Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Fastelavnsboller med fløde og hindbær…

27 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Så blev det fastelavn, og i min verden betyder det, at vinteren så småt er ved at være forbi og foråret venter lige om hjørnet. Det betyder selvfølgelig også fastelavnsboller – det er jo trods alt mad det handler om, og jeg har bagt fastelavnsboller med vaniljecreme et par gange i løbet af de sidste uger. Fastelavnsboller med fløde, som dem man køber i bagerbutikker, havde jeg til gengæld aldrig prøvet at lave før i søndags, hvor jeg kastede mig over projektet.

Det er ikke svært at lave wienerbrødsdej, men det kræver lidt tålmodighed. Når dejen først er lavet, skal der rulles tynde skiver koldt smør ind i den. Herefter skal den udrulles over 3 gange og det bedste resultat får man, hvis man lader dejen hvile imellem hver gang.

Jeg lavede fastelavnsboller med flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner. En klassisk bagekombination med et twist af makroner, som jeg synes, giver en skøn smag til det øvrige fyld – lidt a la othellolagkage. Man kan både bruge hjemmelavet vaniljecreme og færdigkøbt kagecreme rørt op i mælk til flødecremen. Jeg brugte en færdigkøbt til denne her portion, men det er faktisk ret nemt at lave sin egen vaniljecreme. Dog skal man huske, at cremen skal have tid til at køle, før man kan vende det i flødeskum til flødecreme. Bland vaniljecreme med flødeskum i forholdet 1:1 – så bliver det til en skøn og luftig vaniljeflødecreme.

Har man ikke tid til at bage fastelavnsboller selv, så kan fastelavnsbollerne også laves i en nem og lækker lynudgave. I de fleste supermarkeder kan man købe frosne, ubagte fastelavnsboller. Det er wienerbrødsdej med creme indeni, som man selv kan bage derhjemme. Bager man sådan en portion og lader dem blive helt kolde, kan de flækkes, fyldes og pyntes nøjagtig som disse her.

Jeg har med vilje ikke angivet mængder på fyldet i opskriften, da det jo er helt individuelt hvor meget eller lidt man vil komme i bollerne. Fyldet kan til gengæld varieres i det uendelige. Istedet for hindbærmarmelade kan man, udover flødeskum og flødecreme, fx tilsætte æblemos og makron, sveskemos, jordbærmarmelade, pistaciemarcipan, karamelsauce, blød nougat (gerne let smeltet så det kan smøres på bunden), chokoladesauce, Sarah Bernhardt creme eller frisk frugt fx bananskiver, jordbær eller hindbær.

4,75 fra 4 stemmer

Fastelavnsboller med flødeskum og hindbær

Hvile- og bagetid1 time 40 minutter
Samlet tid2 timer 25 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

 • 1 dl mælk
 • ½ pk gær
 • 275 gr hvedemel
 • ½ tsk groft salt
 • 25 gr sukker
 • 1 æg
 • 125 gr koldt smør
 • flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner til fyld

Fremgangsmåde

 • Lun mælken og opløs gæren heri. Hvedemel, salt og sukker sigtes sammen og vendes i mælken sammen med ægget. Det hele røres godt sammen og æltes til en smidig dej. Dejen skal ikke hæve.
 • Rul dejen ud til et rektangel på ca. 1/2 cm tykkelse. Skær smørret i tynde skiver, det er nemmest med en ostehøvl eller kartoffelskræller, men en meget skarp kniv kan også bruges. Fordel smørret på 2/3 af rektanglet. Herefter skal rektanglet lægges sammen. 
 • Start med at lægge den 1/3 af dejen, som er uden smør, ind over stykket med smør, så de bliver til 2/3 dej. Læg herefter den sidste 1/3 af dejen med smør indover de 2/3 dej, som først blev lagt sammen. Nu er smørret lukket inde. 
 • Lad dejen hvile koldt i 30 minutter og rul den så igen ud til et rektangel og fold dejen sammen - dog uden smør denne gang. Gentag 3 gange i alt og lad dejen hvile koldt imellem hver gang - det er på denne måde, at de mange lag i wienerbrødsdejen dannes. 
 • Rul dejen ud til en firkant, ca. 1 cm høj og skær den i 12 lige store kvadrater. Fold de fire hjørner ind under hvert kvadrat og læg bollerne med sammenfoldningerne nedad på en bageplade med bagepapir. 
 • Lad bollerne efterhæve i ca 30 minutter, og pensl dem herefter med vand eller mælk.
 • Bag bollerne ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i ca. 10 minutter, indtil de er gyldne og gennembagte.
 • Lad bollerne køle helt af inden de halveres og fyldes med flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner efter smag og behag.
Bliver det for stor en mundfuld at bage bollerne selv, så kan man sagtens springe over hvor gærdet er lavest og købe frosne fastelavnsboller af wienerbrødsdej i supermarkedets frysedisk. Bag bollerne efter anvisning på æsken. Når de er afkølede, kan de flækkes og fyldes med flødeskum, syltetøj og creme. 
Subscribe
Notify of
27 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Birte Schelde
12 år siden

