Da vi vågende i morges slog regnen mod ruden og det var gråt og mørkt. Det har det faktisk været hele dagen og det støvregner fortsat, så da bagetrangen meldte sig hos mig, besluttede jeg mig for at lave en omgang smørboller med kardemomme til en god kop varm the. Jeg elsker selv kardemomme i boller og bagværk og benytter enhver lejlighed til at snige lidt i opskrifterne, men bryder man sig ikke om kardemommesmagen, undlader man det selvfølgelig bare.

 Opskrifter på boller findes der jo i tusindvis af, men jeg synes ikke, de alle er lige gode. Denne her dej er nem at arbejde med, hurtig at lave og resultatet bliver de lækreste lette og luftige boller. Det er ren win win:-) Dejen blev lavet på smør, mælk, gær, salt, sukker, 1 æg, lidt kardemomme og selvfølgelig hvedemel. Man kan også komme lidt grovere mel eller lidt kerner i dejen, men i dag skulle da altså bare være helt normale smørboller.

De færdige, og stadig lune boller, blev smurt med smør, ost og syltetøj – altså ikke det hele på én bolle, selvom det faktisk heller ikke er dårligt – den varme the kom i kopperne og så var der ellers dømt eftermiddagshygge…

Smørboller med kardemomme.

16 stk.

75 gr smør
2,5 dl mælk
50 gr gær
1 tsk rørsukker
1/2 tsk salt
1/2 tsk stødt kardemomme
1 æg
500 gr mel

1 æggeblomme
1 spsk koldt vand
1 knsp. salt

Smelt smørret, tilsæt mælken og rør gær ud heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og ægget. Tilsidst kommes melet i og det hele æltes til en glat dej. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse et lunt sted. Slå dejen ned og ælt den igennem. Form den til 16 boller og lad dem efterhæve på en bageplade i 30 minutter. Rør æggeblommen sammen med vand og salt og pensl bollerne med det sammenpiskede æg.
Bag bollerne ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle af på ovnristen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)