Så blev det fastelavn, og i min verden betyder det, at vinteren så småt er ved at være forbi og foråret venter lige om hjørnet. Det betyder selvfølgelig også fastelavnsboller – det er jo trods alt mad det handler om, og jeg har bagt fastelavnsboller med vaniljecreme et par gange i løbet af de sidste uger. Fastelavnsboller med fløde, som dem man køber i bagerbutikker, havde jeg til gengæld aldrig prøvet at lave før i søndags, hvor jeg kastede mig over projektet.

Det er ikke svært at lave wienerbrødsdej, men det kræver lidt tålmodighed. Når dejen først er lavet, skal der rulles tynde skiver koldt smør ind i den. Herefter skal den udrulles over 3 gange og det bedste resultat får man, hvis man lader dejen hvile imellem hver gang.

Jeg lavede fastelavnsboller med flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner. En klassisk bagekombination med et twist af makroner, som jeg synes, giver en skøn smag til det øvrige fyld – lidt a la othellolagkage. Man kan både bruge hjemmelavet vaniljecreme og færdigkøbt kagecreme rørt op i mælk til flødecremen. Jeg brugte en færdigkøbt til denne her portion, men det er faktisk ret nemt at lave sin egen vaniljecreme. Dog skal man huske, at cremen skal have tid til at køle, før man kan vende det i flødeskum til flødecreme. Bland vaniljecreme med flødeskum i forholdet 1:1 – så bliver det til en skøn og luftig vaniljeflødecreme.

Har man ikke tid til at bage fastelavnsboller selv, så kan fastelavnsbollerne også laves i en nem og lækker lynudgave. I de fleste supermarkeder kan man købe frosne, ubagte fastelavnsboller. Det er wienerbrødsdej med creme indeni, som man selv kan bage derhjemme. Bager man sådan en portion og lader dem blive helt kolde, kan de flækkes, fyldes og pyntes nøjagtig som disse her.

Jeg har med vilje ikke angivet mængder på fyldet i opskriften, da det jo er helt individuelt hvor meget eller lidt man vil komme i bollerne. Fyldet kan til gengæld varieres i det uendelige. Istedet for hindbærmarmelade kan man, udover flødeskum og flødecreme, fx tilsætte æblemos og makron, sveskemos, jordbærmarmelade, pistaciemarcipan, karamelsauce, blød nougat (gerne let smeltet så det kan smøres på bunden), chokoladesauce, Sarah Bernhardt creme eller frisk frugt fx bananskiver, jordbær eller hindbær.

Print opskrift Pin opskrift
0 fra 0 stemmer

Fastelavnsboller med flødeskum og hindbær

Hvile- og bagetid1 t 40 min
Samlet tid2 t 25 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 1 dl mælk
  • 1 pk gær
  • 275 gr hvedemel
  • ½ tsk groft salt
  • 25 gr sukker
  • 1 æg
  • 125 gr koldt smør
  • flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner til fyld

Fremgangsmåde

  • Lun mælken og opløs gæren heri. Hvedemel, salt og sukker sigtes sammen og vendes i mælken sammen med ægget. Det hele røres godt sammen og æltes til en smidig dej. Dejen skal ikke hæve.
  • Rul dejen ud til et rektangel på ca. 1/2 cm tykkelse. Skær smørret i tynde skiver, det er nemmest med en ostehøvl eller kartoffelskræller, men en meget skarp kniv kan også bruges. Fordel smørret på 2/3 af rektanglet. Herefter skal rektanglet lægges sammen. 
  • Start med at lægge den 1/3 af dejen, som er uden smør, ind over stykket med smør, så de bliver til 2/3 dej. Læg herefter den sidste 1/3 af dejen med smør indover de 2/3 dej, som først blev lagt sammen. Nu er smørret lukket inde. 
  • Lad dejen hvile koldt i 30 minutter og rul den så igen ud til et rektangel og fold dejen sammen - dog uden smør denne gang. Gentag 3 gange i alt og lad dejen hvile koldt imellem hver gang - det er på denne måde, at de mange lag i wienerbrødsdejen dannes. 
  • Rul dejen ud til en firkant, ca. 1 cm høj og skær den i 12 lige store kvadrater. Fold de fire hjørner ind under hvert kvadrat og læg bollerne med sammenfoldningerne nedad på en bageplade med bagepapir. 
  • Pensl bollerne med vand eller mælk og bag dem ved 200 °C i ca. 10 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  • Lad bollerne køle helt af inden de halveres og fyldes med flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner efter smag og behag.

Noter

Bliver det for stor en mundfuld at bage bollerne selv, så kan man sagtens springe over hvor gærdet er lavest og købe frosne fastelavnsboller af wienerbrødsdej i supermarkedets frysedisk. Bag bollerne efter anvisning på æsken. Når de er afkølede, kan de flækkes og fyldes med flødeskum, syltetøj og creme. 

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)