Jeg elsker gløgg. Det varmer, det er hyggeligt og det både dufter og smager af jul. Normalt laver jeg selv gløgg. Det er noget af det nemmeste at lave, og det smager altså noget bedre, end de fleste af de varianter man kan købe. Hvid gløgg har jeg derimod ikke prøvet at lave tidligere, men jeg har set mange varianter, både på nettet og i diverse kogebøger, så i går besluttede jeg mig for, at nu skulle det være.
Jeg bryder mig ikke om, at der er alt for meget sprut i min gløgg. Faktisk synes jeg, det smager bedst, når den primært er lavet på vin og krydderier, så ikke noget med vodka, cognac, snaps eller rom her.
På nettet vrimler det med opskrifter på hvid gløgg, men de fleste er lavet på hyldeblomst, og jeg havde sat næsen op efter en hvid gløgg med sødme fra en god æblemost. Desuden skulle der rom, snaps eller vodka i dem allesammen, og jeg havde kun planer om at involvere en god flaske hvidvin, så jeg måtte istedet prøve mig lidt frem efter mit eget hoved. Jeg brugte nogenlunde samme fremgangsmåde, som når jeg laver gløgg på rødvin.
2 økologiske citroner blev skåret i tynde skiver og kom i en gryde sammen med kanelstænger, kardemommefrø, 1 stjerneanis, 1 god dl lyst rørsukker og 2,5 dl æblemost. Det hele blev bragt i kog, og simrede så videre i ca. 20 minutter, hvorefter jeg slukkede for varmen og lod ekstrakten så og trække i et par timer. Faktisk tager den ikke spor skade af at trække i længere tid, men nu havde vi jo sat næserne op efter at vi skulle have gløgg indenfor overskuelig fremtid.
Da gløggen havde trukket i et par timer siede jeg krydderier og citronskiver fra, tilsatte ca. 4 dl hvidvin og smagte til med lidt ekstra sukker, så den fik den helt rigtige sødme. Gløggen blev varmet op i en gryde, husk den må ikke koge, for så fordamper alkoholen i vinen, og serveret i glas med mandelsplinter og en lille skefuld gyldne rosiner i bunden. Der blev også pyntet med en kanelstang og en citronskive.
Resultatet blev en meget meget dejlig gløgg, som med garanti vil blive lavet igen allerede i år. Den er lige så nem at lave, som min sædvanlige gløgg og den smager lige så godt, så vi er altså ude i en seriøs konkurrent her.
Smagen minder måske en lille smule om den traditionelle gløgg, der bruges jo nogenlunde de samme krydderier, men alligevel er den anderledes. For det første er den ikke så krydret, idet hvidvin jo ikke smager så kraftigt som rødvin, og desuden giver sødmen fra æblemosten i samspil med syren fra citronerne en rigtig fin smag. Jeg kan kun opfordre til at prøve den hvide gløgg istedet for den traditionelle røde.
Hvid gløgg.
2-3 glas.
2 økologiske citroner, skåret i tynde skiver
1 stjerneanis
2 kanelstænger
8 kardemommekapsler, knuste
1 god dl lyst rørsukker
2,5 dl god æblemost
4 dl hvidvin
Evt. mandelsplinter og lyse rosiner til servering.
Kom alle ingredienser, undtagen hvidvinen i en gryde og lad det koge op. Lad det herefter simrer i ca. 20 minutter ved svag varme, tag gryden af varmen og lad det trække i minimum et par timer, men gerne til dagen efter.
Si krydderier og citronskiver fra gløggen og tilsæt hvidvinen. Varm gløggen op i gryden, husk at den ikke må koge, så alkoholen fordamper. Smag evt til med mere sukker og server den varme gløgg i fine glas eller kopper med en skefuld rosiner og mandler i hver.
Uh… Denne opskrift er gemt og skal da helt sikkert prøves af. Er nemlig et af de få mennesker, der ikke bryder mig om rødvin eller hyldeblomst, så denne opskrift er som skabt til mig. Tak!
Glædelig 2. søndag i advent til dig også 😀
Knus
Uhmm, engang i mellem savner jeg at drikke lidt alkohol, som f. eks. her. Det ser godt ud, Anne 😀
KH
Birthe
PS: det er efterhånden længe siden vi har set hinanden, skal vi ikke snart ses? ;-D
Bianca – Ja, det kan jeg godt se, så er denne her opskrift da som skabt til dig. Håber du vil bryde dig om den:-)
Knus.
Birthe – Altså nu ved jeg jo ikke lige hvordan resultatet bliver, men har du overvejet at prøve at lave gløgg med alkoholfri vin? Da Mortens storebrors kæreste var gravid drak hun alkoholfri gløgg, fordi hun er så glad for gløgg og havde svært ved at undvære det, og hun sagde det smagte rigtig godt:-)
Ja, det er jo ved at være flere dage siden vi sidst har været sammen, vi må lige finde en aften i næste uge eller næste uge igen. Mit restaurant/café-gen trænger også snart til at blive luftet;-)
Kærlig hilsen
Anne.
Hvor ser det bare lækkert ud! Har aldrig prøvet hvid gløgg, så det må da prøves!
Uhm, det lyder lækkert. Så godt opskriften i et ugeblad, men blev lidt skræmt af at det var lyst, he he. Måske man skulle prøve 🙂
Måske jeg skulle prøve. Jeg har prøvet alkoholfrivin, men det er alt for sødt til mig. Men måske man kan lave noget uden vin 🙂
KH
Birthe
C'est la vie – Jeg havde faktisk heller aldrig smagt det før, men det skal bestemt laves igen:-)
Rebelsig – Der er rigtig mange opskrifter på hvid gløgg rundt omkring, og der kommer flere og flere. Man skal bestemt ikke lade sig skræmme af, at det er hvidt, for det smager mindst lige så godt som det røde:-)
Birthe – Ja, det er jo ikke rigtig noget for dig, hvis det er for sødt. Til gengæld er der jo ret meget syre fra citronerne i denne her hvide gløgg, så måske skulle du kaste dig ud i en omgang med en flaske alkoholdfri hvidvin alligevel. Du kan jo altid holde lidt igen med sukkeret:-)
Kærlig hilsen
Anne.
Kan ekstrakten (uden hvidvin) holde sig? I bekræftende fald hvor længe og hvordn opbevares bedst?
Den kan sagtens holde sig i en flaske i køleskabet i nogle uger. Skold og skyl evt først flasken med alkohol eller atamon, så du er helt sikker på, at der ikke er urenheder tilbage 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hejsa. Hvor køber man stjerneanis og kardemommekapsler?
Laila – Du kan købe stjerneanis og kardemommekapsler i de fleste supermarkeder her til jul – mange supermarkeder, også de mindre, har et display, hvor de samler julekrydderierne. Derudover kan du købe dem hos velassorterede grønthandlere og jeg har også set dem i Tiger/Søstrene Grene 😀