Skal jeg vælge imellem en rigtig saftig chokoladekage og en god og snasket brownie, så er der ingen tvivl om, at jeg som oftest vil gå med brownien. Bevares, der er ikke noget i vejen med en rigtig lækker chokoladekage. Men jeg er vild med en sej og konfektagtig, chokoladebrownie. Og så er brownies jo bare noget så nemme at lave.
Se også – Brownies a la rocky road I Marabou chokoladekage I Klassisk chokoladekage
Nem brownie med chokolade.
Præcis som der findes chokoladekager, der laves med kakaopulver, så findes der brownies, der udelukkende laves med kakaopulver. Og det er jo ikke fordi, at de smager dårligt. Men for mig skal den bedste brownie altså indeholde chokolade. Og gerne en god og mørk chokolade.
Denne her opskrift på brownie indeholder både kakaopulver og god, mørk chokolade. Og jeg synes, at chokoladesmagen er helt perfekt og at det er verdens bedste brownie. Er man en rigtig chokoladeelsker og vil man gerne have en endnu mere intens smag af chokolade, så er der dog den mulighed, at man tilsætter 75-100 gr hakket, mørk chokolade til dejen sammen med valnødderne (eller i stedet for). Det giver ekstra chokoladesmag og ikke mindst nogle lækre små “lommer” af smeltet chokolade, hvis man spiser brownien, imens den er lun. Fx til dessert med en kugle is og friske bær.

Brownie med nødder
Ingredienser
- 125 gr smør
- 125 gr mørk chokolade (grofthakket)
- 2 æg
- 125 gr sukker
- 125 gr brun farin
- 2 tsk vaniljesukker
- 100 gr hvedemel
- 2 spsk kakaopulver (bage- og drikkekakao)
- 1 tsk bagepulver
- 1 nip salt
- 75 gr valnødder eller hasselnødder (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Kom smør og chokolade i en lille gryde og smelt det over svag varme. Stil blandingen til side og lad den afkøle let.
- Pisk æg, sukker, brun farin og vaniljesukker til en luftig æggesnaps.
- Bland chokoladesmørret i æggesnapsen og pisk det sammen.
- Sigt vaniljesukker, hvedemel, kakaopulver, bagepulver og salt sammen og vend det forsigtigt i chokolademassen sammen med grofthakkede valnødder.
- Fordel dejen i et ildfast fad (ca 20×20 cm) foret med bagepapir.
- Bag kagen ved 175 °C (alm. ovnfunktion) i ca 25-30 minutter, indtil brownien lige netop har sat sig. Tjek evt. ved at stikke en tandstikker i midten af kagen – der må gerne sidde en smule dej tilbage.
- Lad brownien afkøle på bageristen og skær den ud i 12-15 firkanter.
- Brownies kan holde sig i 2-3 dage, hvis de pakkes godt ind. Kagen kan desuden fryses.
Ofte stillede spørgsmål.
Ja det kan de. Man kan enten fryse den hele brownie kage eller skære den ud i tern og fryse stykkerne enkeltvist. Evt. i en bøtte med låg. Han man bagt en stor portion, så kan man med fordel stable stykkerne med bagepapir imellem lagene. Ved servering skal et passende antal brownies blot tages ud af fryseren og optøs på køkkenbordet i 30-60 minutter.
Perfekte og snaskede brownies.
Det er som sagt supernemt at bage brownies, og duften af chokolade, der lynhurtigt breder sig til hele huset er virkelig skøn. Det eneste, som man skal være opmærksom på er, at kagen endelig ikke må bage for længe. Så bliver den tør, trist og kedelig i stedet for lækker, svampet og konfekt-agtig.
Det er de færreste ovne, som bager helt ens. Derfor skal man holde lidt øje med sin kage, når bagetiden er ved at være gået. Man kan med fordel bruge et lille træspyd, en strikkepind eller bare en tandstikker, som man kan stikke i midten af kagen. Den skal selvfølgelig ikke være flydende under overfladen, ligesom der ikke skal løbe rå dej ned fra pinden. Men der må gerne sidde en lille smule dejrester tilbage på pinden.
