Så nåede vi ind i 2012. Jeg håber at I alle kom lige så godt ind i det nye år som vi gjorde, og så vil jeg gerne præsentere årets første indlæg, som kommer til at handle om kransekage.

Nytår er nemlig lig med kransekage, i hvert fald i vores familie, men vi er nok ikke de eneste. I mange år har jeg fået kransekager der var til overs med hjem fra arbejde, så jeg har kun bagt små stykker kransekagekonfekt. Der er jo ikke så meget ved at bage en kransekage, hvis man så også ved at man får en ordenlig basse med hjem, for en af dem bliver jo nok lidt tør inden den bliver spist. Men i år skulle det være – jeg kastede mig over projektet for første gang, og jeg kan kun sige, at jeg er meget meget tilfreds med resultatet. Og en lille smule stolt.

 

 

Denne her kransekage rækker til 7-8 pers og det var passende til vores nytårsaften, hvor vi var 7 pers. Hvis man er meget kransekage-glad, så kan det godt være man enten skal lave et par ekstra ringe eller bage to toppe.

Marcipan blev æltet med lidt sukker, og derefter blev kransekagemassen tilsat past. æggehvide til den var lidt som modelervoks. Herefter blev massen rørt ud til tynde pølser og skåret i stænger på 28, 24, 20, 16, 12 og 8 cm. Desuden trillede jeg en lille kugle dej til toppen. Stængerne blev formet til ringe, som blev lagt på en bageplade. Ringene blev presset let sammen med 2 fingre, så de blev lidt højere og fik den karakteristiske kransekagefacon.

Der blev en rest marcipanmasse til overs, og da der ikke var nok til at lave en ekstra ring til kagen trillede jeg istedet 2 kransekagestænger. Alle kransekagestykkerne blev bagt ved 225 grader i ca. 10-12 minutter til de var let gyldne. Det kan være en god idé, at bage kransekage på 2 bageplader der er lagt sammen, da kransekage kan have en tendens til at blive lidt mørk i bunden. Bruger man 2 bageplader forhindrer man, at stykkerne får for meget varme nedefra. Efter bagningen blev ringene helt afkølet og derefter frosset ned natten over, så den kunne sætte sig. De dybfrosne ringe blev taget op af fryseren og stod til optøning på køkkenbordet en times tid, og så var det tid til glasuren.

Glauren blev rørt sammen af past. æggehvide og flormelis. Det er lidt svært at angive mål, man skal næsten prøve sig frem. En god tommelfingerregel er, at glasuren skal kunne lave små toppe, hvis man rører i den med en ske, og toppene må næsten ikke flyde ud. Glasuren kom i en sprøjtepose og der blev klippet en MEGET lille hul. Hellere for lille end for stort, for hullet kan altid klippes lidt større, og det ser altså finest ud med små, tynde glasurmønstre på en kransekage, hvis man spørger mig. Det tager selvfølgelig lidt længere tid at sprøjte glasuren ud på ringene når hullet er lille, men det er altså et af de steder, det godt kan betale sig at have lidt tålmodighed. Glasuren bliver meget pænere, og er også meget nemmere at styre, når det hele ikke kommer væltende ud på en gang, af et stort hul i sprøjteposen.

Kransekagen blev pyntet på behørig vis med flag og små mini serpentiner fra et par champagnepropper. Vi fik kagen til midnat, sammen med champagne og den smagte fantastisk. Svampet og lækker med en sej skorpe, lige som jeg synes en kransekage skal være. At dømme efter de mange roser jeg høstede for den, faldt den vist også i alle de andres smag, så det kan jeg vist roligt kalde en succes. Den var faktisk overraskende let at lave, og meget meget bedre end de købte kransekager fra bageren, så det er ikke sidste gang jeg bager sådan en basse.

Kransekagetop med 7 ringe.

6-8 pers.

500 gr marcipan
50 gr rørsukker
ca. 1 bæger past. æggehvide
1 dl flormelis
smeltet, mørk chokolade

Kom marcipan og sukker i en skål og ælt det sammen til marcipan har optaget alt sukkeret. Tilsæt herefter æggehvide, til konsistensen er lidt ligesom modellervoks, altså til at arbejde med. Drys evt. med lidt flormelis hvis kransekagemassen hænger fast i bordet. Tril dejen til pølser og skær dem ud i stænger på 28, 24, 20, 16, 12 og 8 cm. Tril desuden en lille kugle til toppen. Saml pølserne til ringe på en bageplade og pres dem let sammen med fingrene, så de får kransekagefacon. Bag ringene ved 225 gr i ca. 10 minutter, til de er gyldne. Bag evt. stykkerne på dobbelte plader, hvis du vil være sikker på, at de ikke bliver for mørke under bunden. Lad kransekagestykkerne blive helt kolde og frys dem gerne natten over, så de kan nå at sætte sig.

Lad ringene tø op på køkkenbordet. Rør æggehvide og flormelis sammen til en tyk glasur. Tilsæt æggehviden lidt af gangen indtil konsistensen er tyk og sej, den må endelig ikke være for flydende. Kom glasuren i en sprøjtepose, klip et lille bitte hul og pynt ringene. Lad dem tørre og samle herefter kransekagen ved at pensle ringene med flydende chokolade og sætte dem sammen. Pynt kransekagen med flag, parasoller eller hvad man nu synes. Kransekagen kan også fryses efter den er pyntet, men så skal man have en stor fryser, for den tåler ikke for mange stød eller lign. Ligeledes kan glasuren godt drysse af. Kransekagen kan holde sig en lille uges tid i en lukket plastpose.

Vores nytårsaften foregik som sagt stille og roligt. Vi var sammen med familie og venner hos mine forældre, og menuen stod på lækker bornholmsk laks, krondyr med bagte rodfrugter, kartoffelbåde, vildtsauce, små honningbagte kartofler, waldorfsalat, ribs og tyttebær, og endelig en islagkage med hjemmelavet is og marcipan-makronbunde til dessert. Desuden fik vi kaffe og the, whiskey, cognac og grand marnier med julekonfekt, brændte mandler og julesmåkager. Aftenen gik med hygge og masser af snak og grin.

Klokken 12 fik vi selvfølgelig champagne og var ude og se på fyrværkeri, inden vi fik kransekage og mere champagne. Ved 2 tiden fik vi natmad bestående af sild, hjemmelavet varm leverpostej med bacon, hjemmelavet rullepølse og slagterens spegepølse med rå løg og sky, samt et fad med forskellige slags ost, druer og peberfrugt. Desuden var der hjemmebagt franskbrød og rugbrød og så lidt kiks. Det var egentlig ikke fordi man sådan følte den store sult, men et stykke med hjemmelavet leverpostej og bacon kan man jo altid klemme ned 🙂

Jeg tror vi kom i seng ved 3-tiden, så vi har sovet helt til klokken 11 i dag, hvor vi fik brunch bestående af blødkogte æg, frisk frugt og alle resterne fra natmaden – uhh det var godt. Nu har kæresten og jeg været ude og hænge den nye postkasse op, så posten ikke behøver stå af sin knallert mere, når han kommer med posten, men ellers står den vist også bare på afslapning i dag. Ingen af os har tømmermænd, da vi efterhånden har nået en alder hvor man ikke gider drikke sig i hegnet nytårsaften, men derfor kan man jo godt slappe lidt af på sofaen med en god film eller bog, lidt snacks og evt et tæppe. Håber I alle får en rigtig dejligt 1. januar.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)