Svinekæber i rødvinssauce…

11 kommentarer
Aftensmad - masser af inspiration til aftensmaden, Hovedretter, Opskrifter, Simremad, Svinekød, Weekendmad
Gå direkte til opskriften

Svinekæber i rødvinssauce! Jeg havde aldrig tidligere smagt svinekæber, men i takt med at det er blevet mere og mere populært, både på restauranterne og rundt omkring på diverse blogs, følte jeg, at jeg var nødt til at prøve det. Jeg har ofte læst, at det skulle være det lækreste, møreste kød.

Under alle omstændigheder så vandt nysgerrigheden jo til sidst, så da jeg var med min mor en tur hos slagteren og hun, altså slagteren, foreslog os en portion svinekæber, slog vi til. Og hvor var det godt, for sjældent har jeg da smagt noget kød, der var så fantastisk. Det var så mørt, at man kunne have findelt det ved at presse det mod ganen med tungen. Det kunne have været moset med gaflen og jeg tror faktisk også, vi kunne have skåret det over med øjenbrynene.

Kødet skal igennem en afpudsning, der er ikke noget ved at sidde der og tykke i brusk og sener, men derefter skal det egentlig bare simre i en gryde, i selskab med gode sager, til det er mørt og lækkert. Vi afpudsede kæberne, aftenen før vi skulle spise dem og kogte derefter en god fond på alt det afpudsede, samt et par håndfulde krydderurter. Så var der fond til kæberne til dagen efter.

Det er rigtig simre og efterårsmad, og kødet fik da også følgeskab af både bagte og mosede rodfrugter, men hvilken fantastisk slags efterårsmad? Der skal afgjort svinekæber på menuen igen inden for nærmeste fremtid – det her er simremad af den aller, allerbedste slags.

4 fra 4 stemmer

Svinekæber i rødvinssauce

Forb. tid30 min
Tilb. tid3 t
Samlet tid3 t 30 min
Antal: 4 personer

Ingredienser

 • 500 gr afpudsede svinekæber
 • 1 spsk smør
 • 1 gulerod
 • 1 løg
 • 5 laurbærblade
 • 10 enebær (letknuste)
 • 3 timiankviste (2-3 tsk tørret timian kan også bruges)
 • 0,75 liter oksebouillon
 • 2 dl rødvin
 • 2 spsk hvedemel
 • 1 dl vand
 • 1 dl madlavnings- eller piskefløde
 • madkulør
 • salt og peber

Fremgangsmåde

 • De afpudsede svinekæber brunes i smør i en stegegryde og kødstykkerne tages herefter op. Skræl gulerod og løg, skær dem i grove tern og kom dem i gryden, hvor de sauteres et par minutter.  
  Kom kødstykkerne tilbage i gryden med grønsagerne og tilsæt krydderurter, bouillon og rødvin. Lad det hele simre under låg i ca 3 timer. 
  Tag svinekæberne op af gryden og si væden fri saucen sies fri for urter og grønsager. Ryst hvedemel og lidt vand sammen til en meljævning og pisk den i saucen. Lad saucen koge igennem et par minutter, til den tykner.
  Tilsæt fløde til saucen og juster farven med lidt madkulør. Smag til med salt og peber og kom svinekæberne tilbage i saucen. Varm det hele igennem og server svinekæberne med alm. kartoffelmos eller rodfrugtkartoffelmos og bagte rodfrugter.
I stedet for rødvin kan man bruge en god, mørk øl til svinekæberne. Alkoholen fordamper under tilberedningen og man skal derfor ikke frygte for procenterne, men ønsker man alligevel ikke at bruge alkohol, så tilsæt 2 dl ekstra oksebouillon til gryden og måske 1-2 spsk eddike for at få lidt syre i saucen.
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
12 år siden

Birthe – Ja, det kan jo ske, at en besked forsvinder engang imellem ved en fejl – kender det godt:-)

Det smagte fantastisk, så jeg kan kun holde med dig i, at du må forbi slagteren:-)

Kærlig hilsen

Anne.

Newyorkerbyheart
12 år siden

Jeg troede jeg havde efterladt en besked, men den må være forsvundet ud i det blå – eller også har jeg bare tænkt på det 😉

Svinekæber er SÅ godt, jeg må snart til slagteren og have købt nogle, det er ved at være nogle år siden jeg fik det sidst….
Det ser SUPER skønt ud, Anne!

KH
Birthe

LaTascha
12 år siden

Hottie – Jeg vil næsten sige, at det er værd at køre til en slagter langt væk, for en pakke svinekæber:-) Evt. kan du jo høre, om din lokale supermarkeds slagter har mulighed for, at bestille dem hjem til dig – det tror jeg da ikke er helt utænkeligt:-)

Mange hilsner fra

Anne.

LaTascha
12 år siden

Hanne – De var helt fantastiske:-) Vidste slet ikke, at jeg ikke behøvede at afpudse dem så grundigt, det vil jeg lige huske til næste gang. Tak:-)

Knus fra

Anne.

LaTascha
12 år siden

Piskeris – Jeg lagde faktisk slet ikke mærke til hvad de kostede, for jeg havde jo moar med hos slagteren;-) Men det er da træls hvis de er blevet så dyre, bare fordi det er blevet hipt at spise dem – så må vi madbloggere jo prøve at få dem gjort upopulære igen:-)

Hottie von Dottie
12 år siden

NEJ HVOR SER DET BARE SVINELÆKKERT UD!!! (Hæ hæ…) Jeg har før fået svinekæber og det jeg husker allerbedst var en sindssyg fantastisk smag. Jeg har villet have det lige siden igen, men har ikke så mange slagtere tæt på mig desværre. Men fed inspiration! NÅMNÅMNÅM!!!

Hanne's verden
12 år siden

Det ER bare det lækreste. Vi satte også en portion til livs for en uges tid siden. UHM!!
Men du behøver faktisk ikke at skære senen af. Jeg pudser fedt og andet "snumsk" af, men senen lader jeg blive. Når kæberne står og simrer så længe, smelter senen væk, er med til at jævne saucen og kødet bliver nøjagtigt lige så mørt, som hvis man fjerner senen. Jeg har prøvet begge metoder af – og der er god tid at spare.
🙂

Piskeriset
12 år siden

Det er nemlig rigtigt – de er så møre og lækre! Desværre er de – på grund af populariteten – slet ikke så billige længere, som de var for fire år siden. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad jeg skulle give for en portion, da jeg var hos slagteren for 1½ år siden for at købe det…! :-O

Bettina Wellemdorf
7 år siden

Kan man udelade timian og laurbærblad? Vi er ikke så glade for det. Hvilke krydderurter kan evt. bruges istedet for?

jannie jørgensen
2 år siden

kommer man ikke grøntsagerne tilbage i saucen

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)