Sommertærte med vaniljecreme, marengs og frugt.

52 kommentarer
Desserter, Kager, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Frugttærte, festtærte og Den store sommerkage. Kært barn har mange navne, men herhjemme hedder kagen sommertærte med vaniljecreme, marengs og frugt. Og der er da også tale om en rigtig sommerkage, som pyntes med frugt og masser af lækre sommerbær, og som er helt oplagt at servere til sommerens mange, skønne fester.

Se også – Jordbærkage med creme I Pandekage-kage med hindbær I Pavlova med flødeskum

Sommertærte med friske bær.

En sommertærte bages i et ildfast fad og med lidt god vilje kan man faktisk godt kalde den for “en pimpet” bradepandekage”. Sommertærten kan nemlig uden problemer laves i en bradepande (dobbelt portion af nedenstående opskrift), hvilket gør den oplagt at lave til rigtig mange mennesker. Perfekt til konfirmationer, studenterfester, runde fødselsdage, bryllupper mm.

Når kagen er færdigbagt, ser den måske ikke ud af alverden. Men når først den er pyntet med vaniljecreme og masser af smukt, anrettede frugter og bær, så er det en helt anden sag. Og så har kagen desuden den store fordel, at den helst skal stå og “sætte sig” i et par timer inden servering. Der er derfor ingen problemer i at lave den i god tid.

Tip! Se også mine bedste tips til variationer af sommertærten under opskriften. 

4.86 fra 14 stemmer

Sommertærte med vaniljecreme og frugt.

Samlet tid1 t 20 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 250 gr blødt smør
  • 200 gr sukker
  • 4 æggeblommer
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 150 gr hvedemel
  • dl mælk

Marengstop.

  • 4 æggehvider
  • 250 gr sukker
  • 100 gr hasselnødder (grofthakkede)

Vaniljecreme.

  • dl piskefløde
  • 4 dl creme fraiche
  • 3 spsk sukker
  • 2 spsk vaniljesukker
  • bær og frisk frugt i mundrette stykker

Fremgangsmåde

  • Kom blødt smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt.
  • Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk grundigt imellem hvert.
  • Sigt bagepulver, vaniljesukker og hvedemel sammen og rør det i dejen skiftevis med mælken.
  • Fordel dejen i en ildfast form (ca 25 x 30 cm) foret med bagepapir.
  • Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 20-25 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.

Marengstop

  • Kom æggehviderne i en skål og pisk dem stive.
  • Tilsæt sukker til æggehviderne og pisk til en blød marengs.
  • Til sidst vendes de grofthakkede hasselnødder i marengsen.
  • Tag kagen ud af ovnen og fordel marengsmassen på toppen.
  • Sæt kagen tilbage i ovnen og bag den ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i yderligere 25-30 minutter, indtil marengslåget er gyldent og sprødt på overfladen.
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den afkøle på bageristen.

Vaniljecreme

  • Pisk fløden til skum og vend den sammen med creme fraiche, sukker og vaniljesukker efter smag.
  • Træk bagepapiret af kagebunden og placer den på et fad. Marengsen kan godt gå lidt i stykker, når papiret trækkes af, men det gør ikke noget, da kagen skal dækkes af creme og frugt.
  • Fordel vaniljecremen på kagen og pynt med frisk frugt på toppen.
  • Kagen må meget gerne "sætte sig" et par timer inden servering. Den er dog bedst, samme dag som den er bagt. Kagen er ikke fryseegnet.

Variationer af sommertærten.

Der er selvfølgelig helt frit valg mht. frugter og bær, når kagen skal pyntes. Men ofte har det jo lidt at gøre med sæson. Jeg bager primært tærten i sommermånederne, hvor jeg kan pynte med friske jordbær og hindbær.

For at få lidt farvespil imellem de røde bær, kommer jeg også tit blåbær eller blå vindruer på. Og sidst men ikke mindst lidt grønt i form af kiwi i skiver eller grønne vindruer. Citronmelisseblade eller mynteblade kan også gøre det. Og hvis man ønsker lidt gult, kan man tilføje nektariner, abrikoser eller ferskner i både.

Cremen må endelig ikke blive alt for sød, da marengsbunden i sig selv også er ret sød. Dog skal man også være opmærksom på, hvilke former for frugter og bær, man har valgt. Og bruger man syrlige frugter, så kan det være, der skal lidt ekstra sødme til i cremen. Mit bedste bud er derfor, at man smager sig frem og så selv justerer sødmen i vaniljecremen. Smag og behag kan jo ikke diskuteres.

52 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Monsterscircus
10 år siden

Ej hvor dejligt med velovestået eksamensræs, ja så kan du nyde sommeren og sommermaden med god samvittighed. Lækker festkage og det er da vist også det rette ord for den festlige kage, god kombination! Ha en dejlig aften.

Charlotte
10 år siden

Hvor lækkert – du kan det der med kaloriebomber. Det ser helt fantastisk ud.
Mange hilsen Charlotte

Camilla
2 år siden
Svar  LaTascha

Så lækker en opskrift jeg efterhånden har lavet mange gange 😃 Jeg skal lave den til fødselsdag hvor vi bliver 30, hvor mange gange tænker du jeg skal gange opskriften op?

Janni
10 år siden

Ville bunden kunne 2 dage i forvejen?
Vh Janni

Sara
3 år siden
Svar  LaTascha

Hej

Jeg vil også bage kagen(bunden) dagen før, men betyder det at jeg alligevel skal bage den ca 40 min. dagen før og så 15 min ekstra m marengs dagen efter?

