Det er sjældent vi spiser flødeskumskager herhjemme. For det første er jeg ikke heeeelt vild med flødeskum. For det andet synes jeg simpelthen, kvaliteten på dem man kan købe i uhyggeligt mange tilfælde er for dårlig – hvilket jo nok skyldes at man efterhånden ofte er nødt til at nøjes med kager fra supermarkeds-bagerierne, fordi de små bagerier lukker. Desuden matcher den dårlige kvalitet meget sjældent prisen, så man betaler overpris for et produkt, som man i realiteten ikke engang er tilfreds med. Resultatet er altså, at man enten må undvære, eller køre meget langt for at finde en god bager, hvor pris og kvalitet rent faktisk hænger sammen.

Men for  nogle dage siden bagte jeg en ordentlig portion hindbærsnitter, og da jeg havde skåret mørdej ud i rektangler, bestemte jeg mig for at bruge de afskårne dejstykker til at lave en portion medaljer. Dejstykkerne blev samlet i en klump og rullet ud på bordet, hvorefter jeg stak cirkler ud med et glas. Jeg fik 8 cirkler med en diameter på ca. 6 cm af dejresten, hvilket svarer til 4 færdige flødemedaljer.

Bundende blev penslet med mørk chokolade. Chokoladen bevirker at bundende holder sig sprøde og ikke bliver bløde, når der kommer marmelade, flødecreme og flødeskum på, men vil man hellere have en let fugtig bund, udelader man chokoladen. I stedet for at pensle de afkølede kager med chokolade kan man lægge et par chokoladeknapper på hver enkelt bund, når de kommer ud af ovnen. Når chokoladen er smeltet, smørres den forsigtigt ud med en kniv og kagerne afkøles herefter på ovnristen til chokoladen er stivnet. Når chokoladen er stivnet, kan man lægge en skefuld hindbærmarmelade på hver bund.

En god portion fløde piskes til blødt skum. Den ene halvdel kommes i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjtes ud i cirkler rundt om hindbærmarmeladen. Husk at der skal være et hul i midten af hver flødecirkel, hvor flødecremen kan lægges i. Pas på med at sprøjte fløderingen alt for tæt på kanten – den skal nok komme ud til kanten, når kagelåget trykkes øverst på kagen til sidst. Har man ikke en sprøjtepose kommes fløden i en almindelig frysepose med eller uden stjernetyl.

Den anden halvdel af flødeskummet vendes sammen med gul kagecreme, enten færdigkøbt pulver der piskes med mælk og smages til med ekstra vanillepulver eller hjemmekogt vanillecreme, i forholdet 1:1. Det er i øvrigt samme creme der bruges til othellolagkage, og hvis man selv vil koge cremen, ligger der en god opskrift her. Flødecremen kommes i en sprøjtepose/frysepose og sprøjtes i midten af hver flødecirkel. Alternativt kan man sagtens komme cremen i kagerne med en lille theske.

De resterende 4 mørdejscirkler, som skal fungere som låg, pyntes med hvid eller brun glasur, inden de lægges ovenpå fløde/cremelaget. Giv hvert låg et LET pres så det sidder fast, og flødeskummet når ud til bundens kant. Sprøjt en lille fløderoset på hvert låg og pynt evt. med lidt sprinkles, finthakkede nødder, et jordbær, revet chokolade eller lign. Og så er det ellers tid til at guffe hjemmelavede kager til en brøkdel af prisen og med maksimum smag.

 

 

Note. Da jeg lavede medaljerne af en rest mørdej fra en portion hindbærsnitter, skriver jeg istedet opskriften på en halv portion sød mørdej – portionen svarer ca til 8 cirkler eller 4 færdige medaljer.

Flødemedaljer med  hindbær og creme.

4 stk.

75 gr hvedemel

40 gr flormelis

50 gr smør

1/2 tsk vanillepulver

1 æggeblomme

Desuden :

4 spsk smeltet chokolade

4 tsk hindbærmarmelade

2 dl flødeskum

1-2 dl flødecreme, afhængig af smag og behag

glasur til pynt

Bland hvedemel og flormelis i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt vanillepulver og saml dejen med æggeblommen. Rul dejen til en kugle og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter. Rul dejen tyndt ud på et køkkenbord drysset med rigeligt hvedemel. Hold hele tiden øje med at dejen ikke sætter sig fast under udrulningen, ellers er man nødt til at samle dejen og starte forfra. Stik 8 cirkler ud af dejen på ca 6 cm i diameter. Læg dem på en bageplade og bag dem i 10 minutter ved 200 grader, til de er gyldne i kanten. Hold øje med dem, måske skal de have lidt kortere tid. Lad cirklerne køle på risten og pensl herefter med smeltet chokolade.

Læg kagerne sammen med hindbær, flødeskum og flødecreme – se forklaring ovenfor. Pynt lågene med glasur, læg dem øverst på kagerne og pynt med en lille fløderoset. Opbevar på køl indtil servering.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)