, salt og peber. Rør dressing, gulerødder og spidskål sammen og lad det hvile 1-2 timer i køleskabet, så salaten kan nå at sætte sig.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)