Mvh Sara

Medina
8 år siden

Kan man bage den i en springler form

Medina
8 år siden

Har lavet den flere gange og den smager mums men har ikke prøver i en springler form. Tænker om bunden ville være for tyk?? Og skal jeg bruge bagepapir til den?!

Diana
8 år siden

Vil prøve at lave denne lækre kage 🙂
Men lige et spørgsmål: Du skriver at den er til 6-8 personer – og at du bruger en form der er 30×40 – kan det passe? Det må blive et godt stort stykke til hver 🙂

Camilla
8 år siden

Hej 🙂

Jeg vil prøve og lave kagen I dag, til nytårsaften I morgen. Jeg har dog lige nogle spørgsmål.

Vi er kun 3 personer, så for at kagen ikke bliver alt for stor, kunne jeg så evt. lave halvdelen og komme det I en springform?
Har du erfaring med, at pensle chokolade imellem kagebunden og marengsen eller kan man ikke det, når den skal ind I ovnen igen, for at bage marengsen? 🙂

Eline
6 år siden

Hej Anne,
Mange tak for din skønne blog med masser af opskrifter. Virkelig dejligt at have både desserter og alm. mad samlet!
Jeg er på jagt efter en form for tærte med frugter/bær. Men så faldt jeg over denne opskrift, og tror jeg vil kaste mig ud i den.

Kan se du i bunden foreslår noget med mazarinkage og chokolade – dog er mazarinkage udelukket grundet kræsenhed 😉 Men mit spørgsmål er, om det ville gøre noget godt for kagen, hvis man penslede på marengsen inden cremen og bærrene kommer på?

Ellers – hvis jeg laver tærtedej og pensler med chokolade, hvad vil du så foreslå at putter på inden bærrene? Hvis det ikke skal være for tungt – vaniliecreme, ganache af en art eller den creme, som der er her i opskriften?

Håber ikke det er for uoverskuelige spørgsmål – men jeg kan ikke helt selv knække koden.

Mange kærlige hilsen
Eline

Susann
5 år siden

Har lige bagt den lækre kage til fødselsdag i morgen, men desværre tror jeg, den er faldet sammen… kan det være, fordi jeg har rørt den i røremaskine? Har gjort alt, som det står, men rørt mel skiftevis i med mælken i røremaskinen. Vh Susann

Jenny
5 år siden

Hej!
Jeg overvejer, at lave kagen til en fest, hvor vi inden skal have buffet med masser af mad. Vi bliver 20 personer. Hvis jeg tre dobler opskriften, kan den så være i en alm. bradepande, eller skal jeg nøjes med en dobbeltortion og vil der så være nok?

Mvh. Jenny

Margrethe
4 år siden

Nu er det første gang jeg prøver denne opskrift, men er det meningen, at kagen ikke hæver meget? Synes slet ikke den hæver, og er ærgerlig over at jeg ikke fordoblede opskriften 🙁 min bradepande har ellers de samme mål

Anette
4 år siden

Hejsa – skal holde fødselsdag lørdag så tror jeg vil prøve at lave kagen. Denlyder ihvertfald lækker. Er det korrekt forstået, at kagen faktisk bliver bagt næsten 1 time?
Kh Anette

Charlotte
3 år siden

Hej,

Kan man undvære nødderne, eller gør de noget for konsistensen i marengsen? 🙂

Hilsen Charlotte

Vicki Halvorsen
3 år siden

Hejsa
Kan bunden fryses når den er lavet?
Mvh Vicki

Lone
2 år siden

Jeg har bagt i en form med målene 25×30 jf. opskriften, men marengsen fylder voldsomt meget og blev ikke sprød på 30 min. Passer målene?

Aneta Luro
1 år siden

Hejsa.. hvis jeg gerne vil lave kagen i en stor (fra en ældre ovn) bageplade, skal jeg så gange opskriften med 2 eller 3?
Mvh Aneta

Chai
1 år siden

Tænker du at man umiddelbart kan skifte mel ud med rismel/mandelmel uden problemer :)?

Lou Klercke Djurhuus
1 år siden

Hej Anne-Kathrine.

Nu har jeg prøvet at lave din opskrift 2 gange og min marengs bliver aldrig sprød, men kun gyldenbrun? Jeg har den på nederste rille hele vejen igennem, men kan stadig kun have kage i ovnen i 22-24 min. Ellers så bliver den brændt. Hvad tænker du at jeg gør forkert?

Alice Andersen
1 år siden

Hvor mange timer i forvejen kan man lave kagen? og hvor længe kan den færdige kage tåle at stå i køleskabet .
Vh Alice

Emily
1 år siden

Hejsa

Jeg faldt lige over opskriften, som ser super lækker ud!
Jeg tænkte på, om man kan bage kagen med marengs på to dage inden, man kommer vannilecreme og bær på?

Hilsen Emily

Susanne
6 måneder siden

Hej Anne.

Jeg skal lave kagen i dobbelt str. skal bagetiden også dobles op og er graderne de samme?

Heidi
6 måneder siden

Hej Anne – på opskriften ift. portioner står der til 12 personer. Svarer det til målet 25 x 30 cm? Jeg vil lave kagen x 3 (32 personer). På forhånd mange tak:-) Vh. Heidi

Didde
5 måneder siden

Hej.
Jeg er løbet tør for sukker til marengslåget – kan jeg bruge flormelis istedet??

Vh Didde

Vibekr
3 måneder siden

Kan jeg købe færdig marengs bund?

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge.
OBS. Indkøbslisten findes kun i nyhedsbrevet.

Fornavn(Required)