Der har været stille herinde i et par uger. Forår betyder jo som regel eksamen og jeg har terpet kemi de sidste 14 dage. Heldigvis har jeg kunnet sidde udenfor med noget af det, så jeg har bestemt nydt det gode vejr, vi har haft i pinsen. Men i dag klokken 9.48 helt præcist, var jeg til kemieksamen, og det gik fantastisk, så nu er det slut med eksamenslæsning. Skønt.
Selvom jeg ikke har blogget, har jeg stadig fået lavet noget lækker mad. Fx grillede vi sammen med 2 vennepar i pinsen, og jeg havde budt ind på desserten. Valget faldt på denne skønne sommerkage, som har været en succes alle de gange, jeg har lavet den. Jeg har dog ikke lavet den, siden jeg startede bloggen, så nu må jeg jo hellere få den omtalt i et indlæg.
Cremen ikke må blive for sød, idet den skal ovenpå den i forvejen søde kage og marengsbund. Dog skal man også være opmærksom på, at der skal frisk frugt ovenpå cremen og så synes jeg altså, det klæder cremen med en lille smule sødme og et strejf af vanille. Smag dig frem og find ud af hvor meget eller lidt sødme og vanillesmag din creme skal have – smag og behag kan jo ikke diskuteres.
Kagen blev anrettet i det fad den skulle serveres i. Min kage skulle jo transporteres, så jeg valgte et dybt fad, men ellers er det jo oplagt at bruge et fint kagefad. Herefter fordelte jeg cremen ovenpå kagen og tilsidst pyntede jeg med frisk frugt skåret i mundrette bider. Der er jo frit valg mht. frugt, og det har også lidt at gøre med sæson, men jeg bager primært tærten i sommermånederne, hvor jeg kan pynte den med friske jordbær og hindbær. For at få lidt farvespil imellem de røde bær, kommer jeg også tit blåbær eller blå vindruer på og sidst men ikke mindst, lidt grønt i form af kiwi i skiver eller grønne vindruer – lidt citronmelisseblade kan også gøre det. Hvis man ønsker lidt gult kan man tilføje nektariner eller ferskner i både.
Sommertærte med vanillecreme og frugt.
Ingredienser
- 250 gr blødt smør
- 200 gr sukker
- 4 æggeblommer
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk vanillesukker
- 2½ dl mælk
- 150 gr hvedemel
Marengs.
- 4 æggehvider
- 250 gr sukker
- 100 gr hasselnødder (grofthakkede)
Vanillecreme.
- 2½ dl piskefløde
- 4 dl creme fraiche
- 3 spsk sukker
- 2 tsk vanillesukker
- frisk frugt i mundrette bidder
Fremgangsmåde
- Smør og sukker røres lyst og skummende. Æggene tilsættes. Bagepulver, vanillesukker og mel sigtes sammen og røres i dejen skiftevis med mælken. Fordel dejen i en bradepande (ca 25 x 30 cm) foret med bagepapir. Bag kagen på ovnens nederste rille i 20-25 minutter ved 200 grader, til den er gylden og gennembagt.Imens røres æggehviderne helt stive. Sukker røres i de stive æggehvider og blandingen piskes til marengs. Tilsidst vendes de grofthakkede hasselnødder i marengsen. Tag kagen ud af ovnen og fordel marengs på toppen. Stil kagen tilbage i ovnen og bag den i ca. 30 minutter ved 200 grader, til marengslåget er gyldent og sprødt. Tag kagen ud igen og lad den afkøle 15 minutter i formen. Herefter tages kagen op af formen vha bagepapiret og stilles til afkøling på ovnristen.Pisk fløden til flødeskum og rør cremen sammen af flødeskum, creme fraiche, sukker og vanillesukker. Træk bagepapiret af kagebunden og sæt den på det fad den skal serveres på. Marengsen kan godt gå lidt i stykker, når papiret trækkes af, men det gør ikke noget. Marengsen bliver alligevel dækket af creme. Fordel vanillecremen overpå marengslaget og pynt til sidst med frisk frugt i mundrette bider. Lad gerne kagen trække et par timer inden servering, så marengs, vanillecreme og frugt kan nå at “sætte sig”.
