Traditionen tro har jeg bagt et ordenligt læs småkager sammen med min mor. Vi bager gerne 4 slags, nemlig vanillekranse, brunkager, marcipanspecier og kanelkringler. I år er der dog også kommet lidt klejner med på programmet.

Opskrifterne på vanillekranse og marcipanspecier bliver der ikke pillet ved, det er de samme år efter år, men brunkagerne varierer det lidt med. I år faldt valget på Mette Blomsterbergs opskrift og det har vi bestemt ikke fortrudt, selvom der blev foretaget lidt ændringer. Vi kan fx. godt lide mørke brunkager, så den lyse sirup blev skiftet ud med mørk. Desuden droppede vi pistacienødderne og tilsatte istedet lidt ekstra mandler, men det kan man jo gøre som man synes, og det ser bestemt fint og lidt “anerledes” ud med de grønne pistacienødder i brunkagerne. Endelig hakkede vi lige mandlerne groft, istedet for at komme dem hele i dejen som Mette Blomsterberg gør. Det bliver altså lidt lettere at skære pæne skiver af dejen, hvis mandlerne er hakkede i forvejen, og ikke skal skæres sammen med dejen.

Kagerne blev, som sagt, skønne og sprøde. Virkelig vellykkede julesmåkager som smager både “brunt og brændt” – altså på den gode måde. Faktisk sidder og spiser et par stykker nu mens jeg blogger. De er geniale til en kop varm the.

 

 

Brunkager (Mette Blomsterberg).

Stk : Mange! Omkring 8 bageplader fulde.

250 g. smør
125 g. mørk sirup
250 g. brun farin
2 tsk. potaske
1 spsk. koldt vand
3 tsk. kanel
1 tsk. stødt nelliker
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
60 g. syltet appelsinskal i små tern
175 gr grofthakkede mandler
500 g. hvedemel.

Smør, sirup og farin smeltes ved middel varme og gryden tages af varmen. Kanel, nelliker, ingefær, allehånde og hvedemel blandes og syltet appelsinskal og mandler tilsættes. Potasken og vand røres sammen i en kop eller lille skål og tilsættes inden dejen røres sammen til den er ensartet.

Dejen kommes op i en firkantet beholder, ca 18 X 18 cm. foret med bagepapir på bund og sider.
Pres dejen sammen, så den fylder hele beholderen ud. Læg et stykke bagepapir øverst og lad dejen køle af til næste dag, men gerne længere. Skær dejen ud i fem lange rektangler og skær derefter tynde skiver af hvert rektangel. Bag kagerne ved 180 grader i ca. 9 – 12 minutter, lad dem afkøle på risten og opbevar dem i en lufttæt dåse.

Kanelkringlerne fik jeg bagt i går, der har nemlig ikke rigtigt været tid før, men omvendt kunne jeg altså heller ikke undvære dem. Der kommer et indlæg om dem en af dagene. Klejnerne kommer ligeledes i et indlæg for sig selv.

Nu vil jeg lige straks køre en tur til Kolding og mødes med den skønne Birthe til lidt hygge, mad, grin og masser masser MASSER af snak. Vi har fundet ud af, at når jeg bor i Vejle og hun i Vejen, så er der nogenlunde lige langt for os at køre, hvis vi mødes i Kolding. På den måde “hænger” ingen af os på turen, og vi kan mødes lidt oftere, hvilket vi sandelig får benyttet os af for tiden. Selvom jeg vist også snart skylder Birthe et besøg herhjemme hos mig, efter alle de hyggelige eftermiddage jeg efterhånden har tilbragt hos hende.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)