Jeg elsker gløgg. Det varmer, det er hyggeligt og det både dufter og smager af jul. Normalt laver jeg selv gløgg. Det er noget af det nemmeste at lave, og det smager altså noget bedre, end de fleste af de varianter man kan købe. Hvid gløgg har jeg derimod ikke prøvet at lave tidligere, men jeg har set mange varianter, både på nettet og i diverse kogebøger, så i går besluttede jeg mig for, at nu skulle det være.

Jeg bryder mig ikke om, at der er alt for meget sprut i min gløgg. Faktisk synes jeg, det smager bedst, når den primært er lavet på vin og krydderier, så ikke noget med vodka, cognac, snaps eller rom her.
På nettet vrimler det med opskrifter på hvid gløgg, men de fleste er lavet på hyldeblomst, og jeg havde sat næsen op efter en hvid gløgg med sødme fra en god æblemost. Desuden skulle der rom, snaps eller vodka i dem allesammen, og jeg havde kun planer om at involvere en god flaske hvidvin, så jeg måtte istedet  prøve mig lidt frem efter mit eget hoved. Jeg brugte nogenlunde samme fremgangsmåde, som når jeg laver gløgg på rødvin.

2 økologiske citroner blev skåret i tynde skiver og kom i en gryde sammen med kanelstænger, kardemommefrø, 1 stjerneanis, 1 god dl lyst rørsukker og 2,5 dl æblemost. Det hele blev bragt i kog, og simrede så videre i ca. 20 minutter, hvorefter jeg slukkede for varmen og lod ekstrakten så og trække i et par timer. Faktisk tager den ikke spor skade af at trække i længere tid, men nu havde vi jo sat næserne op efter at vi skulle have gløgg indenfor overskuelig fremtid.

Da gløggen havde trukket i et par timer siede jeg krydderier og citronskiver fra, tilsatte ca. 4 dl hvidvin og smagte til med lidt ekstra sukker, så den fik den helt rigtige sødme. Gløggen blev varmet op i en gryde, husk den må ikke koge, for så fordamper alkoholen i vinen, og serveret i glas med mandelsplinter og en lille skefuld gyldne rosiner i bunden. Der blev også pyntet med en kanelstang og en citronskive.

Resultatet blev en meget meget dejlig gløgg, som med garanti vil blive lavet igen allerede i år. Den er lige så nem at lave, som min sædvanlige gløgg og den smager lige så godt, så vi er altså ude i en seriøs konkurrent her.
Smagen minder måske en lille smule om den traditionelle gløgg, der bruges jo nogenlunde de samme krydderier, men alligevel er den anderledes. For det første er den ikke så krydret, idet hvidvin jo ikke smager så kraftigt som rødvin, og desuden giver sødmen fra æblemosten i samspil med syren fra citronerne en rigtig fin smag. Jeg kan kun opfordre til at prøve den hvide gløgg istedet for den traditionelle røde.

Hvid gløgg.

2-3 glas.

2 økologiske citroner, skåret i tynde skiver
1 stjerneanis
2 kanelstænger
8 kardemommekapsler, knuste
1 god dl lyst rørsukker
2,5 dl god æblemost
4 dl hvidvin

Evt. mandelsplinter og lyse rosiner til servering.

Kom alle ingredienser, undtagen hvidvinen i en gryde og lad det koge op. Lad det herefter simrer i ca. 20 minutter ved svag varme, tag gryden af varmen og lad det trække i minimum et par timer, men gerne til dagen efter.
Si krydderier og citronskiver fra gløggen og tilsæt hvidvinen. Varm gløggen op i gryden, husk at den ikke må koge, så alkoholen fordamper. Smag evt til med mere sukker og server den varme gløgg i fine glas eller kopper med en skefuld rosiner og mandler i hver.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)