Ej hvor dejligt med velovestået eksamensræs, ja så kan du nyde sommeren og sommermaden med god samvittighed. Lækker festkage og det er da vist også det rette ord for den festlige kage, god kombination! Ha en dejlig aften.
Monstercircus – Ja, det er skønt at det er overstået, så nu ligger der en dejlig lang sommer foran mig med masser af god mad og drikke. Kagen er rigtig lækker, så den kan jeg roligt anbefale dig 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Hvor lækkert – du kan det der med kaloriebomber. Det ser helt fantastisk ud.
Mange hilsen Charlotte
Charlotte – Ja, jeg gør det lidt i kager for tiden, men bare rolig, jeg har postet en opskrift på rugbrød i dag, så vi får også groft brød engang imellem 😉
Mange hilsner fra
Anne.
Så lækker en opskrift jeg efterhånden har lavet mange gange 😃 Jeg skal lave den til fødselsdag hvor vi bliver 30, hvor mange gange tænker du jeg skal gange opskriften op?
Camilla – Altså opskriften svarer jo til kage til 6 personer, så det logiske svar må være 5 stk 🙂 Når det så er sagt, så kan der være forskellige faktorer, der spiller ind. Jeg serverede oprindeligt kagen til dessert for 6 personer og der blev det hele spist, men det var også en kage- og dessertglad flok :). Spørgsmålet er jo, hvor kageglade folk er, og hvad de har fået at spise inden kagen. Så svaret må være 4-6 kager, afhængig af sult og hvor kageglade gæsterne er 🙂
Ville bunden kunne 2 dage i forvejen?
Vh Janni
Janni – Umiddelbart tror jeg ikke der er problemer. Har dog aldrig prøvet det. Den nederste bund kan i hvert fald godt, så måske skal du bare bage den helt færdig og gemme den i en plastikpose. På selve dagen kan du så lave marengsdejen, fordele den på den bagte kagebund, bage den og lade den køle af.
Mange hilsner fra
Anne.
Hej
Jeg vil også bage kagen(bunden) dagen før, men betyder det at jeg alligevel skal bage den ca 40 min. dagen før og så 15 min ekstra m marengs dagen efter?
Mvh Sara
Sara – Hvis du først vil lave selve kagen færdig med marengs osv dagen efter, så skal du sikre dig, at kagenbunden er helt gennembagt, inden du tager den ud af ovnen. Det tager nok en smule længere tid end 40 minutter, men tjek evt. ved at stikke en tandstikker eller lign. ned i midten af kagen og giv den så lidt længere tid, hvis der stadig sidder dej ved.
Sagen er den, at du godt kan risikere, at kagen falder sammen, hvis du bare tager den ud efter 40 minutter, uden at komme marengs på og sætte den tilbage i ovnen. Den er jo ikke nødvendigvis helt færdig. Og eftersom den ikke kommer tilbage i ovnen er det vigtigt, at den bliver bagt helt færdig på førstedagen 🙂
Kan man bage den i en springler form
Medina – Ja, det er jeg da sikker på, at man godt kan. En form er jo en form og det gør vel ikke den store forskel om kagen er rund eller firkantet 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Har lavet den flere gange og den smager mums men har ikke prøver i en springler form. Tænker om bunden ville være for tyk?? Og skal jeg bruge bagepapir til den?!
Medina – Nu ved jeg jo ikke lige, hvor stor din springform er, men hvis bunden bliver lidt tykkere end den plejer, kan du jo bare bage den lidt længere tid i ovnen. En god tommelfingerregel er, at stikke i bunden med et lille træspyd eller lignende, når du tror den er ved at være færdig. Hvis ikke der sidder rå dej på træspyddet, så er bunden færdig. Hvis der sidder rå dej, må den have lidt længere tid i ovnen. Jeg ville nok bruge bagepapir, selvom du bruger en springform – det er så træls med en kage, der ikke kan komme ud af formen 🙂
Mange hilsner fra
Anne.
