Svinekæber i rødvinssauce! Jeg havde aldrig tidligere smagt svinekæber, men i takt med at det er blevet mere og mere populært, både på restauranterne og rundt omkring på diverse blogs, følte jeg, at jeg var nødt til at prøve det. Jeg har ofte læst, at det skulle være det lækreste, møreste kød.

Under alle omstændigheder så vandt nysgerrigheden jo til sidst, så da jeg var med min mor en tur hos slagteren og hun, altså slagteren, foreslog os en portion svinekæber, slog vi til. Og hvor var det godt, for sjældent har jeg da smagt noget kød, der var så fantastisk. Det var så mørt, at man kunne have findelt det ved at presse det mod ganen med tungen. Det kunne have været moset med gaflen og jeg tror faktisk også, vi kunne have skåret det over med øjenbrynene.

Kødet skal igennem en afpudsning, der er ikke noget ved at sidde der og tykke i brusk og sener, men derefter skal det egentlig bare simre i en gryde, i selskab med gode sager, til det er mørt og lækkert. Vi afpudsede kæberne, aftenen før vi skulle spise dem og kogte derefter en god fond på alt det afpudsede, samt et par håndfulde krydderurter. Så var der fond til kæberne til dagen efter.

Det er rigtig simre og efterårsmad, og kødet fik da også følgeskab af både bagte og mosede rodfrugter, men hvilken fantastisk slags efterårsmad? Der skal afgjort svinekæber på menuen igen inden for nærmeste fremtid – det her er simremad af den aller, allerbedste slags.

Print opskrift Pin opskrift
4 fra 1 stemme

Svinekæber i rødvinssauce

Forb. tid30 min
Tilb. tid3 t
Samlet tid3 t 30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 500 gr afpudsede svinekæber
 • 1 spsk smør
 • 1 gulerod
 • 1 løg
 • 5 laurbærblade
 • 10 enebær (letknuste)
 • 3 timiankviste (2-3 tsk tørret timian kan også bruges)
 • 0,75 liter oksebouillon
 • 2 dl rødvin
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 dl vand
 • 1 dl madlavnings- eller piskefløde
 • madkulør
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • De afpudsede svinekæber brunes i smør i en stegegryde og kødstykkerne tages herefter op. Skræl gulerod og løg, skær dem i grove tern og kom dem i gryden, hvor de sauteres et par minutter.  
  Kom kødstykkerne tilbage i gryden med grønsagerne og tilsæt krydderurter, bouillon og rødvin. Lad det hele simre under låg i ca 3 timer. 
  Tag svinekæberne op af gryden og si væden fri saucen sies fri for urter og grønsager. Ryst hvedemel og lidt vand sammen til en meljævning og pisk den i saucen. Lad saucen koge igennem et par minutter, til den tykner.
  Tilsæt fløde til saucen og juster farven med lidt madkulør. Smag til med salt og peber og kom svinekæberne tilbage i saucen. Varm det hele igennem og server svinekæberne med alm. kartoffelmos eller rodfrugtkartoffelmos og bagte rodfrugter.

Noter

I stedet for rødvin kan man bruge en god, mørk øl til svinekæberne. Alkoholen fordamper under tilberedningen og man skal derfor ikke frygte for procenterne, men ønsker man alligevel ikke at bruge alkohol, så tilsæt 2 dl ekstra oksebouillon til gryden og måske 1-2 spsk eddike for at få lidt syre i saucen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)