Så er sidste omgang hveder kommet ud af ovnen, og det er blevet til en portion på ikke mindre end 48 stk. Jeg ved, at min mor kommer efter mig, men omvendt gider jeg heller ikke, hvis der ikke er nok. Nu er jeg HELT sikker på, at der er nok. Og så er der også til morgenmad de næste par dage – det er nemlig heller ikke så ringe.

Vores Store bededags aften bliver fejret, som sædvanligt, hos mine forældre, sammen med noget moster/onkel m.m. Sådan har vi efterhånden gjort i mange år og det er alle vist ret glade for. De varme hveder fungerer som  aftensmad med lækkert pålæg a la pølse og ostebord. Dertil øl, sodavand, kaffe, the eller vin og så et par hveder med lidt sødt på til dessert, så kan min store bededags aften ikke blive meget bedre.

Tidligere har vi altid købt hvederne hos bageren. Dels fordi jeg altid var på arbejde op til Store bededag, og dels fordi  jeg havde en ide om, at jeg alligevel ikke ville kunne bage dem lige så godt selv. Sidste år kastede jeg mig så alligevel over projektet, og de blev så gode, at vi holder os til hjemmebag for fremtiden. Desuden tror jeg også, at jeg holder mig til den samme opskrift i fremtiden, for det var da noget nær de lækreste og mest luftige hveder, jeg nogensinde har smagt. Udover de almindelige hveder, lavede jeg sidste år også en variant med kanel, hvilket var meget populært. I år har jeg dog nøjedes med at bage den almindelige variant, som selvfølgelig er med kardemomme, men skulle man have lyst til at prøve kanelversionen, så ligger den opskrift her.

Hveder med kardemomme.

ca. 24 stk.

100 gr smør
2,5 dl vand
2,5 dl mælk
50 gr gær
2 æg
2 tsk salt
2 spsk sukker
2 tsk stødt kardemomme
ca. 1 kg hvedemel

Smelt smørret og tilsæt vand og mælk. Rør gæren ud heri. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme. Til sidst æltes melet i og dejen æltes godt igennem. Lad dejen hæve minimum 1 time, men gerne længere. Slå dejen ned og form den til 25 boller, der stilles tæt sammen på en bageplade. Sæt et ildfast fad i bunden af ovnen (ovnen skal være slukket) og hæld kogende vand i. Sæt herefter pladen med hvederne i ovnen og lad dem efterhæve i dampen fra vandet i ca. 30 minutter. Når hvederne er hævet til dobbelt størrelse og er vokset sammen, tages de og bradepanden med vand ud af ovnen og ovnen varmes op til 200 grader. Herefter sættes hvederne tilbage i ovnen og bager ca 15-20 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. Hvederne afkøles og skæres herefter over og ristes gyldne i ovnen. Server med smør og/eller pålæg.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)