Derudover skal det også lige nævnes, at jeg elsker pebernødder. Men men men….hvis jeg bager dem i december, så bliver de aldrig spist. Jeg har ikke tal på alle de gange i min barndom, hvor vi bagte pebernødder til jul og gav resten til hønsene i april, fordi vi alligevel ikke havde nået at spise mere end godt halvdelen. Problemet er, at de små pebernødder ganske enkelt forsvinder og bliver glemt i småkageskålen, til fordel for alle de andre juleklassikere som brune kager, vanillekranse, marcipanspecier, honningkager og klejner.
Men hvis man bager pebernødder i oktober eller november måned, så skal jeg da love for, at der er kamp om de små, lækre godbidder – i hvert fald her i huset, for der har vi endnu ikke fået en overdosis af den krydrede smag af jul og så er den jo rigtig lækker og velkommen. Og hvad kan næsten smage mere af jul, uden at man går i totalt juleselvsving, end en perfekt krydret pebernød?
Men på trods af mine gode argumenter for at bage pebernødder allerede nu, så er dette her er altså kun en lille portion. Jeg er jo, trods alt, ikke gået i gang med julebagningen endnu og det er kun meningen, der skal være pebernødder til aftenskaffen/teen i nogle dage. Hvis det drejer sig om julebagningen, så ville jeg nok lave dobbelt portion – gem evt. den ene halvdel af dejen i fryseren og bag så pebernødder over nogle gange. Ungerne kan man jo sagtens sætte til at trille kuglerne, når først dejen er lavet og i tilgift kan man nyde den skønne duft af jul og hjemmebag over flere gange.
Pebernødder
Ingredienser
- 125 gr blødt smør
- 125 gr sukker
- ½ dl fløde
- ½ tsk stødt ingefær
- ½ tsk stødt kanel
- ½ tsk hvid peber
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk natron
- ½ tsk bagepulver
- 250 gr hvedemel
Fremgangsmåde
- Rør smør og sukker godt sammen i en skål og tilsæt fløden.
- Sigt krydderier, bagepulver, natron og hvedemelet sammen og kom det i skålen.
- Ælt dejen sammen og tril den til lange pølser på tykkelse med en langefinger. Skær pølserne i stykker á ca. 1 cm og klem de små stykker let sammen for oven, så det bliver små trekanter. Man kan selvfølgelig også trille pebernødderne på traditionel vis.
- Sæt pebernødderne på 2 bageplader og bag dem ved 190 °C (varmluft) i ca. 10 minutter, til de er sprøde og let lysebrune.
- Afkøl pebernødderne på bageristen og opbevar dem i en lufttæt beholder.
Fy Anne!!! Nu har jeg jo også lyst til pebernødder 🙂
Jeg er vild med denne opskrift og jeg synes at pebernødder smager bedst inden jul, så lur mig om jeg ikke også snart går i gang…..
Kh
Birthe
Birthe – Gnæk gnæk…jeg vidste, at der i hvert fald ville være èn der ikke slog mig oveni hovedet for at bage pebernødder i oktober. Jeg kunne nemlig huske at du bagte dem midt om sommeren et år, hvor du skulle teste dem til Magasinet Mad eller også var det Spis Bedre:-)
Pebernødder skal nemlig nydes inden jul, som en lille teaser:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Mums… sidder her og savler. Men men men, må ikke bage julekagerne endnu herhjemme, så venter og glæder mig allerede 😀
Det er jo faktisk en fornuftig forklaring på de manglende spiste pebernødder i julemånederne 🙂
De ser ihvertfald gode ud!
Bianca – Pebernødder er jo ikke en rigtig julekage som fx brune kager, så dem må man godt bage allerede i oktober eller november måned:-)
Malene – Det er nemlig lige det det er:-) Der er ingen der interesserer sig for pebernødder længere, når først alt det andet kommer på bordet, så det er nu de skal bages og nydes.
Jeg har det på samme måde med bagning af pebernødder, og derfor bagte jeg også en portion for ca. 14 dage siden. Det duftede så dejligt af alle krydderierne, at jeg begyndte at glæde mig endnu mere til jul 🙂
Jeg tror sørme jeg skal bage pebernødder her i weekenden! (Skulle man mon tage brunkager med….? Hmm…….)