Vil prøve at lave denne lækre kage 🙂
Men lige et spørgsmål: Du skriver at den er til 6-8 personer – og at du bruger en form der er 30×40 – kan det passe? Det må blive et godt stort stykke til hver 🙂
Diana – Hehe, jeg kan jo lige så godt indrømme, at vi var 6 pers. og vi spiste hele kagen 😉 Nogle tog 2 stk – andre 3 stk. – men det var også en ualmindeligt kageglad flok 😀
Måske skal du lige moderere opskriften, hvis I er knap så kageglade 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Hej 🙂
Jeg vil prøve og lave kagen I dag, til nytårsaften I morgen. Jeg har dog lige nogle spørgsmål.
Vi er kun 3 personer, så for at kagen ikke bliver alt for stor, kunne jeg så evt. lave halvdelen og komme det I en springform?
Har du erfaring med, at pensle chokolade imellem kagebunden og marengsen eller kan man ikke det, når den skal ind I ovnen igen, for at bage marengsen? 🙂
Camilla – Hejsa 🙂
Jeg tror sagtens at du kan halvere mængden og bage det i en springform – måske skal du lige tjekke bagetiden, men prøv evt. med en tandstikker og hvis der sidder dej ved, skal kagen have lidt mere tid i ovnen. Jeg har ikke prøvet at pensle med chokolade – egentlig tror jeg, det vil blive “for meget”, når der yderligere bliver tilsat chokolade til både den søde kagebund og marengsen, men jeg kan godt følge dig, for det er jo nææææsten princippet i en jordbærkage, som er penslet med chokolade – jeg tror bare, det bliver lidt sødt, når man også har marengs-elementet. Desuden tror jeg simpelthen ikke et lag tyndt penslet chokolade kan tåle en tur i ovnen uden af brænde og det smager i hvert fald ikke godt.
Til gengæld tror jeg, det vil være rigtig lækkert at pynte kagen med chokolade ovenpå frugten – enten som små chokoladeknapper eller bare grofthakket og drysset ud til sidst. Skal det være rigtig fint, og det skal det jo i morgen, kunne man også smelte lidt chokolade, komme det i en frysepose og så sprøjte det ud ovenpå frugten i et fint mønster eller gitter 🙂
Rigtig godt nytår til dig 🙂
Hej Anne,
Mange tak for din skønne blog med masser af opskrifter. Virkelig dejligt at have både desserter og alm. mad samlet!
Jeg er på jagt efter en form for tærte med frugter/bær. Men så faldt jeg over denne opskrift, og tror jeg vil kaste mig ud i den.
Kan se du i bunden foreslår noget med mazarinkage og chokolade – dog er mazarinkage udelukket grundet kræsenhed 😉 Men mit spørgsmål er, om det ville gøre noget godt for kagen, hvis man penslede på marengsen inden cremen og bærrene kommer på?
Ellers – hvis jeg laver tærtedej og pensler med chokolade, hvad vil du så foreslå at putter på inden bærrene? Hvis det ikke skal være for tungt – vaniliecreme, ganache af en art eller den creme, som der er her i opskriften?
Håber ikke det er for uoverskuelige spørgsmål – men jeg kan ikke helt selv knække koden.
Mange kærlige hilsen
Eline
Eline – Jeg er ikke helt sikker på, om jeg har forstået det korrekt, men spørger du, om du kan pensle kagen med chokolade, inden du kommer marengs på? For hvis det er tilfældet, vil jeg nok ikke anbefale det, da marengsen skal i ovnen og bages, hvilket jeg ikke er sikker på, at chokoladen kan tåle 🙂 Hvis du laver tærtedej og pensler med chokolade, så ville jeg nok anbefale en vanillecreme med fløde, som man også bruger til jordbærkager og lignende – det smager skønt sammen med chokolade og bær 😀
https://www.madenimitliv.dk/2016/04/jordbaerkage-med-floedecreme-og-mazarinbund.html
Håber du kan bruge mine svar 😀
Mange hilsner fra
Anne.