Ja de var og go`da

feenfood
12 år siden

Uhm det ser lækkert ud. Det er godt nok mange forskellige versioner af fastelavnsboller, måske jeg skulle forlænge fastelavn lidt i år så jeg kan få afprøvet nogle flere opskrifter 🙂

Charlotte
12 år siden

Hold da helt op. Helt i top. Troede ikke det var muligt st bage så lækre,lette fastelavnsboller selv. Har i mange år ikke selv bagt fastelavnsboller p.g.a. de var lidt tunge og for bastante. Hvor er jeg imponeret.
Mange hilsner Charlotte

Malene
12 år siden

Hvor ser de bare gode og fine ud!
Jeg gav mig i kast med sådan nogle fætre sidste år til fastelavn – men det blev ikke en succes 🙂 Måske jeg skulle prøve igen på et tidspunkt! 🙂

Bente Andersson
3 år siden
Svar  LaTascha

Er det rigtigt, at der skal en hel pakke gær til 1dl mælk?

Piskeriset
12 år siden

Argh og ralle! Nu tog jeg mindst 100 gram på bare ved at se de billeder 😀

*slurp*

Charlotte Nordentoft Jensen
10 år siden

Hej
De lyder bare lækre, dem må jeg prøve. Kan man evt. bage dem dagen før og så lune dem igen inden man putter fyld i ?

Merete Ross
3 år siden

Kan man fryse halvdelen af dejen når 12 stk er lige i overkanten ?

Pia Nielsen
3 år siden

Skal bollerne ikke efterhæve, når de er formet, eller er det bare at pensle og så direkte i ovnen? Jeg kan ikke finde noget sted det står, min logik vil bare gerne have dem til at efterhæve.. 😀 Tak for mange skønne opskrifter! 🙂

Vibse
1 måned siden

Jeg har et spørgsmål.
Jeg prøve at lave dem i går og de blev også rigtig fine men det jeg ikke forstår er at de bare smager af en bolle og ikke af kage ?
Kunne ikke lige forstille mig sådan en bolle med fløde i ?
Den smager ikke af wienerbrød som ved bageren ?
Mvh Vibse

Lisette
1 måned siden

Hej- Du beskriver ikke hvornår dem sidste 3. del af smørret skal på.

Mvh Lisette

Maya
1 måned siden

Kan det godt passe der kun skal 1 dl mælk til 275 gram mel ?

Jeg måtte undlade de sidste 50 gram mel, og der var dejen allerede virkelig meget tør.

Ser nu at opskriften er tilføjet nogle gange fx fra hel pakke gær til halv pakke og tilmed med efterhævning ..

– hvor gennemtestet er opskriften?

For det er synd at sige det blev en succes herfra. Men også mit første forsøg, ville dog ønske jeg havde læst kommentarerne først🫣

Hanne
1 måned siden

Vi har bagt dem idag, de blev dog lidt kompakte og hævede kun en smule i ovnen. Hvad mon vi har gjort forkert??
Hilsen Hanne

Josefine Hjørdie
16 dage siden

Kan det passe at dejen skal hæve i alt 4 gange 30 minutter koldt og så i 30 minutter igen når de er formet som boller?