Frugttærte, festtærte og Den store sommerkage. Kært barn har mange navne, men herhjemme hedder kagen sommertærte med vaniljecreme, marengs og frugt. Og der er da også tale om en rigtig sommerkage, som pyntes med frugt og masser af lækre sommerbær, og som er helt oplagt at servere til sommerens mange, skønne fester.

Se også – Jordbærkage med creme I Pandekage-kage med hindbær I Pavlova med flødeskum

Sommertærte med friske bær.

En sommertærte bages i et ildfast fad og med lidt god vilje kan man faktisk godt kalde den for “en pimpet” bradepandekage”. Sommertærten kan nemlig uden problemer laves i en bradepande (dobbelt portion af nedenstående opskrift), hvilket gør den oplagt at lave til rigtig mange mennesker. Perfekt til konfirmationer, studenterfester, runde fødselsdage, bryllupper mm.

Når kagen er færdigbagt, ser den måske ikke ud af alverden. Men når først den er pyntet med vaniljecreme og masser af smukt, anrettede frugter og bær, så er det en helt anden sag. Og så har kagen desuden den store fordel, at den helst skal stå og “sætte sig” i et par timer inden servering. Der er derfor ingen problemer i at lave den i god tid.

Tip! Se også mine bedste tips til variationer af sommertærten under opskriften. 

Print opskrift Pin opskrift
5 fra 7 stemmer

Sommertærte med vaniljecreme og frugt.

Samlet tid1 t 20 min
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • 250 gr blødt smør
  • 200 gr sukker
  • 4 æggeblommer
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 150 gr hvedemel
  • dl mælk

Marengstop.

  • 4 æggehvider
  • 250 gr sukker
  • 100 gr hasselnødder (grofthakkede)

Vaniljecreme.

  • dl piskefløde
  • 4 dl creme fraiche
  • 3 spsk sukker
  • 2 spsk vaniljesukker
  • bær og frisk frugt i mundrette stykker

Fremgangsmåde

  • Kom blødt smør og sukker i en skål og pisk det lyst og luftigt.
  • Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk grundigt imellem hvert.
  • Sigt bagepulver, vaniljesukker og hvedemel sammen og rør det i dejen skiftevis med mælken.
  • Fordel dejen i en ildfast form (ca 25 x 30 cm) foret med bagepapir.
  • Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i 20-25 minutter, indtil den er gylden og gennembagt.

Marengstop

  • Kom æggehviderne i en skål og pisk dem stive.
  • Tilsæt sukker til æggehviderne og pisk til en blød marengs.
  • Til sidst vendes de grofthakkede hasselnødder i marengsen.
  • Tag kagen ud af ovnen og fordel marengsmassen på toppen.
  • Sæt kagen tilbage i ovnen og bag den ved 200 °C (alm. ovnfunktion) i yderligere 25-30 minutter, indtil marengslåget er gyldent og sprødt på overfladen.
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den afkøle på bageristen.

Vaniljecreme

  • Pisk fløden til skum og vend den sammen med creme fraiche, sukker og vaniljesukker efter smag.
  • Træk bagepapiret af kagebunden og placer den på et fad. Marengsen kan godt gå lidt i stykker, når papiret trækkes af, men det gør ikke noget, da kagen skal dækkes af creme og frugt.
  • Fordel vaniljecremen på kagen og pynt med frisk frugt på toppen.
  • Kagen må meget gerne "sætte sig" et par timer inden servering. Den er dog bedst, samme dag som den er bagt. Kagen er ikke fryseegnet.

Variationer af sommertærten.

Der er selvfølgelig helt frit valg mht. frugter og bær, når kagen skal pyntes. Men ofte har det jo lidt at gøre med sæson. Jeg bager primært tærten i sommermånederne, hvor jeg kan pynte med friske jordbær og hindbær.

For at få lidt farvespil imellem de røde bær, kommer jeg også tit blåbær eller blå vindruer på. Og sidst men ikke mindst lidt grønt i form af kiwi i skiver eller grønne vindruer. Citronmelisseblade eller mynteblade kan også gøre det. Og hvis man ønsker lidt gult, kan man tilføje nektariner, abrikoser eller ferskner i både.

Cremen må endelig ikke blive alt for sød, da marengsbunden i sig selv også er ret sød. Dog skal man også være opmærksom på, hvilke former for frugter og bær, man har valgt. Og bruger man syrlige frugter, så kan det være, der skal lidt ekstra sødme til i cremen. Mit bedste bud er derfor, at man smager sig frem og så selv justerer sødmen i vaniljecremen. Smag og behag kan jo ikke diskuteres.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)