Så er æblerne så småt ved at være modne. Det er måske lidt tidligt endnu, men der er i hvert fald nogle sorter, der er ved at være spiseklare. Derfor har jeg bagt en æblekage i dag. En helt ny en, som jeg ikke tidligere har prøvet.
Jeg elsker æblekager og forsøger at afprøve et par nye varianter hvert år. Denne her opskrift stammer fra Markus Grigo og smager skønt.
Den er bagt med en gærbund, som jeg ikke tidligere har forsøgt mig med, når det kommer til æblekage, og det gør måske kagen lidt mere “solid”, men det gør den bestemt ikke hverken tung eller klæg.
Gærbunden er kun sødet en ganske lille smule og kagen har en frisk og let syrlig smag, men den er absolut ikke sur. Hvis man bruger meget syrlige æbler, kan det være en god idé at søde æblerne lidt ekstra, men man skal huske på, at der også kommer sød mandelkaramel øverst på kagen så pas på med at tilsætte for meget sukker.
Alt i alt var det en rigtig lækker æblekage, som garanteret bliver lavet igen, når jeg er kommet igennem bunken med de mange opskrifter på æblekager, som har ligget i kø og ventet siden sidste år.

Æblekage med mandler
Ingredienser
- 1/2 dl mælk (lillefingervarm)
- 10 gr gær
- 25 gr sukker
- 1 nip salt
- 1 æg
- 150 gr hvedemel
- 25 gr blødt smør
Æblefyld
- 3 æbler (skrællede og skåret i tynde både)
- 20 gr smør
- 20 gr sukker
- 2 spsk citronsaft
Karamel
- 50 gr smør
- 60 gr sukker
- ¼ dl piskefløde
- 20 gr hvedemel
- 75 gr mandler (smuttede og grofthakkede)
Fremgangsmåde
- Hæld mælken i en skål og udrør gæren heri.
- Tilsæt sukker, salt, æg, hvedemel og smør og ælt til en smidig dej.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 20 minutter.
Æblefyld
- Opvarm smørret på en pande og steg æblebådene let gyldne i smørret.
- Drys sukkeret over æblerne og varm det godt igennem.
- Tilsæt citronsaft og tag panden af varmen.
- Pres dejen ud i en smurt springform (ca 22 cm) og fordel æblebådene på dejen.
- Bag kagen i ovnen ved 190 °C (varmluft) i ca. 10 minutter.
Karamel
- Kom smør, sukker, fløde og mel i en gryde og smelt det.
- Når massen koger, tilsættes mandlerne og gryden tages af varmen.
- Fordel mandelkaramellen ovenpå kagen og stil den tilbage i ovnen.
- Bag i yderligere 10-15 minutter ved 190 °C (varmluft), til karamellen er gylden.
- Afkøl kagen let inden den befries for springformen og afkøles på bageristen.
- Server kagen lun eller kold med creme fraiche, flødeskum eller is.
- Kagen er bedst, når den er friskbagt. Evt. rester kan dog gemmes 2-3 dage. Kagen kan fryses, men karamellen vil blive blød.
Hej Hanne.
Hov, det har jeg glemt at skrive, men der skal 1/2 dl lunken mælk i – fejlen er hermed rettet;-)
Mange hilsner fra
Anne.
Hej Anne
Den ser rigtig god ud, den må jeg prøve at bage. Hvor meget mælk kommer du i dejen?
Mange hilsner
Hanne
Kristine – den må afgjort på listen, hvis du bare er en lille smule til æbler og mandler. Karamellen er bare et ekstra plus i denne her fantastiske kage:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Wauuuw Anne, hvor ser den skøn ud. Elsker æbler og mandler i bagværk, specielt sammen. Måske denne opskrift skulle på "listen" 😉