Har lige bagt den lækre kage til fødselsdag i morgen, men desværre tror jeg, den er faldet sammen… kan det være, fordi jeg har rørt den i røremaskine? Har gjort alt, som det står, men rørt mel skiftevis i med mælken i røremaskinen. Vh Susann
Susann – Umiddelbart burde det ikke have noget at sige, at du har brugt en røremaskine, så jeg tænker nærmere, at du måske har taget kagen for tidligt ud af ovnen. Hvis den ikke har været helt gennembagt, så kan man godt risikere, at den falder sammen. Håber det alligevel blev til fødselsdagskage 🙂
Hej!
Jeg overvejer, at lave kagen til en fest, hvor vi inden skal have buffet med masser af mad. Vi bliver 20 personer. Hvis jeg tre dobler opskriften, kan den så være i en alm. bradepande, eller skal jeg nøjes med en dobbeltortion og vil der så være nok?
Mvh. Jenny
Jenny – Jeg vil umiddelbart mene, at en tredobbelt portion vil være rigeligt og også godt vil kunne være i en almindelig bradepande, men da bradepander og bageplader kan være af skiftende størrelse, skal du lige vurdere, om dine evt. er store eller små. Vi har fx en ovn fra Siemens og mine bageplader/bradepander er meget mindre end mine forældres, som har en ældre ovn fra Bosch. Husk også lige at være opmærksom på, at det kan være, at kagebunden skal have lidt længere tid i ovnen, når der laves 3-dobbelt portion – tjek evt. med et lille træspyd i midten, om den er færdigbagt 🙂
Mange hilsner fra
Anne-Kathrine
Nu er det første gang jeg prøver denne opskrift, men er det meningen, at kagen ikke hæver meget? Synes slet ikke den hæver, og er ærgerlig over at jeg ikke fordoblede opskriften 🙁 min bradepande har ellers de samme mål
Margrethe – Selve kagebunden hæver ikke så meget, men bagefter kommer der jo marengsmasse, så creme og til sidst frugt, så selve kagebunden udgør jo kun ca 1/4 af kagens højde 😀
Hejsa – skal holde fødselsdag lørdag så tror jeg vil prøve at lave kagen. Denlyder ihvertfald lækker. Er det korrekt forstået, at kagen faktisk bliver bagt næsten 1 time?
Kh Anette
Anette – Det er helt korrekt forstået – først skal den nederste kagebund jo bages og derefter marengslaget 😀
Hej,
Kan man undvære nødderne, eller gør de noget for konsistensen i marengsen? 🙂
Hilsen Charlotte
Charlotte – Uden nødder bliver det et klassisk marengslag – ligesom man kender det fra eksempelvis Bedstefars skæg kagen. Med nødder bliver det til fragilité. Man kan lave det både med og uden nødder, men det er klart, at nødderne giver lidt ekstra at tygge på 🙂
Hejsa
Kan bunden fryses når den er lavet?
Mvh Vicki
Vicki – Jeg har ikke prøvet at fryse bunden, men umiddelbart vil jeg ikke anbefale det. Der er jo marengs på toppen og det mister sin sprødhed og bliver blødt og trist, hvis du fryser det. Desuden kan du risikere, at det bliver helt vådt ved optøningen, så mit umiddelbare svar må være – nej 🙂
Jeg har bagt i en form med målene 25×30 jf. opskriften, men marengsen fylder voldsomt meget og blev ikke sprød på 30 min. Passer målene?
Lone – Ja, målene passer 🙂 Marengslåget skal ikke blive sprødt hele vejen igennem, men det skal selvfølgelig blive sprødt på toppen, hvilket burde kunne lade sig gøre på 30 minutter. Marengsen vil selvfølgelig udvide sig under bagningen, men jeg kan ikke rigtigt forstå, hvordan 4 æggehvider kan komme til at fylde voldsomt meget i en form på 25 x 30 cm. Har du måske brugt nogle meget store æggehvider? 🙂