Efterår betyder bagte kastanjer med smør og salt, i hvert fald herhjemme hos os. Jeg går ikke ud fra, at der er nogen der er i tvivl, men for en god ordens skyld vil jeg lige nævne, at man ikke kan spise de kastanjer, der vokser rundt omkring på træerne, og som også kaldes hestekastanjer. De er kun til pynt og kastanjedyr.

De spiselige kastanjer hedder franske kastanjer, og dem kan man få hos grønthandleren eller i supermarkedet, når det er efterår. De smager let sødeligt, så det er en rigtig god ide at spise de lune kastanjer med koldt smør og lidt salt til at dyppe i – saltet opvejer sødmen og gør kastanjen til en lille lækkerbidsken. Kastanjerne kan serveres som forret, dessert, snack, natmad eller som en del af et “efterårshygge-oste og pølsebord”.

 

 

Det kræver ikke så meget arbejde at tilberede en portion kastanjer, men man skal huske, at skære et lille kryds i toppen af hver kastanje med en skarp kniv. Glemmer man det, kan man risikere at kastanjerne eksploderer i den varme ovn. Når kastanjerne er bagte, har skallen trukket sig tilbage fra krydset i toppen, og man kan nemt pille den af, så man kommer ind til selve kastanjen.

Bagte kastanjer.

1 portion franske kastanjer – man bestemmer jo selv hvor mange man vil lave
groft salt
smør
havsalt

Skær et kryds i hver kastanje med en skarp kniv. Kom lidt salt i et ildfast fad og placer kastanjerne i et enkelt lag ovenpå saltet. Varm ovnen op til 200 grader og bag kastanjerne i 20-25 minutter, til de er møre. Lad kastanjerne køle lidt af og server dem lune med iskoldt smør og havsalt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)