Her kommer, som lovet, et indlæg om de kanelkringler jeg bagte forleden dag. Kringlerne er ikke nogen speciel traditionel julekage i vores familie, men de er røget ind på toppen af hitlisten de seneste par år, så nu hører de ligesom til.
I første omgang bagte jeg dem egentlig som en form for alternativ til jødekager, som vi af en eller anden grund aldrig får spist op, så de må smides ud i marts eller april måned, men nu har kanelkringlerne definitivt skubbet jøderne ud af reden. Desuden bliver kanelkringlerne også spist i samme tempo som de andre julesmåkager, og det er jo sjovest at bage, hvis man ved det også bliver spist.

Kagerne er meget sprøde eller let hårde i det, kald det hvad man vil, da der hverken er bagepulver, natron eller andet traditionelt småkage-hævemiddel i. Men det er faktisk også deres konsistens der er med til at gøre dem så lækre – og så selvfølgelig smagen der oser langt væk af kanel og jul. Her kan selv den mest kaneldryssede jødekage altså ikke være med.
Desuden er det en “mørk” småkage, idet den til forskel fra de fleste andre traditionelle julesmåkager som finskbrød, vanillekranse, specier og føromtalte jødekager, er bagt med brun farin, så den har lidt at den “brune og brændte” smag, som det ellers kun er brunkager forundt.

 

 

Jeg laver kagerne ved at rulle dejen ud og stikke kringler ud med en kringleform fra Kunst og Køkkentøj. Jeg ved faktisk ikke, om man kan købe formen andre steder, men det skulle da være muligt at støve en kringleform op et eller andet sted. Alternativt kan dejen jo også stikkes ud til runde småkager med et glas eller man kan skære dejen i firkanter med en kniv. Og hvis man ikke er typen der gider stå og bruge flere timer på at fedte med kagerulle, mel og udskære, så kan man rulle dejen til pølser, stille dem koldt i et par timer og derefter skære skiver af dejen, ligesom til brunkager.  Det er den absolut nemmeste og hurtige løsning og den bruger jeg faktisk, hvis jeg bager kagerne i løbet af året. Det er kun til jul jeg gider bruge tid på kringleformen;-)

Tip. De færdigudskårne kager pensles med sammenpisket æg og drysses med kanelsukker, men hvis man har brugt en kringleform, er det nemmere at dyppe kagerne i sukkeret eefter penslingen. Drysser man sukkeret over, vil der lægge sig en masse i de små huller i kringlen, og medmindre man er et meget tålmodigt menneske, der gider stå og fjerne sukkeret fra kringlehullerne igen, så vil det karamellisere under bagningen, så den fine kringlefacon forsvinder, og man bare står tilbage med en oval småkage.

Skærer man skiver af dejen eller ruller ud og trykker cirkler, hjerter, stjerner eller hvad ved jeg, kan man selvfølgelig bare drysse sukkeret på med en ske, for så er der jo ingen huller sukkeret kan sætte sig i.

Kringlerne bagte jeg også sidste jul, og er der nogen der har lyst til at prøve ligger opskriften lige her.

I dag er det 4. søndag i advent, og dermed skal det sidste lys tændes i adventskransen. Desuden regner jeg med, at vi skal en tur til julemarked på Tirsbæk slot, der ligger ved Vejle fjord. Faktisk boede jeg de første par år af mit liv i et lille stråtækt bindingsværkhus, der hører ind under Tirsbæk slot, men da min lillebror blev født skulle der lidt mere plads til, så mine forældre flyttede til det hus vi/de har bået i siden. Men min onkel bor stadig i et af de små huse der hører ind under slottet, så det er altid hyggeligt at komme derud på besøg.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)