Hellere en brownie, der er bagt et par minutter for lidt, end en der er bagt for længe. Og uanset hvor mange gange, man har bagt brownies, også efter den samme opskrift, så anbefaler jeg, at man bruger tricket med træspyddet hver eneste gang.
Hygge og dessert.
Brownies er relativt hurtige at bage. De er derfor oplagte som eftermiddagshygge-kage sammen med familien eller som et lille sødt indslag til eftermiddags- eller aftenskaffen. Og selvfølgelig til uddeling på jobbet eller i skolen. Kagerne går jo ikke ligefrem i stykker, selvom de bliver pakket ned i en dåse og kommer med en tur i bussen eller bagpå cyklen.
Men derudover er chokoladekagen også den ultimative dessertkage, som smager fantastisk sammen med en kugle is og måske lidt friske bær eller en frugtsauce. Fx en hindbær- eller jordbærcoulis.
Helt oplagt til nytårsaften, små og større fester, en gæstemiddag eller måske bare en aften – hverdag eller weekend – hvor man har lyst til at gøre lidt ekstra ud af det, og servere en lækker dessert.
Maj – Ja, brownies harmonerer ikke med nul kage/slik politik. Skynd dig at smutte ud fra min blog igen;-)
Piskeris – Brownies er altid godt. Normalt spiser jeg bare en brownie naturel, men det smager bestemt også godt med en kugle god vanilleis til:-)
Åhhh mand de ser gode ud jo!!!
Jeg er ligesom dig, slet ikke fan af chokoladekage, synes dem jeg har fået har været alt for tørre, men brownies – Uhhhhhmmm… mørk og saftig!
Total dårlig timing med min ingen kage/slik politik ;D
– Maj 🙂
Brownies er en af de bedste kager, man kan få… men hvorfor er det lige, jeg læser sådan et indlæg her INDEN aftensmaden?! Argh! :-O
Hvordan foretrækker du at spise den? Med eller uden tilbehør?
Mademoiselle Black – Ja det er farligt at bevæge sig rundt på madblogs, når man har diverse lyster. Håber du får stillet din trang inden længe:-)
Julie – Ja, jeg kan jo ikke lide chokoladekager, men brownies er jeg vild med. Denne her er noget nær det bedste jeg har smagt, så helt ringe kan det jo ikke være:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Kristine L – Jeg lover dig, det var den også. Lige som en brownie skal være, hvis man spørger mig:-)
Pille – Jeg håber du vil synes lige så godt om resultatet som vi gjorde, hvis du kaster dig ud i brownie-projektet en af dagene:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Kristina – De var altså også meget meget lækre, så jeg kan kun opfordre til, at afprøve opskriften:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Birthe – Det i hvert fald et forsøg værd, hvis du prøver denne her opskrift. Både mig selv og kæresten var ret vilde med dem. Det gælder bare om, at de ikke må få for lang tid i ovnen:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Åhh.. Jeg har total meget lyst til chokolade for tiden, så dine smukke billeder frister 🙂
Altså i min verden er brownies en variation af en chokoladekage, og jeg elsker alle slags chokolade kage… Såååe, sender du ikke lige et stykke min vej?
Kh Julie
Mums manner. Den ser jo tosset god ud 😉
Mmmm brownies , jeg elsker brownies… Tror jeg vil afprøve din opskrift en af dagende , syntes det er svært at finde en ordenlig opskrift..
Den ser godt nok lækker ud…Mums :o)
Uhmmm, brownie!! Jeg har endnu ikke fundet den helt rigtige opskrift, lavet fra bunden af, måske jeg skulle prøve din. Den ser helt rigtig ud 🙂
KH
Birthe
Har bagt den flere gange. Super lækker. 😋😋😋
Kirsten – Hvor er det bare dejligt at høre 😀
Tak for en god opskrift, det er virkelig en god brownie. Det bliver den foretrukne fremover, når der skal laves brownie.
Jeg serverede den med vaniljeis og hindbær til.
Ulrik – Hvor er det bare dejligt at høre – og det lyder jo virkelig lækkert med vaniljeis og bær 😀
Rigtig god opskrift, kagen smager utroligt godt. Det er en opskrift som er værd at gemme
Marie – Hvor er det bare dejligt at høre – tak for din tilbagemelding 😀