Så blev det fastelavn, og i min verden betyder det, at vinteren så småt er ved at være forbi og foråret venter lige om hjørnet. Det betyder selvfølgelig også fastelavnsboller – det er jo trods alt mad det handler om, og jeg har bagt disse her fastelavnsboller med creme et par gange i løbet af de sidste uger. Wienerbrødsfastelavnsboller med flødeskum, altså noget a la dem man køber i bagerbutikker, havde jeg til gengæld aldrig prøvet at lave før i søndags, hvor jeg kastede mig over projektet.

Det er altså ikke svært at lave wienerbrødsdej, men det kræver lidt tålmodighed. Når dejen først er lavet, skal der rulles tynde skiver koldt smør ind i den af tre omgang, og det bedste resultat får man, hvis man lader dejen hvile imellem hver gang. Til sidst rulles dejen ud til en firkant, som skæres i 12 nogenlunde lige store firkanter. Hjørnerne på firkanterne foldes ind under midten af hver bolle, som lægges med folderne nedad på en bageplade, på den måde får man en nogenlunde rund fstelavnsbolle. Bollerne bages ved 200 grader i ca. 10 minutter, til de er gyldne og gennembagte – herefter afkøles de på ovnens rist. Det er vigtigt at man bager bollerne i nogenlunde god tid inden man skal bruge dem, så de er helt kolde inden de fyldes med creme og flødeskum – ellers smelter det hele. Bollerne halveres forsigtigt og overbollerne lægges til side – de skal først bruges som låg til sidst.

En god klat hindbærmarmelade blev smurt ud på underbollerne, inden jeg sprøjtede en krans af flødeskum rundt i kanten. Det er nemmest af “bygge” bollerne op på denne her måde, så er flødekransen nemlig med til at holde på det øvrige fyld. Efter der var fyldt hindbær og fløde i bollerne kom jeg også en lille makron i hver hulning. Man bestemmer selvfølgelig selv hvad man vil fylde sine boller med, men jeg kan godt lide, at der er lidt crunch til at opveje alt det bløde fyld. Ovenpå makronen lagde jeg en god spsk flødecreme, lavet på en del letpisket flødeskum og en del kagecreme. Man kan både bruge hjemmelavet og færdigkøbt kagecreme, jeg brugte færdigkøbt forleden dag, men det er ikke spor svært at lave hjemmelavet creme. Dog skal man huske, at kagecreme også skal have tid til at køle, før man kan bruge det.

Til sidst lagde jeg overbollerne på som låg og sprøjtede en lille fløde-roset på som pynt. Alternativt kan man jo sigte lidt flormelis ud over bollerne eller pynte med en klat glasur, men da vi ikke er så meget til glasur i min familie nøjedes jeg med lidt flødeskum. Til gengæld kan man jo så pynte fløde-rosetten mere eller mindre festligt ved evt. at drysse med lidt glimmer eller krymmel, lægge et rødt bær øverst eller stikke lidt chokoladepynt i.

Hvis ikke man har tid til at bage fastelavnsboller selv, kan denne her variant laves i en turboudgave – I de fleste supermarkeder har de solgt frosne, ubagte fastelavnsboller i den sidste måneds tid. Det er wienerbrødsdej med creme indeni som man selv kan bage derhjemme. Bager man sådan en portion og lader dem blive helt kolde kan de fyldes og pyntes nøjagtig som disse her.

 

 

Jeg har ikke angivet mængder på fyldet i opskriften, da det jo er helt individuelt hvor meget eller lidt man vil komme i bollerne. Fyldet kan til gengæld varieres i det uendelige. Istedet for hindbær kan man, udover flødeskum og creme, fx tilsætte æblemos og makron, sveskemos, jordbærmarmelade, pistaciemarcipan, karamelsauce, blød nougat (gerne let smeltet så det kan smøres på bunden), chokoladesauce, Sarah Bernhardt creme eller frisk frugt fx bananskiver, jordbær eller hindbær.

Fastelavnsboller med flødeskum, creme og hindbær.

12-15 stk.

1 dl mælk

25 gr gær

Ca. 275 gr hvedemel

1/2 tsk salt

25 gr sukker

1 sammenpisket æg

125 gr koldt smør

Desuden – Fyld til bollerne, fx flødeskum, flødecreme, hindbærmarmelade og makroner mm..

Lun mælken og opløs gæren heri. Hvedemel, salt og sukker sigtes sammen og vendes i mælken sammen med ægget. Det hele røres godt sammen og æltes til en smidig dej. Dejen skal ikke hæves, men derimod rulles ud til et rektangel på ca. 1/2 cm tykkelse. Skær smørret i ultratynde skiver, det er nemmest med en ostehøvl eller kartoffelskræller, men en meget skarp kniv kan også bruges. Fordel smørret på 2/3 af rektanglet. Herefter skal rektanglet foldes sammen igen. Start med at folde dejstykket uden smør indover stykket med smør – så skulle 2/3 gerne være foldet sammen, så den sidste 1/3 med smør ligger tilbage. Fold den sidste 1/3 med smør over de to andre sammenfoldede stykker.

Gentag udrulningen til et rektangel og foldningen yderligere 3 gange, dog uden at komme smørskiver på. Det er på denne måde at de mange “lag” i wienerbrødsdejen dannes. Lad evt. dejen hvile 30 minutter mellem hver udrulning – det tager den bestemt ikke skade af.

Rul dejen ud til en firkant, ca. 1 cm høj og skær den i 12-15 kvadrater. Fold de fire hjørner ind under hvert kvadrat og læg bollerne med sammenfoldningerne nedad på en bageplade med bagepapir. Bag bollerne i ca. 10 minutter ved 200 grader, til de er gyldne og gennembagte. Lad bollerne køle helt af inden de halveres og fyldes.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)