Svinekæber i rødvinssauce! Jeg havde aldrig tidligere smagt svinekæber, men i takt med at det er blevet mere og mere populært, både på restauranterne og rundt omkring på diverse blogs, følte jeg, at jeg var nødt til at prøve det. Jeg har ofte læst, at det skulle være det lækreste, møreste kød.

Under alle omstændigheder så vandt nysgerrigheden jo til sidst, så da jeg var med min mor en tur hos slagteren og hun, altså slagteren, foreslog os en portion svinekæber, slog vi til. Og hvor var det godt, for sjældent har jeg da smagt noget kød, der var så fantastisk. Det var så mørt, at man kunne have findelt det ved at presse det mod ganen med tungen. Det kunne have været moset med gaflen og jeg tror faktisk også, vi kunne have skåret det over med øjenbrynene.

Kødet skal igennem en afpudsning, der er ikke noget ved at sidde der og tykke i brusk og sener, men derefter skal det egentlig bare simre i en gryde, i selskab med gode sager, til det er mørt og lækkert. Vi afpudsede kæberne, aftenen før vi skulle spise dem og kogte derefter en god fond på alt det afpudsede, samt et par håndfulde krydderurter. Så var der fond til kæberne til dagen efter.

Det er rigtig simre og efterårsmad, og kødet fik da også følgeskab af både bagte og mosede rodfrugter, men hvilken fantastisk slags efterårsmad? Der skal afgjort svinekæber på menuen igen inden for nærmeste fremtid – det her er simremad af den aller, allerbedste slags.

Svinekæber i rødvinssauce.

4 pers.

ca 500 gr afpudsede svinekæber
smør til bruning
1 god håndfuld suppeurter, fx gulerod, selleri, porre og løg, skåret i grove stykker
5 laurbærblade
10 tørrede enebær, knuste
5 kviste timian
ca. 0, 75 L bouillon
2 dl rødvin (mørk øl kan også bruges)
meljævning
1/4-1/2 dl fløde
saucekulør
salt og peber

De afpudsede svinekæber brunes i smør i en stegegryde. Kødstykkerne tages op og suppeurterne brunes i den samme gryde. Krydderurter, fond, rødvin og kødstykkerne tilsættes og det hele simrer i små 3 timer. Herefter tages kødstykkerne op igen, saucen sies fri for urter og jævnes med en meljævning. Smag til med fløde, salt og peber og juster farven med lidt kulør. Kom kødstykkerne tilbage i saucen og server svinekæberne med rodfrugtkartoffelmos og bagte rodfrugter.

Rodfrugtkartoffelmos.

4 pers.

10 store kartofler
3 gulerødder
1/2 knold selleri
2 spsk smør
2 dl mælk, lunet
2-3 spsk friskhakket persille
salt og peber

Skræl kartofler, gulerødder og selleri og skær dem i mindre stykker. Grønsagerne koges møre og vandet hældes fra. Damp grønsagerne møre i gryden. Tilsæt herefter smør og mælk og rør det hele til en luftig mos med en elmixer. Smag til med salt og peber, tilsæt persille og server.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)