Det er godt nok ikke sol og varme vi har haft mest af på det sidste. Faktisk har jeg reddet mig en let sommerforkølelse, så jeg ligger her på sofaen med min dyne, bevæbnet med en ordenlig stak madblade, computeren og piratos, mens det øser ned udenfor – men er det på en eller anden måde ikke bare typisk dansk sommer, som vi er vant til det? Vi ved jo, at på et eller andet tidspunk vender det og så kommer solen frem igen, selvom jeg da ærligt skal indrømme, at jeg studsede lidt, da jeg hørte i radioen, at temperaturen nogle steder var målt helt ned til 1 grad natten til fredag. Altså vi er jo trods alt i juni måned, så man kan vel i det mindste forvente, at der ikke ligger rimfrost i græsset, når man kører på arbejde om morgenen!

På trods af at vi ikke er ved at smelte, og nok nærmere har brug for noget varmt at drikke fremfor noget koldt, lavede jeg alligevel en portion iste forleden aften. Og ovenpå min succes med fersken iste sidste år, ville jeg denne gang prøve en variant med hyldeblomst.

Bagerst i haven har vi en lille bitte hyldebusk. Den giver ikke særlig meget og slet ikke nok til at lave en portion hyldeblomstsaft, men til dette her formål skulle jeg kun bruge en enkelt klase blomster. Der er rigeligt smag i en enkelt klase til at give smag til en liter kold te. Hyldeblomster har jo en temmelig parfumeret og ret sød smag, så for at få lidt balance i tingene bestemte jeg mig for også at tilsætte isteen lidt citron.

En liter sort te blev brygget og trak i ca 10 minutter. Alle slags te kan bruges – fx grøn, hvid eller sort, men det er vigtigt at teen er temmelig smagsneutral, hvis man selv ønsker at tilsætte smag, fx hyldeblomst som her. Desuden er det vigtigt at teen trækker længe nok, idet kold te smager knap så kraftigt som varm te, men omvendt må den færdige te heller ikke blive bitter – tjek evt. på pakken hvor længe det anbefales at lade teen trække. Hyldeblomster, 1 økologisk citron i skiver og 4 spsk sukker kom i en kande, hvorefter den varme te blev hældt over. Jeg rørte rundt med en ske til sukkeret var opløst, hvorefter teen kølede i kanden på køkkenbordet.

Den afkølede iste blev hældt gennem en sigte, så hyldeblomsterne og citronskiverne blev siet fra. Herefter blev den hældt på en ren kande og stillet i køleskabet til den var iskold, inden den blev serveret i høje glas med isterninger, citronskiver og friske mynteblade. Hvis man ønsker sin iste lidt sødere, kan man smage den til med lidt ekstra sukker efter blomster og citron er sigtet fra. En skøn tørstslukker på en varm sommerdag, og dem satser jeg altså på, at der snart kommer nogle af.

 

 

Ønsker man at lave iste med hyldeblomst efter hylden er afblomstret kan man bare tilsætte en sjat færdiglavet hyldeblomstsaft og så regulere sukkermængden herefter.

Iste med hyldeblomst og citron.

1 Liter

1 liter frisklavet sort te

1 klase hyldeblomster

1 økologisk citron, skåret i skiver

3-4 spsk rørsukker

Kom hyldeblomster, citronskiver og sukker i en kande der kan tåle varme. Hæld den varme te i kanden og rør rundt til sukkeret er opløst. Lad hyldeblomster og citron trække i kanden mens teen afkøler. Når teen er afkølet sies hyldeblomster og citronskiver fra vha en sigte og isteen hældes på en flaske eller kande. Smag isteen til, måske skal den sødes lidt mere, og stil den i køleskabet. Server teen iskold med isterninger, citronskiver og evt. frisk mynte.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)