Jeg spiser ikke rigtigt chips. Faktisk siger de mig ikke så meget efter jeg fik en omgang influenza engang. Egentlig blev jeg jo ikke syg pga chips, men kender I det, at hvis man er blevet meget dårlig, kan der være en eller anden specifik madvare man ikke kan spise mere? – nogle gange går det over efter nogen tid, andre gange varer det vist hele livet.

Sådan har jeg altså fået det med chips, og jeg spiser dem meget sjældent. Til gengæld er jeg vild med rodfrugtchips (undtagen dem med kartoffel), og køber indimellem en pose økologiske i Fakta til 12 kr. De smager skønt, men desværre består halvdelen af posens indhold af kartoffelchips, og selve rodfrugtchipsene er næsten altid halvmaste fordi rodfrugterne åbenbart er lidt skrøbelige.

Men i USA kan de lave chips af rodfrugter. I det hele taget kan de et eller andet med rodfrugter derovre, hvilket vi da også fik beviser for i New York. I anledning af sommeren og BBQ sæsonen havde stort set samtlige restauranter og burgerbarer, inkl. Burger King og Mac Donalds fx sweet potato fries på menuen – uhhh de var gode.

Derfor kom jeg selvfølgelig også i tanker om sweet potato chips. For et land hvor der er fokus på rodfrugter, og som desuden har chipsafdelinger på størrelse med en mindre Nettobutik, og fører både grønne, røde og blå tortillachips, måtte jo også nødvendigvis have et marked for rodfrugtchips. Og det skal jeg da lige love for at der var. Der var sååå mange slags – store og små poser, blandede poser og poser hvor der kun var én variant i. Jeg elsker rødbedechips og sød kartoffelchips. Sødmen blandet med saltet er genial. Desuden var chipsene på magisk vis også hele i poserne derover, og selvfølgelig var jeg nødt til at købe nogle poser med hjem.

De er dog ved at være udryddet nu, men inspireret af den amerikanske madblog “Noble Pig” kom jeg i tanker om, at jeg da bare kunne lave mine egne chips af søde kartofler. Som sagt så gjort, og mine hjemmelavede chips blev mindst lige så gode som dem jeg havde købt, så nu er der ingen grund til, at jeg køber knuste rodfrugtchips i Fakta længere – det er meget bedre at lave dem selv, og så er det oven i købet nemt. Som det kan ses på billedet af de amerikanske chips herunder, så er det ikke engang fordi der er den store forskel rent udseendesmæssigt.

Jeg lavede en pæn portion, for det kan man lige så godt når man alligevel er igang. Det er så nemt og kræver kun to ingredienser, nemlig søde kartofler og havsalt. Man kan også spraye sine chips med lidt olie inden de kommer i ovnen, men det er faktisk ikke nødvendigt, og de skal nok blive sprøde alligevel. Chipsene kan sagtens gemmes i en lufttæt beholder, men skulle uheldet være ude og chipsene blive bløde, så bliver de sprøde igen efter et par minutter i ovnen.

 

 

Chips af søde kartofler.

3 store søde kartofler

Havsalt.

Skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver på et mandolinjern eller med en skarp kniv. Fordel kartoffelskiverne på bageplader beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter, til chipsene er gyldne i kanten og sprøde. Drys de varme chips med havsalt, og lad dem køle af inden de serveres.

Gider man ikke bruge ovnen kan chipsene også tilberedes i microovnen. Fordel kartoffelskiverne i et fad og giv dem 3-4 minutter. Herefter vendes skiverne og får 3-4 minutter på den anden side, inden de drysses med salt og afkøles. Vær opmærksom på, at der er forskel på microovne, så hold øje med chipsene. Husk også, at selvom de måske virker lidt bløde når de kommer ud, så bliver de sprøde når de køler af. Bliver de ikke sprøde har de ikke fået tid nok i ovnen og må have lidt længere 🙂

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)