Mmh, de ser gode ud! 😀
Jeg skal faktisk lave vaniljekranse på søndag, så jeg er også lidt tidligt ude med julekagerne. Men pyt, det smager jo dejligt 😉
orrrrk Anne ! Jeg kan snart ikke modstå de julefristelser længere ! MEN JEG MÅ IKKE…MÅ IKKE…..MÅ IKKE FALDE I ENDNUUUU!!!…..
Mademoiselle Black – Hvor er det godt at vide, at jeg ikke er den eneste. Var ellers ikke helt sikker på hvordan mit pebernøddeindlæg ville blive modtaget:-)
Hottie – Hehe, godt at høre at I også begynder rundt omkring. Brune kager venter jeg nu alligevel lidt med, for nu skal pebernødderne nydes. Hvis også jeg bager brune kager spiser vi bare dem istedet:-)
Amalie – Vanillekranse kan jeg spise hele året, hvis ellers jeg bare får lov:-) Til gengæld lover jeg, at jeg ikke blogger om flere julekager før vi er tættere på jul – i denne omgang nøjes jeg med pebernødder:-)
Kristine – Du vil gerne, du vil gerne, du vil gerne…..:-) Tænk på alle de julekager du kan nå at spise, hvis du begynder allerede nu og ikke venter til vi kommer tættere på jul;-)
De ser virkelig lækkere ud, dem må jeg prøve! 🙂
Hvis man ikke kan tåle gluten kan jeg os anbefale disse, de er også rigtig gode: http://www.glutenfriliv.dk/opskrifter/glutenfri-pebernoedder.php
Christian – De er også virkelig gode. Og så er dit tip til de glutenfri pebernødder hermed givet videre 😀
Jet har lige lavet dejen igen, jeg fik også lavet en portion igår ( de er dog spist med stor velbehag) men har stadig lige lidt fløde der skal bruges, ved du om dejen kan fryses?
Joan
Joan – Uhh, jeg har også bagt pebernødder i dag 😉 Jeg tror sagtens, at dejen kan fryses. I hvert fald kan alle mulige andre former for småkagedej jo fryses, så hvorfor ikke den til pebernødder? 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Ja, den opskrift bruger jeg også, for det er verdens bedste pebernødder. Jeg har igennem tiden prøvet så mange opskrifter af på pebernødder, men de fleste smager “som at række tungen ud af vinduet”. Hvorimod disse nærmest får englene til at synge. Jeg bagte dem i søndags, da børn og børnebørn kommer 1.advent og bla skal have småkager med hjem.
Dorte – Det er nemlig verdens lækreste pebernødder og du har helt ret i, at der findes massevis af opskrifter på pebernødder, som overhovedet ikke smager af noget. Det er derfor, at jeg i rigtig mange år, ikke brød med specielt meget om hjemmebagte pebernødder 😀
Det lyder som en superhyggelig 1. søndag i advent tradition I har der 😀
En vellykket variant fået ved at tilsætte syltet ingefær…..
Anandr – Tusind tak for dit gode tip, som jeg hermed har givet videre til bloggens læsere 😀
Nu spørger jeg måske dumt…. men kan man ikke bruge alm peber i stedet for hvid?
Heidi – Hmmm….. tjooo, det kan du vel egentlig godt. Jeg mindes, at jeg har set opskrifter, hvor der blev brugt almindeligt, sort peber, men jeg må lige skynde mig at tilføje, at det kun er meget få opskrifter og jeg har aldrig selv prøvet det 🙂
Men hvis du begiver dig ud i det, vil jeg meget gerne høre nærmere om resultatet 😀
Jeg har indtil i år, været for nærig til at købe hvid peber bare for at bage pebernødder, så jeg har brugt alm. peber de tidligere år, og de eneste klager jeg har hørt, det er at der er alt for få af dem 😂
Lonnie – Haha, ja det er jo lidt af et luksusproblem 😀 😀