Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Smørboller med kardemomme…

8 kommentarer
Brød og boller, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Da vi vågende i morges slog regnen mod ruden og det var gråt og mørkt. Det har det faktisk været hele dagen og det støvregner fortsat, så da bagetrangen meldte sig hos mig, besluttede jeg mig for at lave en omgang smørboller med kardemomme til en god kop varm the. Jeg elsker selv kardemomme i boller og bagværk og benytter enhver lejlighed til at snige lidt i opskrifterne, men bryder man sig ikke om kardemommesmagen, undlader man det selvfølgelig bare.

 Opskrifter på boller findes der jo i tusindvis af, men jeg synes ikke, de alle er lige gode. Denne her dej er nem at arbejde med, hurtig at lave og resultatet bliver de lækreste lette og luftige boller. Det er ren win win:-) Dejen blev lavet på smør, mælk, gær, salt, sukker, 1 æg, lidt kardemomme og selvfølgelig hvedemel. Man kan også komme lidt grovere mel eller lidt kerner i dejen, men i dag skulle da altså bare være helt normale smørboller.

De færdige, og stadig lune boller, blev smurt med smør, ost og syltetøj – altså ikke det hele på én bolle, selvom det faktisk heller ikke er dårligt – den varme the kom i kopperne og så var der ellers dømt eftermiddagshygge…

Smørboller med kardemomme.

16 stk.

75 gr smør
2,5 dl mælk
50 gr gær
1 tsk rørsukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stødt kardemomme
1 æg
500 gr mel

1 æggeblomme
1 spsk koldt vand
1 knsp. salt

Smelt smørret, tilsæt mælken og rør gær ud heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og ægget. Tilsidst kommes melet i og det hele æltes til en glat dej. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted. Slå dejen ned og ælt den igennem. Form den til 16 boller og lad dem efterhæve på en bageplade i 30 minutter. Rør æggeblommen sammen med vand og salt og pensl bollerne med det sammenpiskede æg.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle af på ovnristen.

Subscribe
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
12 år siden

Kristine – Det var lige netop på grund af vejret, at jeg valget faldt på sådan nogle boller. Og det var så lækkert:-)

Kristine L. Hansen (CookieCrumble)
12 år siden

Uhm Anne – total nostalgisk og farmor agtigt 🙂 Jeg elsker selv kardemomme, og mon ikke snart det er tid til igen at lave "søde" boller. Uhm, vejret opfordrer da i hvert fald meget til det 😉

LaTascha
12 år siden

Birthe – Ja, sæt brødmaskinen på opgaven, så er det overstået i løbet af ingen tid, og du kan få lune boller med ost og smør:-)

Kærlig hilsen

Anne.

Newyorkerbyheart
12 år siden

Ej, Anne, det kan du altså ikke være bekendt – nu har jeg lyst til boller – men orker ikke at bage dem!!! Måske jeg sætter bagemaskinen på arbejde i morgen 🙂

Jeg er også totalt vild med kardemomme i brød og boller……….

KH
Birthe

julie
7 år siden

Er det varmluftsovn? 🙂

Helle
6 år siden

Jeg har bagt disse boller før, kan jeg også bage dem kun med hvid hvede, eller skal der også tilsættes alm. mel. for at de bliver gode.
Har efterhånden bagt en del, efter dine opskrifter og aldrig blevet skuffet.