Sådan en friskfanget rødspætte med persillesauce er nok noget af det bedste fisk jeg kan få, så da der var tilbud hos fiskehandleren forleden dag, måtte vi selvfølgelig have et par stykker med hjem til aftensmad. Allerbedst er det jo, når der bliver serveret nye, danske kartofler til og saucen er lavet på et kæmpe bundt friskhakket persille fra haven, men der går altså lige lidt tid endnu, inden vi kan få fingre i den slags delikatesser og menuen som den blev, var nu “heller ikke så ring’ endda”!

De færdigstegte rødspætter blev serveret på gammeldags manér med persillesauce og kogte, hvide kartofler. Lige inden servering fik fisk og kartofler et ekstra drys friskhakket persille, og desuden fik spætten selskab af en citronbåd og et drys havsalt. Så var den også i sit rette element.

Grønsager? Nej! Det hører sig altså bare ikke til med hverken dampet broccoli, bønner eller gulerodssalat til sådan en smørmør rødspætte, så persillen udgjorde dagens grønne indslag – og så kartoflerne selvfølgelig.

Stegt rødspætte med persillesauce.

2 friskfangede rødspætter, rensede og flåede

1 dl mel

salt og peber

smør og olie til stegning

Rødspætterne skylles fri for evt. rester af blod unden den kolde hane og duppes tørre med køkkenrulle. Skær et par lette ridser på den “nubrede” side med en skarp kniv, så fisken ikke “slår sig” under stegningen. Mel, salt og peber blandes i en dyb tallerken og spætterne vendes heri. Smør og olie varmes op i en stegepande og fiskene steges heri, 3-4 minutter på hver side, til de er lysebrune og møre.

Server med persillesauce, kartofler og citronsaft.

Persillesauce.

3 dl mælk

1 spsk hvedemel

1 lille klat smør

salt og peber

1 bundt friskhakket persille

Kom ca. 2,5 dl mælk i en gryde og varm det op. Imens rystes en meljævning af melet og resten af mælken. Når mælken koger jævnes saucen med meljævningen og der røres godt rundt. Ønskes en tykkere sauce kan man lave endnu en lille meljævning og tilsætte. Smelt en lille klat smør i saucen og smag til med salt og peber. Skyl og hak persillen og kom den i saucen lige inden servering.

NB. Dette her er ikke den traditionelle måde at lave opbagt sauce på, men det er så absolut den nemmeste. Til forskel fra almindelige opbagte saucer, der laves ved at smelte smør i en gryde og derefter tilsætte mel og sidenhen mælk under kraftig piskning, så kan denne her sauce med 100 % sikkerhed ikke klumpe – altså medmindre man ikke rører meljævningen i mælken, men bare hælder den i og derefter går sin vej 🙂

Den lille klat smør i saucen er egentlig ikke nødvendig og kan sagtens undværes, men der er jo smør i en opbagt sauce, så skal det smage “ægte” så tilsætter jeg den. Fordelen er til gengæld, at der slet ikke behøver tilsættes samme mængde smør, som til traditionel opbagt sauce.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)